Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

CUMHURBAŞKANININ ‘YOZGAT’ ZİYARETİ

2016’ya da derbeder girmişti Orta Anadolunun en geri kalmış garip vilayeti Yozgat..
Köyünü,beldesini,kentini kemiriyordu ‘göç’ felaketi ..
Görmezden geliniyordu Yozgat’ın göç faciası ve diğer sorunları..
Siyasi ve idari yöneticilerinin Yozgatın göç faciasını önlemeye yönelik yoktu hamleleri.
Yapabildikleri tek şey,hep aynı vaadleri tekrarlamaktan ibaretti.
Hızlı tren..Havalimanı, şehir hastanesi ve diğer malum projeler..
Bu projeler tamamlandığında Yozgat’ta göç faciası duracak ve her şey güllük gülistanlık olacaktı sanki..
* * *
İktidarın en yetkin sorumlusu Adalet Bakanı sayın Bekir Bozdağ ,Yozgatın bu en tehlikeli sorunu göç faciası konusunda tek satır laf etmiyor ,Devletin Valisi sayın Yazıcı ,Yozgatın göç faciasının önlenmesine ilişkin yeni çözüm alternatiflerini aramak yerine TÜİK’ün göç rakamlarının tam doğru olmadığını ,Hızlı tren,Havaalanı, 2. OSB ve diğer projelerin bitirilmesiyle Yozgat’ta kent merkezinin nüfusunun 100 bine çıkacağı kehanetini ileri sürerek Yozgatlıya ‘masal’ anlatıyor,geçen ay tünel açılışı için ilimize uğrayan,Yozgatta yapılan bozuk ve dayanıksız bölünmüş yolların mimarı Ulaştırma Bakanı sayın Yıldırım da “Yozgatın bölünmüş yolları var,Hava limanı ve Hızlı treni de.Bir tek ‘denizi’ eksik.Bu azimle her şey olur”diyerek hemşehrilerimizle adeta dalga geçiyordu.
* * *
Umutların tükendiği,karamsarlığın kol gezdiği günlerden bir gün kentimize Yozgatlıyı heyecanladrıacak sıcak bir haber ulaştı Başkentten..
Yozgat’ın gönül dostu olduğunu her Yozgat mitinginde dile getiren sayın Erdoğan’ın önce 4 Mart’ta, ziyareti ertelenince de 25 Martta Yozgata geleceği bildirildi.Sayın Erdoğan’ın bu kez Yozgata 30 kalemde toplam yatırım tutarı 321 milyon lira olan 74 projenin açılış törenine “Cumhurbaşkanı”sıfatıyla gelişi yeni bir umudun başlangıcıydı.
25 Martta Yozgat ,Erdoğan’ın gelişiyle birlikte geleceğine dair solmakta olan umutlarını tazeleyebilecekmiydi ?
Bu arada ziyaret öncesinde mitingin “Neden Yozgat’ta değil de Sorgunda düzenlendiği “sorusuna yanıt arandı Yozgat siyaset kulislerinde..
Miting günü ise “Yozgata Taner Yıldız davet edildi de niye Cemil Çiçek davet edilmedi veya gelmedi ? “sorusu dolaştı kamuoyunda..
Aslında ilk sorunun yanıtını Sayın Bozdağ’dan ,ikincisinin yanıtını da sayın Çiçek öğrenmek gerekirdi.
Vatandaş,günlerce boş şeyler konuştu.Çünkü, bu konularda ne Bozdağ’dan ne de Çiçek’ten kamuoyuna hiçbir bilgi yansımadı.
* * *
Gelelim,sayın Cumhurbaşkanımızın Yozgat ziyaretine ,Sorgun ve Bozok Üniversitesinde Yozgatın sorunlarına ve geleceğine ilişkin tarihi konuşmalarına..
Önce bir hakkı teslim etmek adına Erdoğan’ın Beştepede ‘Yozgat’masasında çalışan danışmanlarını kutlamak istiyorum.Miting öncesinde Yozgatı sadece sorunları,ihtiyaçları,sosyal ve ekonomik durumlarıyla değil,aynı zamanda milli manevi değerleri,duyguları ,kültürü ve beklentileriyle analiz ederek sayın Cumhurbaşkanının ‘Yozgat’ konuşmalarının dökümanlarını hazırlayan danışmanlarını kutlamak gerekiyor.
Gerçekten derslerine mükemmel çalışmışlar.Yozgat’ın göç felaketiyle birlikte tüm sorunları ayrıntılarıyla belirleyip sayın Erdoğan’ı yeterince bilgilendirmişler.Hatta bizim geçen ay Beştepe’ye bilgi için yolladığımız Yozgatın Yozgat’ın “göç” ve diğer temel sorunlarına ilişkin makalelerimizi bile dikkatle gözden geçirmişler. Ama her nasıl olmuşsa gelecekte Sorgun’un kaderini değiştirecek nitelikteki “Sorgun Eko Park” projesini ise gözden kaçırmışlar..
* * *
Evet,sayın Cumhurbaşkanı ,samimi yaklaşım ,reel tesbit ve değerlendirmelerini kapsayan tarihi konuşmalarıyla 25 Martta Yozgat’lının karamsarlıklarını bir anlamda yeniden umuda dnüştürdü.
Yozgatlıyı 1,5 yıl aradan sonra sadece umutlandırmadı, mutlandırdı da..
Gönül telinden konuştu sempatizanlarıyla ..
“1,5 yıl aradan sonra Neşet Ertaş gibi ‘gayrı dayanamam ben bu hasrete’ deyip ilk fırsatta Yozgata geldim..Yozgatlı Hüzni Baba,’derdimi ummana döktüm,sonra sayıştık’dermiş.Bu söz şu anda ülkemizin karşı karşıya bulunduğu durumu gerçekten çok iyi anlatıyor”dedikten sonra
Sorgun konuşmasında şunları da söyledi :
“Yozgatı anlamayan bizi anlamaz ,bizi anlamayan da Yozgatı anlamaz…
Sabahınan esen seher yeliyle güne başlayan Yozgatlı 'benim dert çekmeye dermanım mı var'
der ama memleketi için, ülkesi için, milleti için her yükün altına girmekten de çekinmez. Türkiye'nin başı ne zaman dara düşse Yozgatlı çağrı beklemez, hemen vazifeye koşar."
Sorgunda ‘Kınalı Hasanı ‘ da yadederken tüm Sorgunluların duygularını okşadı sayın Erdoğan..
* * *
Cumhurbaşkanımızın Yozgata ilişkin geniş kapsamlı gerek Sorgunda ve gerekse Bozok Üniversitesinde yaptığı konuşmalarını sorunlarımızın tesbiti açısından değerlendirecek olur isek 3 önemli konu hayli dikkat çekiciydi..
Birincisi; göç..
İkincisi ;istihdam..
Üçüncüsü de; Yozgatta Ak Parti iktidarı döneminde bugüne kadar alt yapılarına yaklaşık 2,5 katrilyon lira harcanan bölünmüş yolların kalitesiyle ilgili sorunlar..Yani,sıkca bozulan,onarılan ve sonra yine bozulan Yozgatın malum karayollarının trajik durumu ..
Yozgatın siyasi ve idari iradenin sorumlularının bir türlü önlem alamadıkları ve dillendiremedikleri ama bizim her fırsatta defalarca yazmaktan usandığımız bu üç önemli sorun hakkındaki gerçekleri net ifadelerle dile getirdi.
Göç ve istihdam sorunlarımızı anlatırken aynen şöyle konuştu :
“Yozgatta en büyük tehlike göç..
Yozgat’ın ülkemizin en çok göç veren şehirlerinden biri olduğunu biliyorum.
Göçü önlemenin yolu nedir? Göçü durdurmanın yolu yatırımlardan geçiyor.Şimdi yatırımlarla göçü engellemenin gayreti içerisindeyiz. İnsanların hayatlarını burada devam ettirecek işleri bulabilmelerini sağlamak istiyoruz.
Vatandaşların doğdukları yerde hayatlarını sürdürebilecekleri iş ve aş imkanlarını oluşturmak durumundayız.Onunla birlikte hayat kalitelerini yükseltecek hizmetleri gerçekleştirmektir.
Şimdi Yozgatı istihdam bakımından daha cazip bir şehir haline getirmenin çabası içerisindeyiz.
Yozgat'ı istihdamı, üretimi, hayat kalitesi ile cazip bir şehir haline dönüştüreceğiz.
Yozgatı sürekli göç veren bir il olmaktan kurtarıp cazip bir il haline getireceğiz.
Türkiyenin 2023 hedeflerini gerçekleşmesine nasıl 7 düvelin gücü yetmeyecekse Yozgatın yıldızının parlamasına da kimse engel olamayacaktır”

Ve şimdi de gelelim benim yıllardanberi köşe yazılarımda “Yolsuzluk yolları “diye tanımladığım Yozgatın bölünmüş yollarına ilişkin sayın Cumhurbaşkanımızın tesbitine.Bu konuda da söylediği şu iki satırlık cümle ise altı çizilecek türdendi.
" Toplam 374 kilometrelik bu yolların kalitesiyle ilgili sorunların olduğunu biliyorum, bu konuda ciddi bir çalışma yürütülüyor. “
Türkiyenin göç şampiyonu olan Yozgatın göç sorununun ve de Yozgatta bugüne kadar yapılan yollarda yaşanan kalite sorununun Devletin tepesindeki lider tarafından böylesine açık ,net ve samimi bir ifadeyle dile getirilmesi Yozgat için gerçekten kayda değer bir gelişmeydi.
Sayın Cumhurbaşkanının 25 Mart konuşmaları yeni müjdeleri içeriyordu.
İlimizde gerçekleştirilmesi planlanan yeni hizmet projelerini sıraladıktan sonra Yozgatın 2023 yılında yıldız parlayacak bir şehir olacağını söylüyordu.
Açıkcası ,Yozgatlıyı sevindiriyor ,bir kez daha gönüllere su serpiyordu.
* * *
Bu arada son yıllarda daha da yoğunlaşan Yozgat’ın ‘göç’ sorunu hakkında önemli bir gerçeği de vurgulamam gerekiyor.
Sayın Cumhurbaşkanımızın 25 Mart konuşmalarında yer alan yeni vaad ve müjdeler,Yozgatta göç’ün hızını kesebilir ama önleyemez..
Neden mi ..
Yozgatta göçün önlenebilmesi için benim defalarca önerdiğim Yozgat gibi göçün yoğun olduğu illerde yeni istihdam alanlarını oluşmasına imkan sağlayacak yeni bir” Teşvik projesi “ çıkmadı müjde paketinden..
Oysa ‘Yozgat’ gibi il’lere özel çıkarılacak yeni bir teşvik projesi müjdesi istihdam açısından son derece önemliydi.
Ve ben netice itibariyle yine de ayrıntılı bilgilerini dünkü manşet haberimizde yayınladığımız sayın Erdoğan’ın 25 Mart Yozgat ziyaretindeki konuşmalarında yer alan vaad ve müjdelerini Cumhurbaşkanı tarafından Yozgat halkına verilmiş ‘Devlet sözü’olması nedeniyle önemsememiz gerektiğini düşünüyorum.
* * *
Hatırlatmakta da yarar görüyorum.
Eğer,Cumhurbaşkanımızın 25 mart müjdelerine bir de Davutoğlu hükümetince hazırlanmakta olan yeni teşvik yasası içerisine ‘ Yozgat’ gibi ,göçün yoğun olduğu 3-5 il için özel teşvik paketi eklenirse..
Ve yine sayın Erdoğan’ın 17 Mayıs 2011 tarihinde Yozgat Cumhuriyet meydanında müjdesini verdiği “Marka şehir” projesinin içi de 2023’e kadar doldurulursa..
Yozgat’ın yıldızı 7 yıl sonra parlayabilir.
* * *
Göçü durdurulmuş,temel yatırımları ,noksanları tamamlanmış ve de Cumhuriyetin 100.yıldönümünde yıldızı parlamış bir marka şehir hayaliyle yaşamak..

Her Yozgatsever için ne güzel ve ne hoş bir duygu değil mi ?

28.03.2016
OKUR YORUMLARI
hasan baycan
23.06.2016 16:16:00

sayın yorumcular sizlerin yorumlarını okuyunca Yozgat,ta işsizlik var, yoksulluk var, göç var. bunların olmadığı bir yerde mutsuzluk aramanın kime ne faydası var onun için enseyi karartmaya gerek yok insanlar ve ülkeler layık olduğu gibi yaşamalıdırlar. nitekim bu olums

uzluklara tepki vermiyorsa insanlar bu durumdan memnun olduğu içindir.

Süleyman Erdem
22.06.2016 14:16:00

BAŞKANLIK HAKKINDA
Medarı iftiharımız bir başka AKP vekili (Yozgatta milleti temsil etmedikleri için benim gözümde sadece vekillik sıfatları bulunuyor.)Yusuf Başer demişlerki; Başkanlık eninde sonunda Türkiyeye gelecek. Kardeşim sana ne sen önce kendine bir bak.Sen bu seçimde az bir farkla dördüncü sıradan vekil oldun.Bu gidişle yerin,yurdun belli önümüzdeki seçimde yozgat m.v kontenjanını üstün gayretlerinizle dörtden üçe düşürdünüz.Sen vekil adayı bile olamayacaksın belli.Önümüzdeki seçim AKP Yozgat'dan tulum çıkartsa bile sen vekil olamayacaksın.Yozgat'ın bu kadar derdi,problemi,işsizi,karnı doymayan vatandaşı varken mübarek ramazan gününde başkanlıktan bahsediyorsun.Sana bir vatandaş olarak diyorumki,hadi oradan,hadi oradan.

süleyman erdem
22.06.2016 10:54:00

Yücel Dağıtanlı bey size katılıyorum.Fakat biryerdede katılmıyorum.Sayın Osman Hakan Kiracı defalarca bu köşede Yozgatın sürekli kan kaybetmesi ve göç vermesi ile ilgili yazılar yazdı.Benim görüşüm daha önce defalarca belirttiğim gibi Yozgat ili böyle hızla göç vermeye devam ederse, yakın bir vilayetin ilçesi olacaktır.Osman bey yazıyor,ben yazıyorum.Siz Yozgat için kaygılanan,endişelenen bir Yozgatlı olarak duyalılık gösteriyorsunuz'da diğer Yozgatlılar bu durumu görmüyormu? Daha ne bekleniyor.Cemil Çiçeklerden,Bekir Bozdağlardan diğerlerinden ne bekleniyor?Bu millet alışmış kaderine razı olmaya buna KADER denirse tabiiki.Şu anda Yozgatta bir seçim olsa AKP bu işe yaramaz Yozgat için hiçbirşey üretmeyen vekilleriyle,bakanlarıyla (vekilleriyle diyorum çünkü bana göre milleti temsil etmiyorlar)yüzde yetmiş oy alırlar.ne diyelim kel başa şimşir tarak yakışır.

Yücel DAĞISTANLIOĞLU
20.06.2016 16:23:00

Değerli Dostum Osman Hakan KİRACI;
Uzun süredir köşende yazı yazmıyorsun sanırım..Belkide ben yanılıyorum;
Millet vekili sayısının azalması oldukça üzücü.Beni sayının düşmesi değil, düşmeye sebep çok ilgilendiriyor.BU ŞEHRİMİZDEN GÖÇÜN ARTIĞININ AÇIK GÖSTERGESİ. 6 DAN 3'E düştü, sonrasının İKİ olduğunu unutmayalım.YATIRIM için gayret göstermezsen neticenin bu olacağı kaçınılmaz. Bunu defalarca yazılarınızda belirtmiştiniz.90 lı yıllarda OSB nin kurulduğu yıllarda ONBİN civarında işçi çalışıyordu ama şimdi sanırım BİN kişi civarında.Şapkamızı önümüze alıp ama ÇOK CİDDİ düşünmemiz gerek.Ayrıca BİRA FABRİKASINDA çalışanlar VS.
BURADA SENİNDE YORUMUNU GÖRMEK İSTERDİM..
SELAMLAR...

süleyman erdem
20.06.2016 09:13:00

CEMİL ÇİÇEK ve YOZGAT
Sayın Medarı iftiharımız Cemil ÇİÇEK, İstanbulda yaptırılması düşünülen İstanbul Yozgatlılar Derneğince temeli atılan, Yozgatlı Öğrenciler yurdununun temel atma töreninde bulunmuşlar.Ellerinde mikrofonlada aynen sizin gazetenizde yazdığı gibi Yozgatın şuana kadar tanıtımını yapamadığını kendini ifade edemediğini belirtmişler.Bende şimdi kendilerine soruyorum. Ey Cemil Çiçek Yozgatta belediye başkanlığı yaptığın dönem hariç, şuana kadar sadece bir veya iki yıl dışında bu ülkenin kaderini çizenler takımında her daim bulundun.Bu süre içerisinde Sen Yozgat için ne yaptın?
Yozgat'ın kendi ifade etmesine nasıl yardımcı oldun?Katkın ne oldu?
Lütfullah Kayalar için söylemiyorum.Lütfüllah bey gerekenleri zamanında Yozgat için yapmıştır.Yinede yapmaya devam etmektedir.Sayın Cemil ÇİÇEK sen şuanda bile AKPARTİ'nin ağır ağabeyisi konumundasın? ALLAH aşkına Yozgat için şuana kadar ne yaptın? Bari böyle zamanlarda, böyle boşu boşuna konuşma.

Kamil Torkan
17.04.2016 01:06:00

Osman Bey, Yozgat için çok şey söylendi, çok konuşuldu, her mevkiden sözler verildi. Heyecanımıza heyecan katıldı. Ama o kadar. Biz Yozgatlılar maalesef bize verilen sözlerin neden yapılmadığını konuşarak geçiriyoruz ömrümüzü. Bize proje odaklı vekiller ve daha önemlisi bürokratlar lazım. Yozgat üst düzey bürokratı olmadığından kaybeden bir şehir. Bakanı, meclis başkanı ve vekilleri hep oldu ama sonuç ortada. O yüzden, kendilerinden başkasının düşünmeyen Bozdağ ve 3 vekile, bürokrat yetiştirmenin ve yerleştirmenin önemli olduğunu bir hatırlatsanız, belki sizi duyarlar.
Selam ve dua ile

YOZGATIN SÖZÜ
28.03.2016 14:42:00

Sayın Kiracı,yazılarınızı helede Yozgat'taki göçün sebepleri ile ilgili yazılarınızı büyük bir dikkat ve zevkle okumaktayım.Bu konuda ki gayretlerinizden dolayı sizi ve gazetenizi kutluyorum.
Ancak bu gayretlerinizin bugüne kadar siyasiler ve diğer yetkililer tarafından hiç ama hiç bir dikkade alınmayışını üzüntü ve Yozgat'ın geleceği açısından kaygı ile izlemekteyim.Yozgatın çevre illerinden hangi ilden olursa olsun gözü bağlı birisini arabaya bindirin Yozgat il sınırına geldiğini arabanın takur-tukurtusundan anlar.Ama yetkililerimiz anlamıyor!Bugüne kadar nice sözler verildi,nice gönüllere su serpildi ama yozgat ve yozgatlının umutlarına çare olunduğuna birtürlü şahit olamamanın ızdırabını yaşıyorum.
Geri kalmışlık ve Yozgat'ı terkedişlik Yozgat"lının kaderi olmamalı,değildir de!Taş yerinde ağırdır.Yozgatlı vatanına milletine,Milli ve manevi değerlerine saygılı ve bağlıdır.Yozgat"lı gittiği diyarlarda mutlu olamamakta olması da mümkün değildir.Yozgatlı gerçekten yüreği vatan,millet,bayrak,özgürlük,saygı,sevgi,yardımlaşma duyguları ile bunları paylaşarak komşuları ile yaşayabilmeyi bilen bir topluluktur.Gittiği yerlerde bu duyguların bir kısmını yaşaması mümkün değildir.bir lokma ekmek.bir yudum su,bir metre urba,birçift ayakkabı için aşık olduğu yurdunu terketmesi sizce değermi?.
Yozgatlının sadece sevgi-saygı ve birazda istihdama yönelik gözle görülen elle tutulan yatırımlara ihtiyacı var.Sözden usandı bu gönül,gerçek yatırımları istiyor artık!Bu yatırımları için fazla paraya da gerek yok aslında..Aklın yolu birdir.Sokakta gezen bile bu yatırımların ne olduğunu biliyorda ilgililer bilmiyor mu? yüreğim anlatamadığımıza değil anlamayanlara yanıyor.Sevgi yolunuz açık olsun sayın kiracı kardeşim.

süleyman erdem
28.03.2016 12:59:00

Sayın Kiracı, öncelikle tüm Yozgatlı hemşehrilerime selam ederim.Ben sizin yazdıklarınız gibi bu saatten sonra Yozgat için, Yozgata yapılacak yatırımlar için bir umut taşımıyorum.
Sayın Cumhurbaşkanımız malumunuz üzere, 2002 yılından beri tüm Türkiye'de ve diğer kıtalarda tanınan bir liderimiz.Fakat Sayın Cumburbaşkanımızın uzman olduğu asıl alanı insanları ikna etme kabiliyetidir. Zaten bu kabiliyetinden dolayıda 2002 yılından beri tartışmasız Türkiye'nin alternatifsiz en popüler insanıdır.
Sayın Cumburbaşkanımızın sözlerine bu defa gerçekten inanmak istiyorum.Fakat hislerim beni inanmak konusunda ikna etmiyor edemiyor. Kaldı'ki Yozgat'a Yatırım yapmak, yatırım götürmek,Cumhurbaşkanının asli görevi değil. Cumhurbaşkanı burada onay makamıdır. Yatırımı tesbit etmek,projelendirmek,bütçelemek ve sunmak Yozgat'dan seçilmişlerin asli görevidir.Ben Yozgat'da 2002 yılından beri seçilmişlerin böyle bir görevi olduklarının bilincine vardıklarını düşünmüyorum. Sorunda burada başlıyor zaten,bu sorunu çözemediğiniz müddetçe YOZGAT GÖÇ VERMEYE DEVAM EDER.

YOZGAT'IN SÖZÜ
05.04.2016 14:09:00

Sayın Osman Hakan KİRACI,Yozgat'ın önemli sorunlarını hep dile getiriyorsunuz.Sizi kutluyorum.Belediye kentsel dönüşüm vb.uygulamaları ile ve yeni konut alanlarını imara açma konusunda bir hayli çalışma yapıyor!Yozgat yaşanacak bir il olma yolunda bir arpa boyu bile yol alamamaktadır.Çok katlı binalar yapılıyor üstelik yozgat'ın yeşil alan bakımından yoksun bir il olmasına rağmen yeni konut alanları yapımı için yeşil alanlar,orman ve ağaçlık alanlar yok edilerek bu uygulama devam etmektedir.Atatürk yolu güzargah,Üniversite alanı,hastane alanı buna somut örneklerdir.
Konutlar yapılıyor ama bu büyük siteler için hiç ama hiç bir otopark ve yeşil alan düşünülmemektedir.Özellikle site sakinlerinin spor yapmaları için Atatürk Yolu ayırımından başlamak üzere üniversiteye doğru yürüyüş parkurları yapmak,Terminalden başlayıp yeni hastane yapılan yere doğru,Yimpaş AVM.den başlayıp Alparslan Tünkeş Yurduna doğru yürüyüş parkuru yapmak çok mu zor dersiniz.Halkımızın yemek-içmek kadar güneşli havada yürüyüş yaparak hem sosyal faaliyetlerde bulunmalarını,hemde sağlıklı kalabilmelerini temin edemezmiyiz?.
Biliyorum her boyoyo boyadıkta fıstığı yeşil mi kaldı denecek ama Yozgat'ımızın güzelliği için istihdama duyulan ihtiyaç kadar çevre düzenlemesine de bi o kadar ihtiyaç olsa gerek.
Ayrıca yıkılan eski sanayii bölgesi neden konuta açılır anlayabilmiş değilim.Orası altı otopark,üstü yeşil alan (park) olarak yapılıp insanlarımızın rahatça dinlenmesi için düzenlenmesi daha iyi olmaz mı ?dersiniz.Yine şu anki Milli Eğitim müdürlüğünün önündeki araç parkının hem valilik,hem milli Eğitim hemde güzel Yozgatlı insanlarımızın dinlenip hoşça vakit geçirmeleri için yine güzel bir yeşil park olarak yapılması düşünülemez mi?Yozgatlımız yeşil alanlara hasret ikin nedir bu yeşil alan fakirliği.Yüreği zengin doğa ve insan sevdalısı yüreklere selam olsun.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ