Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

DR.ARSLAN’IN KAÇIRDIĞI TARİHİ FIRSAT

Yozgat kent merkezinin hem son beş yılında hem de 31 Mart seçim sürecinde en çok konuşulan ve tartışılan isim oldu sayın Dr.Kazım Arslan..

Kimi vatandaş onun yaptıklarını alkışladı,kimi kentimizin başta otopark olmak üzere bazı sorunlarını çözümlemediği için eleştirdi,kimi hakkında ortaya çıkarılan dedikoduları tartıştı,kimileri de 31 Mart seçimleri boyunca onun yanında,arkasında veya karşısında yer aldı.

Yozgat,31 Mart yerel seçimlerinde Dr.Kazım Arslan’la heyecanlı ve çekişmeli bir başkanlık yarışına tanık oldu.

Dr.Kazım Arslan, Belediye Başkanlığı döneminde kentin fiziksel görüntüsünü yeniden düzenleyerek ,makyajlayarak ve bir takım projelerini de tamamlayarak elbetteki pozitif hizmetler gerçekleştirdi.Ama diğer yanda da kentin 1 numaralı meselesi olan otopark sorununa 5 yıl boyunca çözüm sağlayamadı.Onun Belediye başkanlığındeki başarı derecesini,kayda değer olumlu- olumsuz icraatlarını,yaptıklarını,yapamadıklarını,doğrularını,yanlışlarını bir başka yazımda geniş bir şekilde değerlendireceğim. Ama bugünkü yazımda onun 31 Martta yeniden Belediye Başkanlığını kazanma şansını nasıl kaçırdığını anlatacağım.

**

31 Mart seçim sürecinin ilk aşaması,onun için Ak Partide yeniden aday olabilmekti.

Ancak ,Arslan kamuoyu desteği yanında olduğu halde Ak Partinin yetkilileri ve teşkilat mensuplarıyla geçinememesi nedeniyle partisinde Belediye Başkan adaylığı yarışını kaybetti.Yozgatta Ak partisi,onu yeniden Belediye Başkanı olarak görmek istemiyordu.Genel merkez,teşkilatlardan gelen şikayetler üzerine yaptırdığı araştırmalar sonunda Dr.Arslan’ı adaylık tesbitinde devre dışı bıraktı.

Halbuki,Dr.Arslan Yozgat’ta Ak Partinin sorumluları ve teşkilatları ile geçinebilseydi,aralarında varolan sıkıntıları hiç değilse aday tesbit takvimi öncesinde giderebilseydi partisinden yeniden aday olabilmeyi becerecekti.Ama 5 yıl rozetini taşıdığı Ak Partiden Belediye başkanı adayı olmayı beceremedi.

**

Ak Partide aday gösterilmeyince Yozgat kamuoyunda birdenbire Dr.Kazım Arslan lehinde bir mağdur algısı oluştu.Bu aşamada Yozgat’ta Ak Partiye özellikle ekonomik krizin yol açtığı geçim sıkıntısından dolayı iktidarla sandıkta hesaplaşmak isteyen seçmen o günlerde tepkisini yönlendireceği bir aday arayışında idi.Üstelik, Yozgatta iktidar karşıtı muhalefeti temsil eden İyi Parti,CHP ve SP kendi adaylarını belirleyemediği gibi,Dr.Arslan’a adaylık önerisinde bulunmuşlardı. Böylece Muhalefet partileri veya millet ittifakı farkında olmadan Dr.Kazım Arslan’ı kamuoyuna muhalefetin adayı olarak lanse etmişlerdi.Ardından muhalefet uzunca bir süre kendi adayını da çıkaramayınca iktidar muhalifi seçmenler, muhalefetin bile peşinden koştuğu Ak Parti mağduru Dr.Kazım Arslan’ın etrafında kümelenmeye başladılar.Tepki oylarının adresi belli olmuştu.Neticede seçim öncesinde büyük bir rüzgar yakalayan Dr.Arslan, seçime 1,5 ay kala aday olmaya karar verdi.

Karar verdi ama adresini yanlış seçmişti. Millet ittifakından ,SP veya BBP’den aday olması gerekirken Bağımsız adaylığı seçti.

Oysa,Yozgat kent merkezinde cumhuriyet döneminin siyasi tarihinde hiçbir poitikacının Bağımsız olarak Belediye Başkanlığını kazandığı vaki değildi.

Peki,neden Bağımsız aday olmuştu?

Bana gelen bilgilere göre , Dr.Arslan’ın niyeti 1 Nisan’da tekrar Ak Parti trenine binmekti.Çünkü,Belediyenin borcu 212 milyon liraya ulaşmıştı,projlerini sürdürebilmek için iktidarın desteğine ihtiyacı vardı.Bağımsız kazandığı takdirde Ak Partinin Belediye meclisi de emrine amade olacaktı.

Yanlış hesap Bağdattan döndü.

Eğer,Dr.Kazım Arslan bağımsız değil de Millet ittifakından veya eski partisi SP’den veya BBP’den aday olsaydı seçimi mutlaka kazanırdı.

Nasıl mı ?

Rakamlarla anlatmaya çalışayım.

Bilindiği gibi,Ak Parti ile arasında 2160 oy farkı vardı.Diğer partilerden aday olsaydı bu fark nasıl kapatılacaktı biliyormusunuz.

Edindiğim resmi bilgilere göre,2018 seçiminde kent merkezindeki geçersiz oy sayısı yanlış mühür basımı yüzünden 830 iken 31 Martta geçersiz oy sayısı 1751’e yükselmiş.

Aradaki fark 921..Yani,Bağımsız adaya seçmenin oy kullanım yanlışlıklarından dolayı 921 oy güme gitmiş.

Oy pusulasında Dr.Arslanın adının yanında yer alan BTP’ye yanlışlıkla basılan oy miktarı 788..

Arslan,eğer Millet ittifakından aday olsaydı İyi partinin 1641 oyu+ BTP’ye kayan 788 oy+ Bu seçimde artan geçersiz oy 921 = Tamamı 3350 oy daha elde etmiş olacaktı.

Aradaki fark rahatlıkla kapanırmıydı,kapanırdı.Millet ittifakı adayı olsaydı,seçimi kazanırmıydı ,kazanırdı.

Diğer yanda bazı siyasi gözlemciler de diyorki;

”Eğer Arslan,Millet ittifakından aday olsaydı,Bağımsız adaylığından aldığı oyu alamaz Millet İttifakından da seçimi kaybeder.Ama BBP’den aday olsaydı bağımsız oyların tümü BBP’ne de gelirdi “

Varsayılım ki; BBP’den aday olsaydı seçimi kazanırmıydı ?

Bilindiği gibi,BBP merkezde Belediye Başkanlığı seçimine değil,Belediye meclisi seçimine katılmış ve 2796 oy toplamıştı.

Arslan’ın 16 663 oyunun üzerine listede bağımsız aday olarak yer alması nedeniyle BTP’ye kayan 788 oyu ile bu seçimde belirlenen geçersiz 921 oy fazlalığını ve de BBP’nin Belediye meclisinde kazandığı oyların bir bölümünü eklerseniz bu seçim nasıl sonuçlanırdı ?

BBP ile de seçimi kazanmış olurdu.Hatta SP ile bile seçimi kazanabilirdi.

**

Ancak,Dr Arslan 31 mart seçim maratonunda sonuca giden yolda bağımsız adaylığı, parti adaylığına tercih ederek yaptığı stratejik hata ile seçimi kaybetmiş oldu.

Açıkcası,Ak Partiden Belediye Başkanı adayı olmasını beceremediği gibi,seçim sürecinin 2.aşamasında da seçim rüzgarını arkasına almasına ve iktidara yönelik bütün tepki oylarını şahsında toplamasına rağmen yanlış tercih sonucu yeniden Belediye Başkanlığını da kazanmayı beceremedi.Böylelikle taraftarlarına 31 Mart akşamı büyük bir düş kırıklığı da yaşattı.

Dr.Kazım Arslan eğer,bu seçim sürecinde ,kendine özgü ’herşeyin en doğrusunu ben bilirim, en doğru kararı ben veririm.Geleceği sadece ben okuyabilirim “mantığına yenik düşmeseydi yine Belediye Başkanlığı görevine devam edecekti.Demek ki; “Hep ben bilirim”diyerek istişareye önem vermeyip doğru kararı ,doğru yerde değerlendiremeyenler ele geçirdikleri fırsatları da kullanamıyorlar.

…………………….

Sabık Başkana bundan sonra Yozgatspordaki çalışmalarında başarılar diliyorum.

09.04.2019
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ