Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

AKP’nin kongre gazileri ve teşkilatın niyeti

AKP kogresinin üzerinden günler,haftalar geçti.

Ama hala siyaset gündeminin flaş haberi olarak konuluşuyor .

Ve sonuçları da hala tartışılıyor.

İnternetteki günlük gazetemizi yakından takip eden ziyaretçilerimizin bildiği gibi, AKP kongresinin hemen ardından kaleme aldığımız “AKP’lilerin Arslan’a verdiği ders”başlıklı yorumumuz siyaset kamuoyunda hayli ilgi uyandırdı.

AKP kongresinin sonuçlarına ilişkin yorumlarımıza yorum katmak isteyenlerden tutun da yazımızdaki değerlendirmelerimize katkıda bulunmak isteyenlere kadar kongreyle yakından alakalı kim varsa arayıp ekstra bilgiler aktardı bize.

AKP kongresinin hemen ardından internet sitemizde yayınladığımız yorumda özetle AK Parti il kogresinin en büyük mağlubunun Metin Eroğlu’ndan ziyade Milletvekili İlyas Arslan’ın olduğunu vurgulamıştık.

Sayın Arslan’ın AKP il kongresinde sırtının yere geliş nedenlerini hemen hemen herkes onayladı.Hatta Arslan’ın kongrede mağlubiyetten de öte “tuş” olduğunda AKP’lilerin büyük çoğunluğu mutabıktı.

Ama bazı AKP’lilerin itirazı, AKP il kongresinin mağlubunun tek değil pek çok olduğu yolundaydı.

“Evet,Milletvekili İlyas Arslan ‘ bu seçim benim seçimim’ dedi. Eroğlu’nun kazanması için ortaya vücudunu ve tüm siyasi nüfuzunu koydu.Geçen kongrede seçim kaybetmiş bir aday karşısında tuş oldu ama bu mücadelede yalnız değildi.AKP tabanı ve delegesi hem Arslan’a ,hem de onun yanında yer alanlara ağır bir ders verdi. Diğerlerini de kamuoyu bilmeli”diyen AKP’nin kurmayları kongrenin diğer mağluplarını da şöyle sıraladılar:

“AKP Milletvekili Yaşar Öztürk ta başından beri açık ve net bir tavırla Eroğlu’nun yanında yer aldı.Sonuçta hayal kırıklığına uğradı.

Bizim Büyükşehir Belediye Başkanımız Yusuf Başer de İlyas Arslan’la birlikte hareket etti. Damadı Taner Yıldız’ı Eroğlu’nun yönetimine verdi.Belediye Meclisi üyeleriyle yoğun bir performansla çaba sarfetti.Ama boyunun ölçüsünü aldı.

Milletvekili Bekir Bozdağ,genel merkezle ters düşmemek için kongre süresince tarafsız olduğunu ileri sürdü.Kongrede yapılan oylamada açıktan Eroğlu için oy kullanırken Akdağ delegelerinin bir kısmı da Avşar’dan yana oy kullandı.Bozdağ,intenette gazetenize yaptığı açıklamada ise kongre sürecinde (!) ve kongre sırasında Eroğlu’nu desteklediğini alenen açıklayarak her ne sebepten ise yenilgiyi kabullenme erdemini gösterdi.

Ve AKP genel merkezi…

İlyas Arslan’ın yanlış yönlendirmeleri sonucu Yozgat kongresine dayatmalarda bulunan AKP Genel merkezi de seçim yenilgisini hazırlayanlar arasında yerini aldı.”

Şimdi,Yozgat’ta AKP ileri gelenlerinin anlattığı tüm bu bilgiler ışığında AKP’deki gelişmeleri objektif bir bakışla değerlendirelim:

Eğer, 3 yıla yakın bir süredir partiyi yöneten ve parti mühürünü elinde bulunduran bir il başkanı iktidar partisinin il başkanlığını tekrar kazanamıyorsa…

Partinin en tecrübeli, en kaşarlanmış milletvekili Sorgun delegelerinin oyunu alamıyorsa tüm vücudu ile katıldığı seçimi sayı ile değil “tuş” ile kaybediyorsa…

Partinin diğer iki milletvekili partinin kendi bölgelerindeki tabanına söz geçiremiyorsa…

İktidarın merkez Belediye Başkanı Yusuf Başer’in yoğun çabalarına rağmen AKP merkez ilçe Başkanı Celal Köse kadar partili üzerinde etkinliği bulunmuyorsa…

AKP genel merkezi dayatmaları karşısında başarızlığa uğruyorsa..

Yukarıdanberi sıraladığım AKP tavanının cümlesi,bundan önceki seçimi kaybetmiş bir il başkanı karşısında böylesine toplu bir seçim hezimeti yaşamışsa bunun nedenini anlamak hiç de zor olmasa gerek.

Yozgat’ta AKP teşkilatları ve tabanı demek ki başta milletvekili İlyas Arslan olmak üzere milletvekillerine,Eroğlu’nun otoriter tavırlarına ve merkez Belediye Başkanı Yusuf Başer’e tepki doluymuş. Ve genel merkezin ceberrut vari dayatmalarına da hayli öfkelenmiş..

Yozgat Ak Parti camiasında teşkilatlara ve tabana tepeden bakan ,iktidarın bürokrat atamalarına ilişkin tasarruflarını ahbab-çavuş ilişkileriyle başka mahfillerin talepleri doğrultusunda yapan malum milletvekili İlyas Arslan ile tavanda yer alan diğer zevata karşı teşkilatların ve parti tabanının koyduğu sert tepki il kongresinde bu ağır sonucu doğurmuştur.

AKP kongresinin bu sonucu aynı zamanda yaklaşan 2007 seçimlerinde eğer önseçim yapılırsa Yozgat’ta ki parti teşkilatlarının mevcut milletvekillerini değiştirme niyetinin de açık ifadesidir.

Bu nasıl genel merkez politikası ?

Galiba geçen yılın sonunda Aralık ayında AKP genel merkezi Teşkilat Başkanlığınca bir genelge yayınlanmıştı.

Hem genel basında,hem de yerel basında yer alan genelgeye göre, AKP teşkilat başkanlığı,partide bölünlenmelere,hizipleşmelere ve sürtüşmelere neden olduğu gerekçesiyle milletvekillerinin il ve ilçe kongrelerine karışmamalarını,başkan adayı ve yönetim listeleri çıkarmamalarını öngörürken kongrelere de müdahil olmalarını yasakladılar.Genel merkezin kongrelere ilişkin kararı bütün milletvekillerine de tebliğ edildi.

Teşkilat başkanlığının kararı demokratik olduğu için teşkilatlarda takdirle karşılanmıştı.

Kongrelere milletvekilleri karışmayacaktı.Müdahil olmayacaklardı.”Hadi hayırlısı bakalım”denildi.

AKP Yozgat kongrelerinde bir kera daha görüldü ki huylu huyundan vazgeçmedi.

Milletvekilleri bilhassa İlyas Arslan, Sorgun delegesine de karıştı, Yozgat il kongresine de hem karıştı, hem de müdahil oldu.

Üstelik,o sözünü ettiğimiz genelgeyi yayınlayan genel merkezi de Yozgat il kongresine “müdahil”olarak kullandı.

Tabii,sonunda kendisi gibi genel merkezi de rezil etti.

Aslında genel merkez de buna müstehak olmuştu.

Çünki,onların demokrasi anlayışları bu kadardı.

Neticede:

“Ele verdiler talkını,kendileri yuttular salkımı.”



Tarih : 02.05.2006
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ