Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

AKP ayırımcı politikasından vazgeçmelidir

22 Temmuz seçimlerinden yaklaşık 2 ay önce 16 Mayıs 2007 tarihinde bu köşede ‘Tayyip’den sonra Gül rüzgarı’ başlıklı yazımda bakın neler söylemişim:

“................................

Şimdilerde yani 22 Temmuz seçimleri öncesinde Türkiye genelinde olduğu gibi, İç Anadoluda özellikle Yozgat’ta şiddetli bir biçimde ‘Abdullah Gül’mağduriyet rüzgarı esiyor.

Seçmen,Dışişleri Bakanı sayın Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığına seçilmemesinin sorumlusu olarak CHP lideri Baykal,ANAP Lideri Mumcu,DYP lideri Ağar ile Gül’ün cumhurbaşkanlığına seçilmesine parlamento dışıdan karşı çıktığı gerekçesiyle Bahçeli’ye ders vermek ve Genel Kurmay’ın 27 Nisan bildirisine tepki göstermek niyet ve kararlığında gözüküyor.

..................................



Son kez hatırlatıyorum:

“Abdullah Gül’ün mağduriyet rüzgarı Yozgatın en ücra köylerinde bile esiyor.

Hem de geçen ay Amerikada görülen’hortum’rüzgarlarının şiddetinde esiyor.

Bu rüzgar,durdurulamazsa eğer,Türk siyasetinde CHP hariç muhalefete dair hiçbir parti kalmayacaktır.”

Benim bu yazıyı kaleme aldığım günlerde MHP baraj sorunu yaşıyordu.

Ve Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle başlayan ‘hortum’ benzeri rüzgar, muhalefet tarafından 22 Temmuza kadar durdurulamayınca AKP ezici bir oy yüzdesi ile yeniden tek başına iktidar oldu.

22 Temmuzda sandıktan geniş anlamlı bir halk muhtırası çıktı.

Halk, mağduriyetine inandığı sayın Abdullah Gül’e sahiplenmekle beraber TBMM’de oylamaya katılmayanlara ağır bir ders verdi.

Ve tabii yine 22 Temmuz’da Genelkurmaya, Anayasa Mahkemesine,ilgili kuruluşlara ve medyaya mesajını yolladı.

Antidemokratik hiç bir dayatmayı kabul etmeyeceğini ve kayıtsız da kalmayacağını sandık yoluyla dünyaya ilan etti.

İşin ilginç yanı,demokratik tavrını ortaya koyarken AKP iktidarı ile ilgili bütün yolsuzluk iddialarını,hükümetin dış politikalardaki yanlış uygulamaları,iç politikadaki bir dizi hatalı icraatları ile ilgili değerlendirmelerini şimdilik kaydıyla bir yana koydu,

“Önce demokrasi”dedi.

***

22 Temmuz seçimleri artık geride kalmıştır.

Bundan sonra yeni bir hükümet kurulacak,yeni bir cumhurbaşkanı seçilecek ve Türkiye yoluna devam edecektir.

22 Temmuz seçimleri geride kalmıştır ama seçmenin mesajları özellikle AKP’liler tarafından da yanlış anlaşılmaması için sağlıklı bir şekilde analiz edilmelidir.

22 Temmuz seçimlerinde halkın ortaya koyduğu bu anlamlı irade ve karardan her siyasi parti ve her kurum kadar iktidar partisi de kendisine ders çıkarmalıdır.

Muhalefetin 22 Temmuzdan çıkaracağı dersler,kendi siyasetini ilgilendirmektedir.Ancak iktidar partisi 22 Temmuzdan olumlu analizler çıkarmazsa bunun zararını kendisiyle birlikte Türk toplumu çekecektir.

Bu açıdan AKP’nin 22 Temmuz seçimlerini doğru analiz etmek,geçen dönemin hatalı icraatlarını gözden geçirmek gibi bir sorumluluğu sözkonusudur.

***

AKP,geçen iktidar döneminde örneğin Yozgat’ta yatırım anlamında birtakım icraatları gerçekleştirmekle ve ‘üniversite’ gibi önemli bazı hizmetleri Yozgat’ta kazandırmakla birlikte küçümsenmeyecek, azınsınmayacak ve hatta affedilmeyecek hatalar da yapmıştır.

AKP’lilerin Yozgatta sergilediği ayırımcı uygulamalar geçen dönem inkar edilemeyecek boyutta süregelmiştir.Yozgat seçmeni, 3 Kasımda AKP’yi kucaklamasına rağmen, AKP’nin Yozgat milletvekilleri,teşkilatları,yerel yönetim sorumluları (bazı istisnalar hariç), AKP’nin atadığı bürokratlar,vatandaşlara eşit davranması,eşit yaklaşması ve herkesi kucaklaması gerekirken ayırımcı politikalarının gereği,sadece AKP’lileri yani yandaşlarını kucaklamış,AKP’li olmayanlara karşı da uzak bir duruş sergilemişlerdir.

AKP iktidarı, geçen dönem Yozgat’ta sadece AKP’li olanların devlet bürokrasinde işini kolaylaştırmakla iktifa etmiştir.

AKP Hükümeti ve yerel yönetimleri yine Yozgat’ta devlet ihalelerinde partililerine ve yandaşlarına imtiyaz sağlamış, böylece AKP’li olmayanları mağdur bırakmıştır.

AKP milletvekilleri, tüm Yozgat kamuoyunun da yakından bildiği gibi,Yozgat Belediyesinde cereyan eden örneğin Çemsan bölgesindeki üzerinde tüyü bitmedik yetimin hakkı bulunan Vakıf arazisinin gasbedilmesi ile birlikte diğer yolsuz,usulsüz ve haksız uygulamalara seyirci kalmıştır.

Hatta bu konuda Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer ve ekibi tam bir iktidar koruması altına alınarak haklarında bugüne kadar açılması gereken soruşturmalar geciktirilmiştir.

***

AKP’li olanlar ile olmayanlar arasında gözlenen ayırımcı politikalar..

Devlet ihalelerinde AKP’li olmayanların mağduriyetleri..

Yozgat Belediyesinde ve jeotermal çalışmalarında ortaya atılan yolsuzluk iddiaları..

AKP’nin Yozgatta geçen döneminde iktidar sırtında beliren kamburlarıdır.

***

22 Temmuz’da Yozgat halkının da gündeminde “Cumhurbaşkanlığı seçimi “ ve “Antidemokratik dayatmalara tepki’ konusu vardı. Bu 2 konu, halk nazarında yolsuzlukların, haksızlıkların ve yoksulluk gibi Türkiyenin diğer temel meselelerinin önüne geçti.

Demek istiyorum ki, ayırımcı politikalara, yolsuzluklara ve haksızlıklara duyarlı olan bu toplum Yozgat’ta AKP’nin geçen dönem ortaya koyduğu bu tür uygulamalarını mazur görmedi.Bence öncelikler sıralaması nedeniyle bir kenara koydu.

Yolsuzluk ve yoksulluk üzerine siyaset yaparak 3 Kasımda iktidara gelen AKP’nin geçen dönem Yozgat’ta ortaya çıkan kamburlarını mutlaka düzeltmesi gerekir.

22 Temmuzda halk,demokrasi uğruna sevmediği,kampanya süresince göremediği hatta yüzünü bile tanımadığı adayları milletvekili seçecek kadar iyiniyetli hoşgörüsüyle AKP iktidarını bir kere daha kucakladı.

Bu nedenle AKP iktidarı,Yozgat’ta artık ayırımcılık yapmamalıdır,AKP’li olmayanları da kucaklamalıdır.

Yozgat Belediyesine ilişkin yolsuzluk iddialarının üzerine gitmek AKP milletvekillerinin yeni dönemde ele alacağı Yozgat meselelerinin birinci önceliği olmalıdır.

Yozgat seçmeni 22 Temmuzda AKP’ye sağladığı 155 bin destekli ve geniş kapsamlı siyasi kredi ile tombaladan çıkan milletvekillerine bile ağır sorumluluklar vermiştir.

Yozgattaki AKP’nin bütün sorumluları da 22 Temmuzda kendilerine tevdi edilen sorumlulukların neler olduğu doğru analiz etmeli,doğru sonuçlar çıkararak hatalı politikalardan vazgeçip doğru işler ve hizmetler yapmalıdır.

***

TEBRİKLER...



22 Temmuz seçimlerinde Yozgat Milletvekilliği görevine seçilen sayın

Mehmet Çiçek,

Bekir Bozdağ,

A.Kadir Akgül,

Yaşar Öztürk,

Osman Coşkun ve

Mehmet Ekici’yi

Tebrik eder, hayırlı hizmetlere vesile olması temennisiyle başarılar dilerim.

Öte yandan bu seçimlere katılan ancak seçilemeyen diğer adaylara da ‘geçmiş olsun’dileklerimi iletirim.

O.H.KİRACI





Tarih : 27.07.2007
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ