Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

BU SEÇİMİN KADERİNİ EMEKLİLER TAYİN EDECEK

31 Mart’a şunun şurasında çok az bir süre kaldı.

Belediye başkan adayları, Belediye ve İl Genel Meclisi üye adayları ile tüm muhtar adayları siyaset sahnesinde seçmenlerle ilişkilerinde son kozlarını paylaşıyorlar.

Adaylar,aday yakınları,parti teşkilatları,politikakolikler,seçim bahisçileri ve siyaset meraklıları  31 Mart akşamını heyecanla bekliyorlar.

Politikayla uzaktan yakından alakalı hemen hemen herkes meraklarını gidermek için birbirlerini sorguluyorlar.

31 Mart’ta hangi adayın başkan olabileceği sorusu güncelliğini koruyor.

**

Yozgat kent merkezinde Belediye Başkanlığına talip 18 aday var.

Bunların yarısı kayıplarda..Diğerleri sahada seçmenle taban politikası temasında..

Ama başkanlık yarışı üç aday arasında devam ediyor.

Celal Köse,Ömer Açıkel ve Dr.Kazım Arslan arasındaki yarış oldukça çekişmeli geçiyor.

Her adayın kendine özgü artıları ve eksileri var.

Celal Köse’nin ise diğerlerinden farkı,yarışı iktidar avantajıyla sürdürüyor.

**

Yozgat Belediye Başkanlığı yarışında hangi adayın daha şanslı olduğuna ilişkin bana da okurlarımdan çok sorular geliyor.Seçim tahminimi yazmam isteniyor.

22 Mart’tan itibaren Seçim yasakları sürecinde olduğumuz için bu yarışta pazar akşamı kimin ipi göğüsleyebileceğine ilişkin tahminimi yazamıyorum.

Bu konuda sadece genel anlamda seçimin sonucunu ,daha doğrusu seçimin kaderini belirleyecek kayda değer bir tesbitimi okurlarımla paylaşmak istiyorum.

**

Benim izlenimlerime göre,Yozgat kent merkezinde ,ilçelerde ve kasabalarda yarışı kazanacak Belediye Başkan adaylarını,Belediye Meclisi üyelerini  ve il genel meclisi seçim sonuçlarını  emekli seçmenlerimiz tayin edecektir.

Neden mi ?

İzah edeyim.

Yozgat’ın il düzeyinde toplam seçmen sayısı yaklaşık 300 bin’dir.

Geçen yılki; seçim sonuçlarına göre ,oy kullanan seçmen sayısı yaklaşık 260 bin, geçerli oy sayısı da  255 bindir.

Peki,Yozgat’ta il düzeyinde toplam emekli sayısı ne kadar olduğunu biliyormusunuz ?

Edindiğim resmi rakamlara göre, Yozgat il genelinde 37 326  Bağ-kur, 36 710 SSK ve 11 104 ‘ü de memur emeklisi olmak üzere toplam 85 140 emekli seçmen bulunmaktadır.

Demek ki, Yozgat seçmeninin yaklaşık üçte biri Emekli ..

**

Şimdi gelelim Merkez ilçemizin yani şehir merkezinin emekli seçmen potansiyeline..

En son verilere göre,Yozgat merkezde  60 734 şehir seçmeni, 11 852 de köy seçmeni olmak üzere toplam 72 586 seçmeni kayıtlarda mevcuttur.

Yozgat merkez Belediye seçiminde  geçen seçimde olduğu gibi,  iştirak  % 85  gerçekleşirse oy kullanan seçmen sayısı 51 bin dolayında olacaktır. 51 bin geçerli oy kullanan seçmenin üçte biri ise 17 bine emekliye tekabül etmektedir.Merkez ilçede  ‘17 bin emekli seçmen’ demek seçimi kazanacak bir Belediye Başkan adayının alabileceği oya eşdeğerdir.

İşte, bu nedenle gerek Yozgat kent merkezinde ve gerekse il düzeyindeki emeklilerin tercihleri seçimin kaderini belirleyecek orandadır.

**

Türkiyede son 1 yılda yaşanan ekonomik depremlerden etkilenerek ciddi anlamda geçim sıkıntısı  yaşayan  emekliler tepkilerini sandığa  nasıl yansıtacaktır.

Sözün burasında akla gelen bazı sorulara da değinmem gerekiyor.

Mesela, Yozgattaki  Sn.Tayyip Erdoğan sevdalısı ve bağımlısı Ak Partili emekliler, tarikatların müridi Ak Partili emekliler,cami cemaatleri içerisindeki Ak Partili emekliler,Ak Parti yanlısı vakıfların üyesi olan AK partili emekliler, yaşadıkları ekonomik sıkıntılara rağmen bu kez partilerine ne ölçüde sahip çıkacaktır.

Mesela,yine ekonomik sıkıntılarla mücadele eden MHP’li emekliler,hükümet nezdinde kendilerine sahip çıkamayan sn. Devlet Bahçeli'ye olan sadakatlerini bu seçim sandığında da sürdürecekler midir ?

Mesela,YRP adayı Dr.Kazım Arslan enflasyon  ve hayat pahalılığı mağduru Yozgat'taki emekli seçmenlerden ne kadar oy koparabilecektir.

Mesela, İYİ partinin karizmatik ve kurnaz milletvekili Lütfullah Kayalar,Ak Parti iktidarına kırgın ve kızgın emeklilerden partisine ve genç Belediye Başkan adayı Mustafa Taştan’ın oylarına ne kadar katkı sağlayabilecektir.

**

Ve ayrıca merak ediyorum.

Urfa Milletvekilliğine transfer olduğu halde Yozgat siyasetinden,Ak Parti teşkilatlarından  ve Yozgat’taki Belediyelerden elini eteğini hala çekmediği ve çeşitli ilçelerin Belediye Başkan adaylarının belirlenmesinde genel merkez nezdinde etkili rol oynadığı bildirilen Ak Parti TBMM başkan vekili  Bekir Bozdağ’ın atanmasını sağladığı Belediye Başkan adaylarından kaçı seçimi kazanabilecektir.

Şuna eminim ki; bu soruların yanıtını siz de merak ediyorsunuzdur.

Pazar akşamı özellikle kent merkezindeki  ( eşleri hariç ) yaklaşık 17 bin emeklimizin tercihlerini hangi adayın  doğrultusunda kullandığını birlikte müşahede edip anlayacağız.

Sonuç ne olursa olsun, seçimi kim kazanırsa kazansın.

Ben diyorum ki ; Bu seçimin hem Yozgat’ta ,hatta Türkiye genelinde sonucunu ve kaderini Emekliler  ve de dar gelirli çalışanlar tayin edecektir.

**

31 Mart seçimlerinin Yozgatımıza,Aziz Milletimize ve ükemize şimdiden hayırlı sonuçlara vesile  olmasını diliyorum

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ