Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Dünden bugüne Üniversite hikayesi

Yozgat’ın üniversitesine kavuşma macerası öğle zannedildiği gibi 10-15 yıla dayanmaz…
Yozgat’ın üniversite hikayesi kısa metrajlı değildir. Geçmişine bakarsınız 30 yıla uzanır.
Hiç unutmuyorum.
Şimdiki Özel İdare Müdürlüğü Binası bir gecede boşaltılmıştı.
Niçin?
Yozgat’a Meslek yüksek Okulu açmak için.
Ne zaman?
Sanıyorum 1975 veya 1976 yılıydı.
Yani, bundan tam 30 yıl önce.
Dönemin Adalet Partisi Yozgat İl Başkanı Şahin Saygının sözleri hala kulaklarımda yankılanır:
“Jandarma alayını götürüyorlar. Üniversite Yozgat’a eninde sonunda getirilmelidir. İşte, bu yüksek okul üniversitenin çekirdeğini oluşturacaktır.”
1970’li yıllarda meslek yüksek okullarının bölümleri açıldı,ardından esentepeye binaları inşa edildi.
İlk aşamada Yüksek okullar tamamlanmıştı.
1980’li yıllara gelindiğinde yani ANAP iktidarları döneminde Yozgat’a üniversite kurulması projesi ciddi biçimde hükümet gündemine taşındı.
Dönemin bakanları Cemil Çiçek, Lütfullah Kayalar ve diğer ANAP milletvekilleri Yozgatın üniversite davasına sıkı sıkıya sarılmışlardı.
Özellikle Dr. Ali Şakir Ergin, Yozgat Üniversitesi projesini yoğun bir gayretle izliyordu.
TBMM’de Milli Eğitim Komisyonu üyesi olarak görev yapıyordu .
1991 yılının sonlarına gelindiğinde o tarihte hayırsever iş adamı Erdoğan M. Akdağ’ın fakülte binaları henüz ortada yoktu.
Şakir Hoca, bir yandan komisyonda yine o tarihte adı BOZOK olarak belirlenen Yozgat üniversitesinin yasalaşması için ter dökerken bir yandan da vali ve Milli Eğitim yetkilileriyle görüşüp “BOZOK Üniversitesi yasasını TBMM’nin gündemine sokuyoruz.Allah’tan bir mani olmazsa üniversitemize yakında kavuşacağız.Siz şehrimizdeki fakülteye elverişli binaları şimdiden tesbit ediniz.”diyordu.
O tarihte üniversite kararıyla Yozgat’ta kurulması planlanan fakülteler de belirlenmişti:
İlahiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Fen ve Edebiyat Fakülteleri ile Sosyal ve Fen Bilimleri Enstitüleri ve de Yüksekokul BOZOK üniversitesi yasa tasarısında yerini almıştı.
Yasa çıktığı taktirde fakülte binalarının Esentepe’deki Meslek Yüksek Okulu arsasının içinde inşa edilmesi planlanmıştı.
Kabinede 2 Yozgatlı bakanın mevcudiyeti ile üniversite yasa tasarısı TBMM’nin gündemine girmişti. O günlerde TBMM’de görüşülüp onaylanacaktır. Tasarının yasalaşmasına ramak kalmıştı ama meclisten üniversite değil erken seçim kararı çıkınca üniversite hayalimiz ansızın suya düştü.
Bozok Üniversitesi 1991 seçimlerinden sonra gelecek iktidarın yetkisine intikal etmişti.
1991 seçimleri sonunda DYP-SHP iktidar oldu. MHP’de bu hükümetin gayri resmi destekcisi ve gizli ortağı konumundaydı. Hükümet üzerinde de oldukca etkiliydi.
DYP-SHP iktidara geldikten sonra TBMM gündemindeki üniversite yasa tasarısını yasalaştırdı.
Ama nasıl?
Yozgat Bozok Üniversitesinin adını tasarıdan çıkarıp yerine KIRIKKALE Üniversitesini ekleyerek.
Dönemin MHP lideri ve Yozgat Milletvekili Merhum Alparslan Türkeş, DYP-SHP Hükümetinin Yozgat’a oynandığı bu Ali-Cengiz oyununa nasıl seyirci kaldığını hala merak ederim.
¨¨¨
90’lı yılların sonrasında Yozgat Üniversite davasına hayırsever iş adamı Erdoğan Akdağ samimi bir şekilde sahip çıktı.
Akdağ, kampuste gerçekleştirdiği trilyonluk yatırımlarla hem alt yapıyı hazırlamış, hem de Yozgat’ın üniversiteyi hak ettiği gerçeğini ortaya koymuştu.
Yeni üniversitelerin kurulmasına AKP iktidarı öncesinde görev yapan iktidarların liderleri de yeşil ışık yakıyorlardı. Ancak YÖK’ün gözünün içine bakınca tasarıyı “Çankaya” ya da “Anayasa Mahkemesi” reddeder diye TBMM’den bir türlü çıkaramıyorlardı. Bu nedenle Yozgat son 10 yılını yasanın çıkmasını beklemekle geçirmiş oldu.
AKP lideri Sn. Recep Tayyip Erdoğan ve bu günkü yeni hükümet üniversite yasasının çıkarılmasıyla ilgili her türlü veto ve YÖK’le kavga riskini göze aldı ve 15 ilin üniversiteye kavuşmasına olanak sağladı.
Çankaya “veto” eder mi?
Veya YÖK Anayasa Mahkemesine dava açar mı?
Ne olur? Bilmeyiz ama biz tasarının onaylanmasından başka bir şeyi düşünmek dahi istemiyoruz.
Yozgat’ın geçmişi 30 yıla uzanan üniversite özlemi artık sona ermiştir.
Bu nedenle ben de her Yozgatsever gibi, başta Sayın Başbakan olmak üzere, hükümeti özellikle Adalet ve Milli Eğitim Bakanımızı iktidar ve muhalefete mensup milletvekillerini AK Parti teşkilatlarını, Yozgat’ın üniversiteye kavuşmasında dünden bugüne emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum.
Yozgat tarihi bu uğurda mücadele eden her yetkiliyi ve ilgiliyi şükranla anımsayacaktır.
¨¨¨
Eğer üniversiteye mesela “Yozgat Bozok Erdoğan Akdağ” adı verilseydi; halen kuruluş izni bulunan ancak öğrenimine başlatılmayan Ziraat Fakültesi ile birlikte Eğitim ve Hukuk fakültesi binaları da önceden Erdoğan Akdağ tarafından yapılarak bu dönem öğretime açılacaktı.
O zaman Yozgat Üniversitesi 3 fakülteli değil 6 fakülteli, 4000 öğrencili değil, her yıl bin öğrenci eklenerek 4 yılda 8000 öğrencili bir üniversite olacaktı.
Yani öğrenci sayısı hızla artacaktı.
Üniversitenin kurulmasından beklenen amaç çabucak gerçekleşecekti..
İşadamı Erdoğan Akdağ’ın adının verilmesine karşı çıkarak Yozgat’ın acilen 3 fakültesinin bu sezon öğretime açılmasını bir anlamda veto eden iktidarın malum milletvekilleri eğer “Yahu biz 3 fakülteye engel olduk ama hiç değilse 2 fakültenin hükümetçe kurulmasına imkan sağlamak için Üniversite yasa tasarısına 2 fakülteyi daha dahil ettirmemiz gerekir” diyerek sonuç alacak çabaları gösterselerdi. Yozgat yeni fakülte kazanımında fire vermeyecekti. Yozgat üniversitesi süratle büyüyecekti.
Ama ya şimdi.
Rektör atanacak, Bozok Üniversitesi yapılandırılacak, TBMM’den Yozgat’a yeni fakültelerin çıkarılması sağlanacak. Bu süreç nereden bakarsanız inşaatıyla birlikte 3-5 yılı gerektiriyor.
Mesela 3 yıl sonra açılacak yeni fakültelere yeni öğrenciler alınacak… 4000 öğrenci sayısı nereden bakarsanız bakın 5-7 yıl sonra 8000 olacak.
Peki bu süreç kısaltılabilir mi?
Elbette ..
Eğer milletvekillerimiz Yozgat Üniversitesine yeni fakültelerin kurulmasına yeniden olanak sağlayabilirse ve üniversiteye de gerçekten çaplı, kapasiteli ve girişimci bir rektörün atanmasına katkıda bulunabilirse ne ala…
Yok eğer üniversitenin adının konulması olayında olduğu gibi aralarında yine çekişip belli bir mutabakat sağlayamazlar ve Yozgat Üniversitesine hayat verecek Rektörün atanmasında amaca ulaşılamazsa o zaman vay Yozgat Üniversitesinin geleceğine…
Ben yinede Yozgat’ın üniversitesine kavuşmasında son karara imza atan bugünkü hükümete ve milletvekillerine tebriklerimle teşekkür ediyorum…
Nice Bayramlara Üniversite gibi müjdelerle kavuşmamız dileğiyle bu Mubarek Bayramınızı gönülden kutluyorum.

WEB SİTENİZ HAYIRLI OLSUN

Nereden nereye geldik.
Benim gazeteciliğe başladığım yıllarda.
Bundan tam 37 yıl öncesinde ..
Ne bilgisayar dizgisi, ne de ofset baskısı vardı.
Gazetenin yazıları hurufat kasalarından kumpasa dizilerek hazırlanır, baskılar da motorlu el pedalıyla ilkel koşullarda yapılırdı. Gazeteler şehir içi dağıtımından sonra şehir dışına da elle yazılır, pullanır, postayla yollanırdı.
El dizgisinin yerini, önce sıcak dizgi, sonra bilgisayar aldı.
Tipo baskının yerini de ofset baskı..
Ama gazeteler, yazılı basın halen el ya da posta yöntemiyle okuyucuya ulaştırılıyor.
Gelişen teknoloji dağıtıma yani gazetenin okuruna ulaşmasına yeni bir alternatif getirdi.
İnternette web sitesi gazetelere binlerce kilometre ötesine bile pencere açtı.
Ve gazetemiz YOZGAT kentimizde ilk kez bir gazete web sitesini hizmete sundu.
Bundan böyle gazetemizde yayınlanan hemen hemen bütün yazıları ve haberleri internet sitemize yani elektronik gazetemize veriyoruz. Ayrıca her gün Yozgat’ta meydana gelen günün olaylarını da sıcağı sıcağına internetteki gazetemize aktarıyoruz.
Örneğin bugün saat 13’de Yozgat’ın gündemine giren bir haberi 1 saat sonra web sitemizden yayınlıyoruz.
Akşam haberlerini, ertesi günün gazetesini beklemenize gerek kalmıyor.
Olay anında www.yozgatgazetesi.com ‘da yer alıyor.
Amerika’da veya Japonya’da..
Hakkari veya Bazlanbaç kasabasında …
Yazılı basının ulaşamadığı her yerde veya dünyanın her bir köşesinde ..
Yozgat’ın gündemini, yazarlarını, konularını, haberlerini internetteki gazetemizden okuyabileceksiniz…
Web siteniz Yozgat’a ve dünyanın her bir yerinde Yozgat’a ilgi duyan bütün Yozgatlılara hayırlı olsun.

Tarih : 09.01.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ