Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

AK PARTİNİN OY ŞİFRELERİ

1 Kasımda sandıklardan çıkan Yozgat sonuçlarına bakınca sanıyorum sizin de aklınıza şöyle bir soru takılmıştır..
“ Ak Parti,3 Kasım 2002”de iktidara gelir gelmez Türkiye genelinde ciddi anlamda bir kalkınma hamlesini başlatmıştı.13 yıllık iktidarı sürecinde Türkiye’nin il’lerinin çoğunu geliştirdi,kalkındırdı ve büyümesi sağladı.Ama,Yozgat Ak Parti iktidarında her dönem Bakanları olmasına rağmen 13 yıllık süreçte geliştirilemedi ve kalkınamadı.Dahası İç Anadoludaki bütün diğer il’lere göre geriledi. Yozgatlılara seçimler öncesinde vaad edilen ‘marka şehir’, Hızlı tren,havalimanı ve şehir hastanesi vb. bir dizi projeler hala bir türlü tamamlanamadı.Ekonomisi daraldı.Vatandaşları bunaldı.Bunun sonucunda da 13 yılda 200 bin insanı göçtü gitti.Nüfusunun üçte biri Yozgatı terk etmek zorunda kaldı.
Yozgat’ın bugünkü durumu endişe ve yürekler acısı bir görüntü verirken Yozgat seçmeninin yaklaşık % 60’a varan kitlesi neden ısrarla Ak Partiyi desteklemektedir?”
Şimdi size bu sorunun yanıtını ve bu vesileyle de Ak Partinin 1 Kasımdaki oy grafiğinin yükselişinin gerekçelerini anlatmaya çalışacağım.

* * *

Öncelikle şu acı gerçeği bir kere daha dile getirmek zorundayım.
Yozgat, hem Türkiyenin kamu yatırımlarından en az yararlanan 10 il’i arasındadır,hem de milli gelir dağılımınında ülkemizin en geri kalmış illerinden biridir.
Bugün Yozgat nüfusunun en az üçte birini yani yaklaşık 150 binini fakir-fukara insanlar oluşturmaktadır.
Ve bu nedenle, Yozgatta bu fakir nüfus kalabalığı içerisinde yer alan en az 30-35 bin aile Yozgat Valiliğinin ve kaymakamlıkların sosyal yardım fonlarından ayni ve nakdi olarak faydalandırılmaktadır. Ayrıca Yozgattaki toplam 32 AK partili belediyelerden de geçim sıkıntısı çeken binlerce aileye çeşitli yardımlar yapılmaktadır. Devletten maaş bağlanan engelli ve bakıma muhtaç maaşlı insanların yanı sıra bu arada İş-Kur müdürlüğü TYP projesinden yılda ortalama 5-6 bin kişiye iş olanağı sağlamaktadır.
Demem o ki ; Ak Parti 13 yıllık iktidarı döneminde Yozgat merkez ve ilçelerinin varoşlarında ve köylerinde fakir,fukara ve guraba insanlardan inanılmaz çoğunlukta bir ‘kadrolu seçmen ordusu’ oluşturmuştur. Bu ordunun sayısını abartısız 100 bin olarak ifade edebilirim..AKP’nin Yozgattaki kadrolu seçmen ordusuna bir de her seçimde AKP’yi firesiz destekleyen tarikatların ilimizdeki müridlerini eklersek bu rakamın en az 110 bin dolayında olduğunu rahatlıkla belirtebilirim.
Yani; net bir şekilde ifade etmek gerekirse Yozgata mevcut iktidar tarafından bugüne kadar yeteri kadar hizmet getirilmese de,Bakanları kentine sahip çıkmasa da , nüfus erazyonu yoğun bir biçimde devam etse de AKP’nin Yozgatta çantada keklik kabilinden 110 bin sabit oy potansiyeli vardır.

* * *

Şimdi de diyeceksiniz ki; “Peki,Ak Parti 1 Kasımda Yozgatta oyunu 160 bine nasıl yükseltti ?”
Onu da anlatayım.
Ülke genelinde olduğu gibi, Yozgatta da tek başına iktidarı istikrarın temel taşı olarak değerlendiren ve özellikle iktidara alternatif gördüğü partinin sayısız yaldızlı vaadlerine itibar eden, kaos,develüasyon,enflasyon,ekonomik kriz,güvenlik sorunlarını istemeyen yani ‘istikrar’ yanlısı seçmenler ile Başbakan sayın Ahmet Davutoğlu’nun seçimden önce toplumun hemen hemen her kesiminin cebine yönelik dile getirdiği sayısız vaadlerine itibar eden vatandaşlar, 1 Kasımda tercihlerini AK partiden yana kullandılar.
Kamuoyu araştırma firmalarının verilerine göre, Türkiyede istikrardan vazgeçmek istemeyen ve kişisel vaadlere itibar eden seçmenlerin oranı % 8 dolayındadır..Bu orana göre,Yozgattaki istikrar yanlısı ve vaad beklentilerini ciddiye alan seçmen sayısı da 20 bine tekabül ediyor.

* * *

MHP lideri Devlet Bahçeli’nin 7 Haziran seçimleri sonrasındaki koalisyon görüşmelerine ilişkin tavrı,yaklaşımı ve üslubu ülke genelinde olduğu gibi, Yozgat seçmenini de kelimenin tam anlamıyla gerilime sokmuştu.Seçmenin MHP’ye yönelik sert tepkisi Yozgatta öncelikle bağımsız aday Kayalar’ın sonra da Ak Partinin işine yaradı.
MHP’den 1 Kasımda kayan yaklaşık 37 bin oyun 12 bini AK partiye, 25 bini de Kayalar’a gitti.
2011 genel milletvekilliği seçiminde SP’nin Yozgatta 5 bin ,BBP’nin de 3 bin olmak üzere toplam 8 bin oyları vardı.1 Kasım 2015 seçiminde sandıklardan SP’nin 1259 ve BBP’nin de 1443 olmak üzere yaklaşık 2700 oyu çıktı.
Böylelikle SP ve BBP’den 4-5 bin oyun AKP’ye geldiği anlaşıldı.
Seçim kampanyası boyunca “Eğer Kayalar kazanırsa milletvekili sayımız 2’ye düşer “korkusunu yaşayan AKP’nin sorumluları , 1 Kasımda kendilerine göre akıllıca bir iş gerçekleştirerek Yozgat ve ilçelerinde evlerde bakımı yapılan 3870 engelli ile ayrıca hasta yatağında yatan ne kadar seçmen varsa hepsini ambulanslarla sandığa taşımayı başardılar.
İşte bu çalışma sonucunda Yozgat’ta seçime katılım % 2 yükselirken AKP’nin oyu da 4-5 bin daha artırılmış oldu.
Devletin bütün imkanları seçim öncesinde Yozgatta da Ak Partinin talepleri doğrultusunda kullanıldı.Seçime birkaç gün kala Yozgatın fakir bölgelerinde dağıtılan Tırlar dolusu giyecek ve yiyecek yardımları ise AKP oylarının daha da artmasına katkı sağladı.

* * *

Şimdi AK partinin Yozgatta edindiği oyları toplayalım.
110 +20+12+5+5= etti 152 bin oy.
Geriye kalan yaklaşık 7-8 Ak Partinin nasıl aldığını soracak olursanız onu da sayın Bekir Bozdağ’ın harcamak üzere milletvekilliği aday listesinde 4.sıraya kaydırdığı Yusuf Başer’in toparladığını söylememiz gerekir..
Yusuf Başer,Seçim startının verildiği ilk günden seçim gününe kadar Yozgat siyaset kamuoyunda “ Skor değişmez.Yine 3-1 olur”denilen bir seçim ortamında öylesine aktif bir çalışma sergiledi ki; önce partililerin sonra da kent merkezindeki hemşehrilerinin takdirini ,en sonunda ise milletvekilliği mazbatasını hak ederek kazandı.
Ak Partinin çalışkan milletvekili Başer,olağanüstü performansı, kampanya sırasında oluşturduğu gönüllü ekibi , akıllı stratejisi ve seçmeni etkileyici çalışmalarıyla 1 Kasım 2015 seçimine damgasını da vurdu.

* * *

Ak Partiye oy veren seçmenlere ilişkin bazı gerçekleri de göz ardı etmemek gerekiyor.
Benim görebildiğim kadarıyla “kadrolu seçmen ordusu” diye tanımladığım Ak Partinin demirbaş seçmenleri , Ak parti tek başına iktidar olmadığı takdirde başka iktidarların aynı imkanları sağlayamayacağını ve dolaysıyla aç ve mağdur kalacağını sanmakta..
Bankalara borçlu olanlar, koalisyon hükümetleri dönemlerinde develüasyonun,doların ve enflasyonunun yükselmesinden ,ekonominin daha da kötüye gitmesinden ve kişisel hesaplarının altüst olmasından ,hatta batmaktan korkmakta..
Kimileri işini kaybetmekten,kimileri de terörün kaos ortamlarında daha da yoğunlaşmasından endişe etmekte..
İşte,seçmenler bu korkuları yüzünden kendilerini hemen hemen her seçimde Ak Partiyi desteklemek zorunda hissediyorlar.
Yozgat gelişemiyormuş,kalkınamıyormuş,Milletvekilleri verimli hizmetler yapamıyormuş.Nüfus eriyormuş,temel projeler gecikiyormuş..Ve benzeri Yozgata ilişkin sorunlar…
İktidara ekonomik yönden bağımlı seçmenleri birinci derecede ilgilendirmiyor.
Günümüzün insanları,gemisini kurtaran kaptan misali öncelikle kişisel çıkarlarını ve geleceğini düşünüyor.
Onun için Ak Parti Yozgat’ta her seçimde kesintisiz kazanıyor.
Ak Parti Yozgat’ta hep kazanıyor ama..
Yozgat’ın da bu arada ekonomisi küçülüyor,nüfusu eriyor.
Geleceğine dair umutlarını da kaybediyor.
Dilerim, Ak Partinin Yozgat vekilleri ve temsilcileri,hiç değilse bundan sonra Yozgatın kötü gidişatını durdurmaya çalışır.

04.11.2015
OKUR YORUMLARI
Erhan Batur
05.11.2015 17:06:00

Sayın Kayalar'a teşekkür ediyorum, Ak Partinin sanki bir projesiymiş gibi Haziran ayında aday olmadığı seçimlerde sonra Kasım'da çuvalla para harcadı, Yozgat'ın sıkıntılarını dertlerini dile getiren Sadir DURMAZ'ın oylarını böldü ve Ak Partiye 4-0 yaptırdı. Şimdi Ankara'da keyfine bakabilir.

ABDULKADİR ÇAPANOPLU
04.11.2015 13:09:00

Tek başına iktidara gelen AKP nin kuracağı yeni hükümet kendi enkazını devralacak. Üretimi olmayan bir ülkenin bir yandan dış borç bir yandan iç borç bir yandan siyasi çalkantılar içinde halka yaptığı bu yardımları devam ettiremeyeceği kanaatindeyim. Asgari ücreti 1300 lira yapacağız seçim vaadinin daha ilk günde boşa çıktığınıda göz ardı etmeyelim.Elden Gelen Öğün Olmaz O da Vaktinde Bulunmaz atasözümüzü unutmayalım.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ