Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Belediyenin çözüm bekleyen sorunları

Zaman, ne kadar da hızlıca akıp gidiyor.
31 Mart seçimlerinin üzerinden yaklaşık 2 ay geçti.
Belediye başkanları makamlarına oturdular ama kutlama ziyaretlerinden fırsat bulup çalışmalarına yeterince zaman ayıramadıklarını duyuyoruz.
Oysa başta merkez olmak üzere tüm Yozgat Belediyelerinin sorunlarını çözme ve vaadlerini gerçekleştirme konularında kaybedecekleri zamanları oldukca kısıtlı.
Özellikle bizim Yozgat merkez Belediyesinin kaybedecek hiç zamanı yok.
Seçim öncesinde “Gönül Belediyeciliği ve ortak akıl” sloganıyla yola çıkan yeni Yozgat Belediye başkanı sayın Celal Köse tarafından çözümü acilen gerekli bir takım sorunlar var.
Ağır bir borç sarmalının cenderesi altında kıvranan Belediyenin sorunlarının en önemli ve öncelikli olanı finansman sıkıntısıdır.
* *
Yozgat Belediyesinin sayın Yusuf Başer dönemi öncesinde yani bundan yaklaşık 15 yıl öncesinde toplam 120 milyon lira borcu bulunuyordu.
Belediyenin borçları Başer’in 9 yıllık çalışma döneminde 12 milyon liralık artışla 132 milyon liraya,Dr.Kazım Arslan’ın da 5 yıllık icraat döneminde 79 milyon liralık artışla toplamda 211 milyon liraya yükselmiş durumda.
Edindiğim bilgilere göre, Yozgat Belediyesi parasal bakımından oldukca ciddi bir sıkıntı çektiği içindir ki ; seçimden hemen önce 18,7 milyon lira muhammen bedelli gayrimenkullerini satmak zorunda kalırken CEDAŞ’a olan 6,2 milyon lira tutarındaki borcunu da yapılandırmasına rağmen taksitlerini ödemekte ciddi anlamda zorlanmaktadır.
* *
Belediyenin yaşadığı ekonomik sıkıntılar, kentimizin gündemindeki acil sorunların çözümüne adeta engel olmaktadır.
Aklıma gelmişken size çok önemli bir sorunumuzu bir kez daha hatırlatmam gerekiyor.
Halkımızın en önemli sorunlarından biri de şehir içi içme suyu şebekesinde hala asbest minarelli boru kullanımının yol açtığı sağlık sorunudur.
Yozgatın içme suyu şebeke ağı borularındaki asbest minerali, içme suyu yoluyla vücuda karıştığından başta kanser olmak üzere bir takım hastalıkları tetiklemektedir. Nitekim Yozgat’ta son yıllarda kanser vak’alarında meydana gelen artışlar dikkat çekici boyutlara ulaşmıştır. Halk sağlığına zararlı olması nedeniyle ülkemizde de asbest boru ve malzemelerinin kullanımı 2010 yılından itibaren Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanmıştır.
İşte, bu nedenle kentimizin şehir içme suyu şebeke borularının acilen değiştirilmesi şarttır. 30 yıllık süreçte sadece 2014 yılında 4 kilometrelik şebeke içme suyu boru hattı değiştirilmiş, ancak tümü 80-90 milyon lirayı gerektiren değişim çalışmaları, Belediyenin finansman sıkıntısı yüzünden sürdürülememiştir.
* *
Bildiğiniz gibi, Otopark meselesi kentimizin en önemli sorunlarının başında yer almaktadır.
Belediye, kent merkezinin otopark sorununun daha da içinden çıkılmaz hale gelmesini önlemek veya en asgariden hafifletmek için şehir içinde mümkün olabildiğince yeni kapalı ve açık otopark projelerini halkımıza sunmak zorundadır.
* *
Bugün itibariyle 211 milyon liraya ulaşan borç sarmalı.
Halkımızın sağlığını tehdit eden asbestli boruların değişimi..
Şehir içerisinde adeta kördüğüm haline gelen otopark çilesi..
Kentimizin gündeminde yer alan daha nice diğer sorunlar..
Acilen çözüm beklemektedir.
Bunun için öncelikle borç yükünü azaltmak, mevcut sorun ve ihtiyaçlara çare bulmak, yeni yatırım ve projeleri gerçekleştirmek amacıyla yeni kaynaklar elde edilmeli ve iktidarın gücünden, kudretinden ve imkanlarından faydalanılmalıdır. Yozgat Belediyesi İktidarın kaynak ve katkılarının yanı sıra Cumhurbaşkanı yardımcısı hemşehrimiz sayın Fuat Oktay’ın desteğinden de her fırsatta yararlanmalıdır.
* *
Bu bağlamda yeni Belediye Başkanımız sayın Celal Köse’ye yeni dönem çalışmalarında başarılı olabilmesi adına birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum.
Siyaset önderleri ve yönetenler, herşeyi bilmez ve bilemezler. Ama her bir şeyi bilge düzeyindeki nitelikli uzmanlarından veya vizyoner danışmanlardan öğrenebilirler. İstişareye değer verilirse eğer ‘ortak aklın nimetlerinden de istifade edilir.
Bu bakımdan Yozgat Belediyesi’nin kaynak üretme ve bütçeyi verimli kullanma becerisine sahip yetenekli bir finansman uzmanına, şehir merkezini 2050, hatta 2100 yılına hazırlayacak kapasite ve donanımda bir şehir planlamacısına, kentimize vizyon kazandıracak nitelikte bir strateji geliştirme uzmanına, Belediyecilikte başarılarını proje ve icraatlarıyla kanıtlamış birkaç deneyimli bürakrata şiddetle ihtiyacı vardır.
Demek istiyorum ki; sayın Köse bu yeni dönemde akılcı projeleriyle Belediyenin her türlü icraatlarına verimlilik ve ivme kazandıracak, kentimizin geleceğini şekillendirecek nitelikteki uzmanlardan oluşacak yeni bir çalışma takımı kurmalıdır.
Bu arada Yozgat halkının Belediyenin icraatlarını nasıl değerlendirdiği ve beklentilerinin neler olduğu konularında sıkça anketler yaptırarak kamuoyunun sesine ve taleplerine kulak vermelidir.
İktidarın kaynaklarını Yozgat yararına kullanabilmek amacıyla da Başkan Köse’nin bir ayağı Başkentte olmalıdır.
* *
Eğer, Celal Köse bu yeni dönemde yeni bir ruh, yeni bir çalışma heyecanıyla ve biraz önce tanımladığım niteliklere haiz uzmanlardan oluşacak yeni bir ekiple, “Gönül Belediyeciliği ve ortak akıl” felsefesiyle yoluna devam eder ve yönetim tarzında sağlayabileceği takım anlayışı ve ortak akıl ile bir farkındalık yaratırsa elbette başarılı olur.
Yok eğer, şimdiden etrafını sarıp sarmalayan Belediyecilikten anlamaz ve iş bilmez dalkavuklara itibar eder ve de Başkanlık dönemi sürecinde fitne ve müfteri mizaçlı, dönek ve nankör karekterli, çapsız, haddini bilmez ve lüzumsuz kişilerin kendisine kılavuz olma çaba ve beklentilerine prim verirse o zaman başarılı olamayacağı gibi, kent halkına da büyük bir düş kırıklığı yaşatır.
Demem o ki; Celal Köse Yozgat’ı 2050’li 2100’lü yıllara taşıyacak bu yeni dönemde kurmaylarını belirlerken bal alacağı çiçekleri dikkatle ve özenle seçmelidir.
Bu düşüncelerimin ışığında sayın Köse’ye engin sabırlar ve başarılar diliyorum.
* *
Bayramınız kutlu, geleceğiniz mutlu olsun…

03.06.2019
OKUR YORUMLARI
yozgat sevdalısı
19.07.2019 09:36:00

günaydın...
Gazetenizin internet sayfasının sürmanşetinde Sn.Vali'nin sizi ziyaretinde söyledikleri daha önce de yazdığım gibi cek,cak.ceğiz.cağız vs.vs.sizin üzerinizden mağduriyet kızgınlığı olan kişilerin gazını almaktan başka bişey değil.her gelen vali aynı şeyleri söyler görev bittiğinde başka bi yere tayin olup giderken de benim memleketim filan gibi laflar edilir.sonuç sıfır elde var sıfır.Yozgatlı 15-20 yıl önce neyse öyle olmaya devam.
Saygılar.

yozgat sevdalısı
17.06.2019 09:39:00

günaydın..17 haziran tarihli gazetenizin sürmanşetin de yozgat'ın için için erimesini ve sürekli göç vermesini ifade etmişsiniz..
Ben daha önce şu anda görev yapan ve daha önce görev yapan sayın valilerimizin ilk göreve başladıkları zaman;herşeyi ellerindeki sihirli deynek ile halledeceklerini söylemelerini yazmıştım.şimdiki valimizde göreve başladığında yozgat göç alan bir kent olacak.Yozgat sanayi şehri olacak...vs,vs dediğini hatırlıyorum.hadi geçmiş olsun.inşallah daha beter olur.herkes dalkavuklukla çıkar peşinde vali ne yapsın.Yozgat da kim proje üretmiş,kim devlete katkı sağlayacak işlere kafa yormuş.bu iş böööyle gider.adamın dünya kadar arazisi var çiftçilik yapmayı yükünsüyor,Büyük bi şehirde kapıcılığa can atıyor.Herhangi bi köye gidin gözüyün alabildiğince arazide bir ağaç bulamazsınız da su testisini kağnının gölgesine korlar.
Yükünü tutan büyük şehirlere gidiyor zaten.
Yozgatlıya sözüm şudur.böyle devam edin sonunuz yakın ekmeğe muhtaçlığınız yakın.Durmak yok yola devam hacı.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ