Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Bildik Yozgat'tan öteki Yozgat'a

Bu köşenin tiryakilerinin hatırlayacağı gibi önceki yazılarımda önce “Bildik Yozgat’ı” sonra da “Öteki Yozgat’ı “ anlatmaya çalışmıştım. 

Son yazımı okuyamayan okurlarıma Yozgat’ın iki ayrı yüzünü, özetlemekte yarar var. 

Evet,Yozgatımızın bildik yüzü, fakir Yozgat’tır. 

Adrese dayalı nüfus sayımları sonucunda yitirdiği 192 bin nüfusunun en azından 100 binini göç veren.. 

Yeşil kartlı sayısı 121 bine ulaşan.. 

93 bin insanı fon yardımlarına, en az 35-40 bin vatandaşı il düzeyindeki 65 Belediyenin yardımlarına muhtaç.. 

Açıkcası zekat ekonomisiyle yaşamaya ve yaşatılmaya çalışılan.. 

Küçük esnaflarının iflasları yoğunlaşan ve milli gelir dağılımında ise Hakkari liginde oynamakta olan… 

Fakir Yozgat.. yani bildik Yozgat.. 

¨¨¨ 

Ama öbür yanda; 

Bankalarda 650 trilyon lira mevduatı .. 

Kapısının önünde 23000 otomobili ve 24000 traktör olmak üzere toplam 2 katrilyon liralık motorlu aracı bulunan ,ancak bunun üçte biri yani 650 trilyon liralık bölümü kontağı çevrilmeyen ihtiyaç fazlası motorlu aracı.. 

Yaklaşık 1,5 katrilyon liralık oturum dışı, kira geliri amaçlı gayrimenkulu.. 

Varolan Yozgat .. 

Yani,Öteki Yozgat.. 

Bir yanda fakirliğin göstergesi milli gelir dağılımında 81 il içerisinde Türkiye 74’sü olan ‘Bildik Yozgat.’ 

Ama öbür yanda parasal birikimin göstergesi banka mevduatı sıralamasında Türkiye 44’sü olan ‘Öteki Yozgat..’ 

¨¨¨ 

Öteki Yozgat’a dair bu rakamları tekrarlarken Yozgat adına bir yere gelmek, daha doğrusu bir acı gerçeği anlatmak istiyorum. 

Bu vilayette yaşayan öteki Yozgat’ın varlıklı ve tasarruf sahibi vatandaşlarımızın yüzde 80’ni birikimlerini eğer faiz için bankalara yatırmasa da istihdama yönelik yatırıma yönlendirseydi Yozgat’ta trilyonluk en az 500 büyük fabrika kurulabilirmiydi ? 

Kurulurdu. 

Ve yine eğer,Yozgat’ın il genelinde kontağı çevrilmeyen ihtiyaç fazlası traktör ve otomobillere aktarılan paralar, istihdam ve üretim alanlarında kullanılsaydı en az 500 fabrika daha kurulabilirmiydi ? 

Elbette, hem de trilyonluk 500 fabrika daha kurulabilirdi ? 

Demekki,Yozgatımızda 500 artı 500 toplam 1000 fabrikanın kurulması işten bile değildi. 

Kayseride fabrikalar nasıl kuruluyorsa Yozgatta da binlercesi pekala gerçekleşebilirdi.. 

Ama Yozgat’ta olmadı.. 

Olmuyor. 

Ve olacak gibi de görünmüyor. 

¨¨¨ 

Peki, Kayseri de tasarruf sahipleri neden öncelikle üretim ve istihdam alanlarına yatırım yapıyor da şu bizim “Öteki Yozgat’ın” işadamları / tüccarları neden ölü yatırımları tercih ediyor? 

Bence ,bunun bir değil, birçok nedeni var. 

Birincisi,Yozgatımızda gerek zenginlerimizde ve gerekse tasarruf sahibi hemşehrilerimizde henüz ortaklık kültürü oluşmuş değil.. 

İkincisi,hemşehrilerimizin birbirine güveni yok.. Çünkü ,yıllarca birbiriyle alışveriş yapmış,ama birbirini üzmüşler,dolaysıyla birbirlerine olan güven duyguları zedelenmiş. 

Üçüncüsü ,bir kısım Yozgatlıyı ahtapot gibi sarıp sarmalayan hasetlik ve fesatlık duyguları hemşehrilerimizi bir araya getiremiyor. 

Onun için Yozgatlı şirketleşemiyor,oğluna,kızına iş imkanları yaratacak üretim tesislerine , fabrikalara veya daha başka cazip yatırım alanlarına yönelemiyor. 

Ama öbür yanda birikimlerini çeşitli ticari alanlarda değerlendirmek için ortaklık kuran hemşehrilerimizin ise bir süre sonra dağıldıkları görülüyor.Çünkü,genetik olan hasetlik ve fesatlık duyguları depreşince ortaklıklar uzun süreli gitmiyor. 

¨¨¨ 

Ve Yozgatımızın kentte yaşayan büyük zenginlerinde gözlenen “egoizma” ları…

Bir bulaşıcı hastalık gibi süregeliyor. 

Hayır-hasenad işlerini bakıyorsunuz. 

Son zamanlarda Yozgatta ne cami,ne mescid,ne de vb.hayır hizmeti yatırımı yapan var.. 

Eğitim seferberliğine destek deniliyor,ilköğretim binası yaptıran yok denecek kadar az. 

Yaptıranlar ise genelde Yozgat dışındaki Yozgatlılar. 

Yozgatspora sahip çıkmaları öneriliyor. 

Yozgatspora sahip çıkmadıkları gibi, şeref tribününden bedava maç seyretmeyi tercih ediyorlar. 

Üniversiteye destek isteniyor. 

Bildik isimler hariç Yozgat’ın hem eski zenginleri, hem de AKP iktidarının ürettiği çok sayıdaki yeni zenginlerimiz üniversiteye destek vermedikleri gibi, nasıl yardım toplanacağına dair ilgilisine sadece akıl vermekle yetiniyorlar. 

Devlet Bakanımız sayın Cemil Çiçek’in dediği gibi, Sürmeliyi dinleyip testi kebabını yemeyi Yozgatlı olmaktan ibaret sanıyor. 

Aslında bu bizim Yozgat gerçekten kadersiz ve talihsiz bir vilayet.. 

Bağrından yetiştirip birer bağ verdiği trilyoner zenginlerinden bile birer salkım üzüm alamıyor. 

¨¨¨ 

Üretmeyen, istihdam alanları açamayan ama tüketen.. 

Alan ama vermeyen.. 

Hep devletten ya da başkalarından bekleyen.. 

Paylaşmayan ve henüz ortaklık kültürüne vasıl olamayan.. 

Üstelik, hasetlik ve fesatlık duygularından sıyrılamayan ve azınlıkta olsa fitnelerin de egemenliğinden bir türlü kurtulamayan.. 

Bir vilayetten ortaya ne çıkar ? 

İşte bu anlatmaya çalıştığım Öteki Yozgat’tan, olsa olsa işte böyle bir fakir yani “Bildik Yozgat” çıkar. 

Bilmem anlatabildim mi ? 
OKUR YORUMLARI
Yakub Nurdogdu
04.01.2019 12:13:00

Osman hakan Abi,Bu rakamların hangi yıllara ait bilmiyorum ancak,Şu gerçek varki Bahsettiğin varlıkların son 5-6 ayda bu alım gücü %50 küçüldü.Bu küçülmenin nedeni Ekonomi Yönetimi,Adalet anlayışındaki kargaşa,özgürlük anlayışının farklı bir boyuta devrilmesi;yatırımcıyı ÜRKÜTMÜŞTÜR.
16 yıllık istikrar varlığına rağmen,%50 değer kaybeden sermaye umduğu dağlara kar yağmış.Buna rağmen Her 100 Yozgatlıdan 80ni Yozgata sanayi yatırımı yapılması için,elindeki 825 tl ile 1500 tl yi sermaye yapmaya hazır. Yeter ki güveneceği bir öncü olsun.Bireyler degil,kurumsal yapılar ve reel yatırımlar olsun.Ayrıca ayağı toprağa basan,gerçekten tarıma dayalı sanayi yatımları gerekli.Hatta bunlar mikro düzeyde ve geleneksel üretimi modernize edilmiş Markalaşmaya yönelik projeler olmalı.Örnek;Erzincanın tulumu Dünya markası oldu.Bizde Çömlek peynirini önce Türkiye,sonra Dünya markası yapabiliriz.

LEVENT ERGÜL
17.11.2015 14:16:00

yozgatlı olarak yozgat a ne kazandırdınız ben 39 yaşındayım 13 senedir yine bişeyler yapıldı yozgat ta herşeyi devletten beklemek doğrdu değil biraz halk kendini bilinçlendirmeli ben de yozgatlıyım bir çevre illerine bakın birde yozgata ak parti geldi de yine bişeyler görmeye başladı tabii kıymet bilinirse her sene yozgat a gelir giderim en ufak örnek size çevre temizliği için mesela belediye uğraş verir 1 ay içinde yakılır yıkılır çalınır çöpleri konteynurlara atmazlar apartman içi kapı önleri yani şuna gelcem insan önce bi kendine çeki düzen vermeli kaç sene mhp ye verdiniz de noldu taş üstüne taş taş ocanı zengin etti chp den desen fikir bile üretemiyor yani sn hakn kiracı sen nimet gelmiş şükret ben şükrediyorum muhtaçsam ne mutlu banaki böyle bi iktidaraa özgüven dolu samimi bir insana sahipim çünkü çıkar meselesi yozgat kendi içinde kendini yiyor kısacası öbür iller neden projeler hemen oluyor yozgatta olmuyo bir araştır bak neler çıkar

Ahmet Yıldırım
26.09.2011 18:25:00

500 fabrika kurulsaydı onada aynı yimpaş şartlarında işe girerdik (50.000 aursu olan )

ENVER
07.05.2010 14:16:00

BU MEMLEKETE HİZMET VE YATIRIM YAPANLAR NE KADAR DESTEKLENIYOR VE İSİMLERİ NELERDİR AÇIKLARMISINIZ? BU MEMLEKETE İLK ÖNCE BASIN SAHİP ÇIKSIN GERİSİ HİÇ AMA HİÇ ÖNEMLİ DEĞİL. MENFAAT UĞRUNA YAZI YAZANLAR GİTSİN BU MEMLEKETTEN

13.03.2010 03:57:00

MESLEKTAŞ BÜYÜĞÜM SAYIN KİRACI'YA, YOZGAT'A SELAMLAR...

KENTLERİN KADERİ, YÖNETENLERİN UFKUYLA ORANTILIDIR. AMA BUNU SÖYLERKEN DE, SAC AYAĞININ DİĞERLERİ OLAN MEDYA, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİ VE MUHALEFET DE TAMAMLAYICIDIR. AMA EN BAŞTA KOORDİNASYON VE KAMUOYU TALEP VE BASKISI OLAŞABİLMELİ VE BİR EYLEM PROGRAMINA VARILABİLMELİ. DOLAYISIYLA BURSA, HER ÖNÜYLE PİLOT BİR KENT. YERİ GELDİĞİNDE TEK YÜREK OLAN, AMA YERİ GELDİĞİNDE KAMUSAL DOĞRULAR İÇİN YARGIYA GİDİLEN, YASAMALARA ZEMİN YARATAN VE SONUÇ GETİREN BİR KENT. BİR KENT BÜYÜMEK, GELİŞMEK İSTERKEN, BU SÜRECİN BAŞINDAN BUGÜNÜ VE YARININA, ÖNEMLİ OLAN ROL SAHİPLERİNİN ÜZERLERİNE DÜŞENİ YAPMIŞ OLABİLMEYİ HANELERİNE YAZDIRABİLMELERİDİR. BURSA'TA 150 TRİLYONA KONGRE VE KÜLTÜR MERKEZİ BİTTİYSE SANAYİ VE TİCARET ODASI'NIN İMZASI VAR. BURSA KENT KONSEYİ VARSA, SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE GÖZTEİLİYOR. YARGIYA GİTSELER DE, HER ŞEY BURSA İÇİNDİR VE BÜYÜKŞEHİR İLE NİLÜFER BELEDİYELERİ, TÜRKİYE'NE ÖRNEĞİ OLMAYAN "AKADEMİK ODALAR BİRLİĞİ YERLEŞKESİ" ARAZİSİNİ VERMİŞTİR. 120 TRİLYONA YENİ STADYUM BAŞLAMAK ÜZEREDİR. KENT İÇİ RAYLI SİSTEM YAYILIYOR. DAHA YAKIN HAVAALANI VE HIZLI TREN BAĞLANTISI İÇİN BASKI, SONU VERDİ. 10 DOLAYINDA 5 YILDIZLI OTEL YAPIMI SÜRÜYOR. SÖZÜN ÖZÜYLE... ANADOLU'NUN HER KENTİ, KENDİNE ÖZELDİR VE YEREL YÖNETİMLER, İŞİN PİLOT KABİNİDİRLER. SAYGILARIMLA...

Serkan İNCEOĞLU
BURSA Hakimiyet gazetesi

almanyadan bakinca
08.09.2009 22:51:00

Osman bey hani bizde bir söz hoca efendi hirsizin hic kabahati yokmu demisya bas olmayinca ayak yürümüyor basim deyi yola cikanlar birmüdet sonra anlasildiki kendilerine isyeri veya bir siyasi partiey tv kanali acmakmis almanyadan eor toplamak icin kimler gelmedik magza acilisi yapiyoruz (gözboyama) sizin bahsettiginiz cemilbeyde dahil asil tesdi kebebi yeyin ve sürmeli dinliyerek kendini Yozgatli zanedenin birisi acaba yozgata ne yatirim yapdi onuda yazarmisiniz 8.9.09

erol
07.09.2009 17:23:00

size,bir istihbarat veriyorum,şifa hastanesinin yozgatspqora 3 trilyon lira yaptığı söylenen korsan bağışı fısıltı gastesinin en büyük haberi..bi araştırın..şifanın ne haltlar karıştırdığını göreceksiniz..yozgatsporun niye şifa hastanesine alet olduğu ortaya çıkacaktır. selam

halit yagiz
30.08.2009 02:53:00

osman abi yazilarinizin devamini dilerim cok guzel bir konuyada parmak bastiniz allah razi olsun peki abi sizinde dediginiz gibi bu nufus cuzdaninda yozgat yazanlari toplama imkanlarini arastirim toparlamamiz lazim gecmiste tamam iki kotu ornek yasadik ama bunlari silecek yenisinin olmayacaginin garantisini anlatacak guvenilir insanlarimizin hep birlikte(bazi partililerin inatlasmasi disinda) yazarlar ve hocalarimiz bun uaydinlatmasi lazim yoksa nesli tukenen kuslar gibi yozgat yozgatta goce goce bitecek acilen onliyecek tedbirler alinmzsa durum vahim gelecek 5 yildada 100 000 goc daha verir ve milletvekilide 3 e duser kucule kucule yok oluruz allah korusun tedbir alalim tedbir alalim tadbir alalim saygilar selamlar

MEHMET ŞAŞMAZ
27.08.2009 14:22:00

MİLLET VEKİLİ BEKİR BOZDAĞ,CEMİL ÇİÇEK... YAZAR TAHA AKYOL, A. HAKAN COŞKUN, EKREM DUMANLI...VS... AKLIMA GELEN İSİMLER. TKİLİ ,GÜÇLÜ BAŞARILI İNSANLAR. BİRLİK-BERABERLİK ALTTA DEĞİL ÜSTTE BAŞLAMALI. BALIK BAŞTAN KOKAR MİSALİ. BU İNSANLAR TEŞVİK İÇİN İŞADAMLARINI BİRARAYA GETİREBİLİR. ETKİNLİKLERİ FAZLADIR. SİZ HALKIN KAPISININ ÖNÜNDEKİ ZARURİ OLAN ARAÇLARA BAKIYORSUNUZ.BUNLAR VATANDAŞTA OLSUN YANİ?

şahin
23.08.2009 14:13:00

Bu şehrin iki ayrı yüzü bu kadar gerçekce anlatılamazdı.evet iyi ki senin gibi realist bir gazeteci var.eline kalemine sağlık.saygılarımla..

yılmaz
19.08.2009 22:01:00

hocam tek kelime ile mükemmel...iyi ki varsınız...

zühtü acun
15.08.2009 16:09:00

Çok iyi anlattınız.Başka söze ne hacet?

erol DEMİRTÜRK
07.08.2009 09:41:00

Kalemine ve emeğine sağlık Hakan Abiciğim ; işte YOZGAT bu ve bundan daha güzel bir şekilde anlatılmaz. Teşekkürler ...

ömer faruk akyollu
03.08.2009 18:26:00

kalemine sağlık hakan kardeşim.
yazılarını takip ediyorum... bu yazın anadoluda analarımızın tabiriyle cup diye oturmuş.
fazlası,eksiği yok..candan kucaklarım.

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
29.07.2009 21:46:00

Değerli Osman beyciğim,Yozgatlı rumuzu ile yorum gönderen sayın hemşerimizin çok isabetli ve samimi yazısının altına bende imzamı atıyorum.Eline yüreğine sağlık.İstanbuldan selam ve sevgilerimi sunuyorum.

YOZGATLI
28.07.2009 12:14:00

Çok saygıdeğer Osman Ağabey;

Affınıza sığınarak yukarda yazınızda belirttiğiniz sayın cemil beyin bir lafına takıldım ben.

" Sürmeliyi dinleyip testi kebabını yemeyi Yozgatlı olmaktan ibaret sanıyor. "

Allah aşkına biraz sesli düşünelim; bu güne kadar yozgat tarihinde, en azından ben ve benim yaşımdakiler için (41 yaşındayım) geriye şöyle bir baktığımızda yozgat tan bugüne kadar çıkmış siyasetçileri isimleri sayın deseler. Hafızalarda yer edinen belki ilk üç siyasetçiden biridir Sayın Çiçek.

Ve bu bağlamda sayın çiçeğin şahsında gelmiş geçmiş tüm siyasetçiler memleketinize çoğu zaman sürmeli bile dinletmediniz, testi kebabı bile yedirmediniz. Neden ilk dönemler dışında hep ankaradan aday oldunuz. Bu gün adalet bakanlığını yıllarca işgal ettiniz, hükümet sözcülüğü yapıyorsunuz başbakan yardımcılığı yapıyorsunuz fakat ben ankara da yaşıyorum görüyoruz başka illerin milletvekilleri kadar bile iş bitirmiyorsunuz.

Bu gün sizinde yukarda zikrettiğiniz nedenler ve çözümler hakkaten yozgat için bir reçete. Tam anlamıyla bizim rahatsızlıklarımızı ortaya koymuşsunuz sizi tebrik ediyor, teşekkür ediyorum.

Lakin (bu lakin size değil,tüm yozgatlıya hepimize)bu konuda çözüm üreten hatta yozgatı da aşan türkiye için bir model olan aslında sizin konunuzla direk bağlantılı olan halka yayılmış çok ortaklı şirket modeli bildiğim kadarıyla ses getirici bir faaliyet olarak yozgat ta çıktı yibitaş ve yimpaş modeli fakat ne yaptık elimize yüzümüze bulaştırdık. Burada salt birilerini savunmak için bu kelimeleri dökmüyorum ortaya bu konuda gerçekten samimiyim. Neden sahip çıkmadık biz bu modele, tamam bu şirketleri yöneten insalar yanlış insanlar olabilir yada yanlış yapmış olabilir, ama biz ne yaptık herkesden çok ilk biz saldırdık ve her köşede kahvede olumsuz bir sürü dedikodu,propaganda. Sonuçda kim kaybetti yozgat ve yozgatlı.

İşte o zaman bizim sayın büyüklerimiz neredeydi? Bu insanlar yanlışsa neden uyarmadılar engel olmadılar, güçlerimi yetmedi, sözlerimi geçmedi. Peki diyelimki bu safdillik, ama şu an olmayan birlik beraberliği, şirketleşmeyi tahsis etmekten daha kolay değilmiydi olana sahip çıkmak. Bu tarz fırsatlar bir memletin başına özellikle yozgatta kaç defa çıkar karşısına.

Şapkamızı başımızın önünede koyamıyoruz çünkü şapkada yok, ama ben inanıyorum askerlikteki şapka muhabbeti değil bu istersek şapka da buluruz baş da, yeterki biz isteyelim. En başta bizi yönetenler tabi istiyecekler bunu.

Maksadı aşan bir ifadem olmamıştır inşaallah, Bu vesile sizin tüm hemşehrilerimizin önümüzdeki RAmazanın hayırlı olmasını dilerim...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ