Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

Belediye.. 18.madde.. Ve yine Belediye

Yozgat Belediyesinin Çemsan bölgesinde gerçekleştirdiği imar değişikliği ve uygulamalarıyla ilgili icraatlarını daha iyi yorumlayabilmek için öncelikle 3194 sayılı Belediye imar kanununun 18.maddesi hakkında özet bir açıklama yapmam gerekiyor.

Uygulandığı her kentte çeşitli spkelüsyonları da beraberinde getiren 18.madde o şehirde yapılacak imar değişikliklerinde Belediye meclislerine geniş yetkiler tanıyan yasanın ilgili bölümüdür.

İmar yönünden sıkışan kentlerde arsa üretmek,toplu konut alanları açmak ,imar yapmak,çirkin yapılaşmaları da önlemek amacıyla birtakım imar düzenlemelerini gerçekleştirmek isteyen Belediyeler, imar değişikliklerine yönelik her türlü icraatlarını hızlı biçimde yapabilmeleri için 3194 sayılı yasanın o meşhur maddesi olan “18” maddeden yararlanmaktadır.

¨ ¨ ¨

Bizim Yozgat kenti ise nereden bakarsak bakalım 18.maddenin himmetine muhtaç durumdadır.

Kentimizde hemen hemen yıkılmadık bahçeli evler yok denecek kadar azalmıştır.Kent içinde inşaat yapacak boş alanlar neredeyse kalmamıştır

Aslında Belediye eski yani mevcut Yozgat’ı aynen bırakıp yeni bir Yozgat’ı oluşturması gerekirken günü kurtarmak amacıyla imar bakımdan giderek daralan şehrimizi yeni imar alanları açmak suretiyle genişletmeye çalışmaktadır.

Yozgat Belediyesi, kenti genişletme adına birtakım imar düzenlemeleri yaparken kentte azalan yeşili de maalesef yoketmeyi göze almaktadır.Belediyemiz kent’te yeşilin kendini en belirgin biçimde gösterdiği Çemsan bölgesinde yeni imar alanları açarak oradaki yeşili,fuar alanı karşısındaki yeşeren çam fidanlarının dikildiği bölgeyi toplu konut alanına dönüştürerek yine oradaki yeşili de yokettiğinin farkında bile değildir.

¨ ¨ ¨

Şimdi gelelim esas konumuza..

Yozgat Belediyesi, imar yönünden sıkışan ve daralan kenti genişletme adına Koç-Emek parkı arkasında Yozgat girişinden Kayseri Atatürk yoluna dönüş hattı güzergahında bulunan “Eskipazar 2.mıntıka” adı verilen Çemsan bölgesinde imar değişikliğine giderek burada yeni imar alanları açma çalışmasını başlatıyor.

Ne zaman ?

2004 yılının Mart ayında.

Belediye seçimlerinden kısa bir süre önce eski Başkan Ali Açıkgöz döneminde parselasyon yapısı karışık Çemsan bölgesinde Belediye Meclisi kararıyla 18.madde uygulamasına start veriliyor.

Araya yerel seçim giriyor.

Belediye yönetimi değişiyor.

Belediye Meclisinin ilk toplantısında Belediyenin meclis adına icra organı yani Bakanlar kurulu konumunda bulunan encümene AKP’nin yeni üyeleri seçiliyor.

Başer’in meclis listesinin birinci kontenjan adayı Satılmış Erdoğan başkanın isteği üzerine bu kez encümen üyeliğine getiriliyor.

Yeni yönetim ve Belediye Encümeni 28 Nisan 2004 tarihinde Çemsan bölgesinde şaibeye konu 673/3 nolu parseli de ekledikten sonra 18.madde uygulamalarına daha da ivme kazandırıyor.

Burada imar çalışmaları, önceki başkan Ali Açıkgöz’ün manşet haberimizde anlattığı gibi büyük bir hızla sürdürülüyor.

Dere kenarında ucuza kapatılan arsalar yolun kenarına hem de Vakıf arazisinin üzerine ince imar teknikleri ile transfer ediliyor

Bazı evraklar Vakıflar Sivas Bölge Müdürlüğüne elden götürülüp onaylatılıyor.

Sahipsiz vakıf arazisi birilerine adeta armağan ediliyor.

Çemsan bölgesindeki büyük bir süratle sürdürülen çalışmalar Kadastronun onayı ve Tapunun da tesciliyle 21 Temmuz 2004 tarihinde tamamlanıyor.

Ve sonra şaibeli arsaya yine Belediyece akaryakıt istasyonu şerhi veriliyor.

¨ ¨ ¨

Başlangıç çalışmalarından tescile kadar bütün işlemleri 18.maddenin yasal kılıfına uydurulan ancak sonuçta etik olmayan Çemsandaki imar değişikliği, tescili ve son şekli ortaya çıktığında önce Belediyenin içinden olumsuz tepkiler duyuluyor.

Çemsandaki 18 uygulaması ile ilgili tepki ve şikayetler Yozgat’tan sonra Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğünde de yankı buluyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğüne ulaşan şikayetler üzerine Sivas Vakıflar Başmüdürlüğünde açılan ve yapılan soruşturmada ilgili görevli bürokrat yanlış icraatından dolayı cezalandırılıyor.

Yozgat Belediyesi Encümen üyesi harita mühendisi Satılmış Erdoğan ,tepkiler üzerine encümen üyeliği görevinden istifa ediyor,ama meclis üyeliği görevini sürdürüyor.

Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer, Çemsandaki şaibeli 18 uygulamasıyla ilgili ortaya çıkan şikayet ve tepkileri o tarihlerde ciddiye almıyor.

Sözün doğrusu,olayı aydınlığa kavuşturmak için soruşturma bile açmıyor.

¨ ¨ ¨

Aradan günler, haftalar,aylar geçiyor.

Olay, fısıltı gazetesinin manşetlerinden düşmüyor.

Sivasta vakıf arazisine sahip olamayanlar affedilmiyor.

Belediyenin bu tür haksız, adaletsiz, yolsuz ve yanlış icraatlarına ilişkin yaptığımız yayınlar kamuoyunun gündeminden düşmüyor.

Ama ne hazindir ki, “Belediyeler ve resmi kurumlar yöneticilerinin çiftliği değildir” başlıklı yorumlarımız bile ilgilileri ilgilendirmiyor.

Ne Çemsandaki 18 uygulaması, ne kaçak inşaatlar, ne de diğer haksız uygulamalar soruşturuluyor.

Belki de soruşturulmayarak üzeri örtülmek isteniyor.

¨ ¨ ¨

Muhalefete mensup partilerin il başkanlarının Yozgat meselelerinden ziyade genellikle dış politikalarla ilgilendiği ve Yozgat dışı konularla ilgili basına demeçler vermekle meşgul bulunduğu Yozgat’ta Belediyenin yanlış icraatlarına ilişkin tek uyarı sadece MHP il başkanı Mehmet Ali Çakır’dan geliyor.

Çakır, 22 Haziran 2006 tarihli yazılı basın bülteninde diyordu ki;

“Çemsan bölgesinde yapılan 18.madde uygulamasında vakıf arazisinden birilerine haksız menfaat sağlanmıştır.Belediye Başkanımızdan bu konuyu araştırıp haksız uygulamayı düzeltmesini talep ediyoruz”

Başkan, muhalefete de kulak vermiyor. Haksız uygulamayı düzeltmek bir yana iddialar hakkında soruşturma dahi açtırmıyor.

¨ ¨ ¨

Serhat Ünsal’ın da köşe yazısında irdelediği olayın muhalefet milletvekilleri tarafından gensoru ile meclis gündemine taşınması, büyümesi ve hesap sorulması ihtimali ortaya çıkınca Başer harekete geçiyor.

2 yıl gibi uzun bir aradan sonra şaibeli 18 uygulaması ile ilgili olarak lütfen soruşturma açma ve müfettiş isteme ihtiyacını duyuyor

Aynı konuda bilgisine başvurduğum sayın Başer’e soruyorum:

“Ne diyorsunuz ve bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?”

Başkan“İddialar, vicdanen beni de rahatsız etmekte. Kurum içinde ilgililer hakkında soruşturma başlattım. Ayrıca Valilikten de müfettiş istedim”diyor..

Kendisine bu kez “2 yıl niye beklediniz,bugüne kadar niye soruşturma açmadınız?”diye soruyorum.

Yanıtlıyor.

Ama gerekçeleri beni tatmin etmiyor.

Şimdi de buradan bir soru daha sormak istiyorum cesur yürekli başkanımıza:

“Madem, vakıf arazisi işinden vicdanen rahat değildiniz. Peki, neden 2 yıldanberi vicdanınınızın sesini dinlemediniz?”


Tarih : 30.01.2007
OKUR YORUMLARI
Ahmet
30.06.2013 21:29:00

osman bey biz ankarada oturan fakat yozgatı ve haberlerini izliyen yozgatlılarız eskipazar da imar gelecek dediler hani nekat veriyorlar nede 740m altına imar izni var bu haksızlık değilmi babadan kalma yıkık dökük evimizi belediyeye bağışlamamızımı bekliyorlar sonrada yogatın nüfusu azalıyor diyorlar toki ev yapacağım derken yozgatın eski mahalleri virane oldu belediye bunlarla gurur duyuyordur yozgatta yapılan hiçbirşey yok gelen gideni arattırıyor

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ