Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

AK PARTİ İÇİN ZOR BİR SEÇİM

Yozgat, bugünlerde artık seçim atmosferine girdi sayılır.
Mahallelerde, beldelerde, ilçelerde ve en önemlisi de Yozgat kent merkezinde 31 mart 2019 seçimlerindeki, mevcut adayların konumları ve tahminlere dayalı olası seçim sonuçları tartışılıyor. Yozgat’ın kent merkezi, daha önceki yerel seçimlerle kıyaslandığında bu kez farklı bir yerel seçim döneminden geçtiği gözlemleniyor.

ADAY KITLIĞI “HAYRA ALAMET” BİR DURUM DEĞİL
Evet… Gerçekten farklı bir seçim dönemini geçiriyoruz.
Çünkü eskiden Yozgat’ta genel ve yerel seçimler öncesinde partilerde aday enflasyonu yaşanırdı.
Ama 31 Mart seçimi öncesinde başkanlık kulvarında kelimenin tam anlamıyla bir “aday kıtlığı” yaşanıyor.
88 800 kişinin yaşadığı bu şehirde Belediyeyi yönetmeye talip olan insan sayısının azlığı oldukça dikkat çekici…
Yozgat kent merkezinde, 2019’a geldiğimizde artık politikacılar ve kenti yönetmeyi akıllarından geçiren insanlar, Belediye başkanlığı adaylığına her nedense itibar etmiyorlar.
Belediye başkanlığı yarışı için Ak Partiye 6, MHP’ye de sadece 2 aday adayı başvururken; Yozgat’ta Millet ittifakını oluşturan CHP, İYİ ve SAADET partileri ise aday bulmakta zorlanıyorlar.
Muhalefet cephesindeki partilere; “Niye adayınızı açıklamıyorsunuz?” dendiğinde “Dr. Kazım Arslan’dan cevap bekliyoruz” gerekçesine sığınıyorlar.
Aslında Yozgat kent merkezinde başkanlık yarışındaki aday kıtlığının neden ve nedenlerini araştırmak ve analiz etmek gerekiyor.
Aday kıtlığı sorunu Yozgat siyasetinin geleceği açısından bence “hayra alamet” bir durum değildir.
**

DR. ARSLAN ADAY OLAMAZ!
Bilindiği üzere, Ak Partinin ve MHP’nin başkan adayları belli… Bağımsız adayımızın adı ise önceden bilinmekte...
Yozgat’ta seçmen tabanındaki potansiyelinin son günlerde sıklıkla düzenlenen telefon anketleriyle ölçümlendiği “Dr. Kazım Arslan’ın İyi veya Saadet Partisinden mi, millet ittifakından mı, yoksa bağımsız aday mı olacağı” sorusunun cevabı merak edilerek tartışılıyor.
Kamuoyunun beklentisi Arslan’ın “aday olacağı” yönünde.
Bana da okurlarım sıkça “Mevcut başkan Dr.Arslan tekrar aday olur mu?” diye soruyorlar.
Yozgat’ta 5 yıl İktidar Partisinin rozetini taşıyarak Belediye Başkanlığı yapan birinin aday gösterilmeyince karşı ittifaka veya başka bir partiye geçip tekrar aday olması bugünkü koşullarda öncelikle bir “cesaret” mes’elesidir
Eğer aday olur da; Ak Parti’ye seçim kaybettirirse bunun bedelini ödeyebilme cesaretini kendinde bulabileceğini zannetmiyorum.
Daha da net bir ifadeyle Dr. Arslan’ın aday olabileceğine ihtimal vermiyorum.
Ama kamuoyu anketleri beklentilerinin üzerinde çıkarsa AK Parti genel merkez sorumlularına karşı gücünü göstermek ve Ak Partiye de bir son dakika golü atmak için 19 Şubata doğru “belki”… Evet “belki” aday olabilir.
**

KORKMAZ EN ÇOK PROJESİ OLAN ADAY
Dr. Arslan’ın muhtemelen aday olamayacağını varsaydığımıza göre, Yozgat’ta başkanlık yarışında geriye 4 aday kalıyor.
Ak Parti’den Köse ile MHP’den Erdemir’in yanı sıra Akademisyen Abdullah Doğan ile Bağımsız adayımız Bekir Korkmaz da 31 Mart başkanlık seçiminde oldukça iddialılar…
Dr. Arslan aday olmazsa Abdullah Doğan’ın, ya MİLLET ittifakının veya İYİ, SAADET ve DP’nin ortak adayı olacağı söyleniyor.
Görüşmelerden olumlu sonuç çıkmaz ve millet ittifakı oluşmazsa; CHP seçime kendi adayı ile Bağımsız aday Bekir Korkmaz da “Plaka 66-çözüm 66” sloganı ile yani “66 projesi”yle başkanlık seçiminde yarışacak.
**

MERKEZİN GEÇERLİ OY SAYISI 48 BİN
24 Haziran seçim sonuçlarına göre, Yozgat kent merkezinde geçerli oy sayısı 48 bin dolayında…
31 Mart seçimlerinde hangi parti veya hangi aday bu oyun ne kadarını paylaşırlar onu bilemeyiz ama geçen seçimde kent merkezinde kullanılan oyların partilere dağılımını hatırlamakta yarar var.
Partilerin 24 Haziranda şehir merkezinde edindikleri geçerli oy dağılımı aynen şöyle:
Ak Parti 23 055, MHP 14 427, CHP 5 142, İYİ parti 3 643, SP 631, HDP 275, Hüdapar 52, Vatan Partisi 50 ( Millet ittifakının 24 Hazirandaki oy toplamı ise 9 416)
Şimdi diyeceksiniz ki; 31 Martta oy dağılımı nasıl olabilir?
Bunu şimdiden hem de rakamsal olarak tahmin etmek mümkün değil.
Tahmin edebilmek için kâhin olmak gerekir.
Ama sağlıklı bir değerlendirme yapabilmek için de; 31 Martta seçim sonuçlarını etkileyecek bazı realiteleri göz ardı etmememiz lazımdır.
24 Haziran seçimlerinin ardından ülkemizde meydana gelen ve seçmenleri derinden sarsan devalüasyon, enflasyon ve bunlara bağlı doğal sonuçları itibariyle piyasaları alt üst eden ekonomik krizin, Ak partinin oylarını düşürdüğü kamuoyu anketleriyle ortaya çıkmış bulunmakta..

YARIŞ “KÖSE İLE ERDEMİR” ARASINDA GEÇECEK GİBİ
Eğer Ak Parti iktidarı 31 Mart’a kadar ekonomik krizin yol açtığı sorunları kısmen de olsa çözümleyemezse ülke genelinde olduğu gibi, Yozgat’ta da oy kaybı yaşayacak demektir. Seçime bu açıdan baktığımızda Ak Parti, Yozgat’ta en iyimser tahminle % 10-15 dolayında oy kaybedecek gibi gözüküyor.
Hatırlayacağınız gibi, 2014 seçimlerinde; Ak Parti rakibi MHP’ye büyük fark atmıştı. Çünkü bugünkü gibi ekonomik yönden sıkınıtılı bir ortam o dönemde yoktu ve MHP’nin o günkü adayı da seçmenin ifadesine göre, “çıtası düşük” bir adaydı.
Ya şimdi?
MHP 2019 yerel seçimine merkezde yine vatandaşın deyimine göre, hem “çıtası yüksek”, hem de Yozgat politikasını bilen Belediyecilik deneyimine sahip profesyonel bir siyasetçi ile giriyor. Eğer, Erdemir Ak partinin kaybedeceği oyların bir bölümü ile birlikte CHP ve İYİ Parti’nin oylarının yarısını partisine çekebilirse; 31 Mart Pazar günü Ak Parti ile kafa kafaya mücadele eder. Şayet Millet ittifakının oylarının yarısından fazlasını alacak olursa da seçimi kazanabilir.
İşte, bu nedenle Ak Partinin 31 Martta seçimlerinde işi hayli zor. Ak parti, önceki yerel seçimlerde Yozgat’ın merkez, ilçe ve beldelerinde kolayca elde ettiği başarıları aynı rahatlıkla kazanabileceği rehavetine kapılırsa; seçimi kazanma şansını zorlaştırır.Ve bu arada iktidar 31 Mart’a kadar ülke ekonomisini de kısmen rahatlatırsa oy kayıplarını telafi edebilir.
Ak Partinin özellikle merkezde Belediye seçimlerini kazanabilmesi için iktidarın mütevazi ve çalışkan Başkan adayı Celal Köse ile parti kurmaylarının kentteki Yozgat seçmenini umutlandıracak, Ak Parti milletvekillerinin de topyekûn Yozgat halkını heyecanlandıracak türden Yozgat’ın kaderini değiştirecek birbirinden önemli ve yeni projeleri kamuoyunun önüne koymaları gerekir.
Yozgat’ın bundan sonrasında iktidar nimetlerinden yeterince yararlandırılacağı vaadi, iktidarın 31 Mart seçiminin gündemini oluşturmalıdır.
**
Bu arada Akademisyen aday Abdullah Doğan ile Bağımsız aday Bekir Korkmaz’ı unuttuğumu sanmayın…
Nereden ve hangi partiden aday olacağı henüz netlik kazanamayan Abdullah hoca ile bağımsız aday Bekir Korkmaz’ın 31 Martta elde edecekleri oylar elbette ki seçimin sonucunu etkileyecektir.
Abdullah Doğan, adaylığını henüz ilan edemediği için projelerini bilmiyoruz. Ama Abdullah Doğan ve de Bekir Korkmaz’ın seçim kampanyası sürecinde açıklayacağı “66 projesi” Yozgat siyaset kamuoyunda muhtemelen ilgi uyandıracak ve etkileri ise mutlaka sandığa yansıyacaktır.
**

ARSLAN ADAY
OLAMAZ AMA…

Ya Dr. Kazım Arslan?
Dediğim gibi; muhtemelen aday olamaz ama…
Önümüzdeki günlerde aday olabilecek gücü ve cesareti kendinde bulabilir ve aday olursa...
Onu da o günün konjonktürüne bakarak yorumlarız.

01.01.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ