Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

AMAN DİKKAT!

Bundan 10 gün önce ‘Yozgat’ta Koronavirüs sürecinde 2.dalga alarmı” başlıklı yorumlu bir haberi  yayınlayarak Koronavirüs salgınının başta kent merkezimiz olmak üzere Yozgat’ta her geçen gün hızla yayıldığına dikkat çekerek aynen şunları yazmıştım :
“Durum  tek kelimeyle VAHİM!
Önlem alınmazsa ,halkımız Covid 19 rehavetini sürdürürse  ve önlemlere uymamaya devam ederse Koronavirüs
Yozgat’ta ikinci bir dalga yaratacak gibi gözüküyor.”
**
Şimdi Yozgat’ta Koronavirüs tablosunun 10 gün sonrasının reel rakam ve vak’alarını  birlikte  göz gezdirelim
Açıkcası bugünlerde durum daha da VAHİM !
Rakamlar,endişe verici,gidişat tehlikeli bir mecrada.
**
Koronavirüs’ün başlangıç tarihi 11 Mart 2020’den 5 Ağustos 2020 tarihine  kadar Yozgat’ta hayatını kaybeden Covid  19 hasta sayısı 16 idi. Ancak,son 10 gün içerisinde ise 17 kişinin  salgın sonucu hayatını yitirdiğini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunuyoruz.
Yani,Yozgatta son 10 günde hayatını kaybedenlerin sayısı 145 günde hayatını kaybedenlerin sayısından daha fazla.Başlangıçtan bugüne kaybettiğimiz toplam  hasta sayısı 33..
Bundan 10 gün öncesine kadar Şehir hastanesinin acil servisine Covid 19 şüphesiyle gelen hasta sayısı 150-160  ve bazen 200 iken son 10 gün içerisinde hastaneye günlük ulaşan başvuru sayısı 350-400 dolayında..
Hastanede yatan hasta sayısında da son günlerde anormal artışlar sözkonusu ..
Halen 84 covid 19 hastasının yoğun bakım servisinde tedavi gördüğü Şehir hastanesinde diğer servislerinin ‘Pandemi’servisine dönüştürülmekte olduğu bilinen bir gerçek.
Bundan 10 gün öncesine kadar testleri pozitif çıkan,ancak kronik hastalıkları olmadığı için evlerde doktor denetiminde  karantinaya alınarak ilaç tedavileri yapılan  Covid -19  hasta  sayısı  yaklaşık 200 iken bu sayının  bugünlerde kent merkezinde 350’ye ,il düzeyinde de 650’ye yükseldiği bilinmekte.
**
İşte,Koronavirüsün Yozgat boyutuna ilişkin ortaya çıkan bu rakamların yanı sıra  gün içerisinde kentimizde sıkça yankılanan 112 ambulanslarının siren sesleri  ve google’nin koronavirüs Yozgat risk  haritasının her geçen gün kırmızıya boyanması  hepimize Yozgat’ta salgının hızla yayıldığını gösteriyor.
Koronavirüs salgınına ilişkin önceki yazımın son bölümünde “ Pandemi  salgını bu hızla devam ederse Koronavirüsün 2.dalgası yakın bir gelecekte kapımıza dayanacaktır.
Çünkü;Koronavirüs belası Yozgat’ta ayan-beyan kırmızı alarm vermekte..
Açıkcası; 2 koronavirüs dalgası göz göre geliyor.”demiştim.
Maalesef,2.dalga Türkiyenin bazı  illerinde  olduğu gibi Yozgat’ta da kapıya durumda..
**
Koronavirüsle mücadele konusunda Yozgat’ta Valiliğin, İçişleri Bakanlığının talimatları doğrultusunda denetimleri son günlerde sıklaştırdığını görüyoruz.Başta Yozgat Valisi sayın Ziya Polat  ve ilgili tüm il yöneticileri denetimlere bizzat katılarak vatandaşlarımızın maske-mesafe ve hijyen kurallarına uyması için gerekli uyarı çabalarını sürdürüyor.
Sağlık çalışanlarımız Koronavirüsle mücadelede sabırlı ve özverili hizmetleriyle alkışı her an hakediyor.
Son zamanlarda vatandaşlarımız maske kullanımında gösterdikleri hassasiyeti özellikte toplu alanlarda ve düğünlerde sosyal mesafe ve hijyen kurallarına uyum konusunda da göstermeleri gerekiyor.Evlerde izole edilen Covid 19 hastalarının tedavileri tamamlana kadar dışarı çıkmamaları da ilgililer tarafından önemle dile getiriliyor
**
Evet,kapımıza ve canımıza kadar yaklaşan  Koronovirüs salgınından  Yozgat olarak kurtulmak için sorunu acilen çok ciddiye almak  zorundayız.
Bu amaçla aşısı hayatımıza girene kadar  Koronovirüs   ile   ilgili ezberlediğimiz  mücadele kurallarına,Sağlık Bakanlığının ve doktorlarımızın öğütlerine mutlaka uymalıyız.
Sözün özü ,daha dikkatli olmalıyız.
Eğer Koronavirüsle mücadelede başarılı olamazsak ve Allah korusun salgın daha da yaygınlaşırsa kaybettiğimiz her can hepimize derin acılar yaşatacaktır.
……………..  
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ