Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

7 NİSAN VE 7 HAZİRAN

Yozgat’ın bugünlerde konuşulan başlıca gündem maddesi, 25.dönem genel milletvekilliği seçimi..
Politikaya meraklı herkes birbirine soruyor :
‘7 Haziran seçimleri nasıl sonuçlanır ?’
Ak Partililer : 4-0,
MHP’liler : 2-2 ..
CHP’nin iddialı adayı Nurdoğdu ise ..
‘Yarışta biz de varız’ diyor.
Ama vatandaşa sorarsanız ,yanıt hemen hemen aynı :
AKP : 3 - MHP : 1

* * *

7 Haziran seçimlerine uzanan süreçte en merak edilen soru ise partilerin 7 Nisanda açıklanacak milletvekili aday listeleri..

Hiç şüphe yok ki; Aday listeleri seçim sonucunu mutlaka etkileyecek..
Ve yine bugünlerde de Yozgat kamuoyunda şu sorunun yanıtı merak ediliyor:
‘Ak Partinin ve MHP’nin listelerinde hangi adaylar yer alacak?’
Özellikle iktidar partisi AKP’nin kulislerinde genel merkezce hazırlanmakta olan aday listesine dair sayısız söylenti,senaryo ve spekülasyonlar dolaşıyor..
Aralarında “ sayın M.Emin Zararsız ve sayın Osman Güneş “gibi Ak Parti hükümetlerinin ağır ağabeylerinin yer aldığı 40 küsur aday adayının yarıştırıldığı Ak Parti camiasındaki liste merakı, doruk noktasında..
Önümüzdeki hafta 7 Nisanda açıklanacak Ak Parti aday listesini net bir şekilde şimdiden tahmin edebilmek kolay değil.
Kolay değil ama Ak Parti’nin Ankara ve Yozgattaki güvenilir kaynaklarından sızan bilgilere göre,40 aday içerisinde en şanslı adayın sayın Yusuf Başer olacağı yaygın bir biçimde söyleniyor.
Çünkü; Yozgat milletvekili Yusuf Başer’in malum komisyonda 4 Bakanın Yüce Divanda yargılanmalarına engel olunmasına ilişkin gösterdiği çabaları,Genel Merkez çatısı altında görev yapması ve parti disiplinine sadakati nedeniyle AK Partinin doğal lideri sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından mutlaka ödüllendirileceği dile getiriliyor.
Öte yandan meslek hayatı boyunca Ankara Üniversitesi Tıp fakültesinde hastalığına şifa arayan binlerce Yozgatlıya zengin-fakir ve partili-partisiz demeden derdine derman olmaya çalışarak hemşehrilerinin gönlünü kazanmayı başaran sayın Prof.Dr.Taner Demirer’in de seçmen tabanındaki sevilen bir kişiliğinin nedeniyle Ak Partinin Sorgun kontenjanından muhtemelen listeye gireceği bildiriliyor.
Ak Parti camiasında yeni bir isim olmasına rağmen Teşkilat eğilim yoklamasından birinci,STK eğilim yoklamasından ikinci çıktığı ve Ak Partinin Yozgatta düzenlediği kamuoyu yoklamalarından hatırı sayılır sonuçlar aldığı bildirilen Taner hoca’nın bu seçim sürecinde gerek parti bünyesinde ve gerekse Yozgat kamuoyunda yükselen trendinin onun listede yer almasına olanak sağlayacak önemli faktörleri oluşturduğunu gösteriyor.
Yozgat siyasetinin akil insanları da Taner hoca’nın Ak partiye başka partililerden oy getirecek ve katma değer kazandıracak bir aday olduğunu ifade ediyorlar.
Tabii,bu arada merak ediyorsunuzdur “ Ya diğer şanslı adaylar hangileri ? “diye..
Ak Parti milletvekili aday listesinde yer alması muhtemel diğer aday adaylarına ilişkin yeterli bilgiler edinemediğim için diğerleri hakkında somut bir tahminde bulunamıyorum.
Ama biliyorum ki; Ak Partinin Yozgat aday adayları içerisinde çok sayıda kariyer ve karine sahibi birbirinden değerli milletvekili aday adayı hemşehrilerimiz var..Dahası AKP’nin Yozgat nüfusunun ve seçmenlerinin yarısından fazlasını oluşturan kadınlarımızı TBMM’de temsile etmeye talip iddialı 3 aktif bayan aday adayı da var.Bu bakımdan Ak Parti genel merkezinin Yozgat listesini oluştururken hayli yorulacağını sanıyorum.

* * *

Gelelim Yozgat’ta MHP cephesine..
Yozgat’ın ana muhalefet partisi MHP’nin milletvekili aday belirlemesiyle ilgili olarak bugüne kadar ne kamuoyu,ne teşkilat,ne de başka bir eğilim yoklaması yaptığını duymuş değiliz.
Yozgat’ta CHP bile aday adayı kıtlığına rağmen aday belirlemede demokratik bir yöntem olan önseçime başvururken MHP aday listesini geçmişte olduğu gibi, yine ahbap-çavuş ilişkilerine göre hazırlama alışkanlığından bir türlü vazgeçemiyor.
MHP ,halkın ,seçmenin ve teşkilatların beklentilerinden habersiz olarak genel merkezde üç-beş yetkilinin takdiriyle hazırlayacağı aday listesi muhtemelen yine Ak Partinin Yozgattaki ekmeğine yağ sürecek gibi tahmin ediliyor.
Hatırlayacağınız gibi;Yozgat,bir zamanlar MHP’nin kalesiydi.
MHP’nin 2002’de Ak Partiye kaptırdığı Yozgat kalesini yeniden kazanmak gibi bir hedefi yok ki teşkilatların ve de kamuoyunun sesine kulak vermiyor.
Ve dahası etkili muhalefet de yapamıyor.
Şimdi diyeceksiniz ki;
“İyi de bu MHP son seçimde oyunu nasıl artırdı ?”
Aslında MHP’nin oyları artmamış, AKP ‘nin kaybettiği tepki oyları MHP’ye transfer olmuştu.
Önceki seçimlerin oyları iki parti arasında şöyle paylaşılmıştı:
AK Partinin 2011 genel milletvekilliği seçiminde elde ettiği 170 bin oy, 2014 il genel seçiminde 136 bine düşmüş,MHP’nin 2011’deki 47 bin oyu ise 2014 ‘de 81 bine yükselmişti.
Yani,Ak Partinin kaybettiği oylarının % 20’sini oluşturan 34 bin tepki oyu MHP’ye kaymıştı..
Sözün burasında akla şu soru da gelebilir.
Ak Parti neden oy kaybetmişti ve halen neden oy kaybı devam ediyor.
Onu da hatırlatayım.

* * *

Yozgat seçmeni ,her seçimde bin bir umutla desteklediği Ak Parti iktidarının 12 yıllık döneminin sonunda şöyle bir acı gerçekle karşı karşıya kalmıştı.
Evet,AKP’nin 12 yıllık iktidarının sonunda Yozgat,İç Anadolu’nun hızla kalkınan ve gelişen bütün il’leri içerisinde en geriye düşen il olmuştu.Bırakın İç Anadoluyu, Doğu Anadolu’nun çoğu illerinin gerisinde bile kalmıştı.Ak Parti hükümetlerinin 12 yıllık iktidarında yatırım ,hizmet ve ödenek desteği dağılımında diğer illere oranla geri plana bıraktığı,ihmal ettiği Yozgat,yine bu süreçte ciddi anlamda göç sorunu yaşıyordu.
İşte özellikle bu nedenlerle 2014 il genel seçimlerinde Ak Partinin 34 bin oyu MHP’ye gitmişti..

* * *

Ve şimdi de gelelim bundan sonrasına..
Bana göre,7 Haziran 2015, hem ülkemiz,hem Yozgatımız ,hem de Yozgat siyasetinde iddia sahibi parti ve politikacılar için oldukca önemli bir seçim miladıdır.
Yozgatın geleceği açısından da 7 Haziran seçimi kelimenin tam anlamıyla bir “ kader “seçimidir.Gerek iktidar Partisi Ak Parti ve gerekse Yozgatın muhalefet partisi MHP aday tesbiti konusunda tarihi bir sorumluluk taşımaktadır.
Evet, Ak Parti ve MHP, Önümüzdeki dönemde genel nitelikleri itibariyle Yozgat’ın geri kalmışlığının ve göç erazyonunun önlenmesine katkı sağlayacak,projeleriyle Yozgata vizyon kazandıracak ,Başkentte Yozgat’ın ve Yozgatlı’nın hakkını ve hukukunu dirayetle arayacak ve savunacak,yetenekli,düzeyli ve becerikli adaylara listelerinde yer vermeleri,CHP liste başı adayı Nurdoğdunun da halkın huzuruna farklı projelerle çıkması gerekmektedir.

Ve bu seçim sürecinde;
1-AK PARTİ’nin Yozgat’ta 7 Haziran seçinde de oy kaybetmemek veya seçimi 4-0 kazanmak gibi bir derdi varsa’ Yeni Türkiye’ vizyonu kapsamında ‘Yozgata özel’, yani Yozgat’ı en azından komşu iller düzeyine getirecek yeni Yozgat projelerini, gerçekleştirebilme kapasitesine sahip milletvekili aday listesi ile Yozgat seçmenine sunmalıdır. Ve yine Ak Partinin Yozgatta oyunu artırmak gibi bir hedefi olacaksa önümüzdeki dönem yoluna parti teşkilatlarının sevdiği ,STK’ların benimsediği ve seçmenlerin istediği ,Ak partiye katma değer getirecek yeni isimlerle devam etmelidir.

2- MHP’nin ise Yozgatta oyunu yükseltmek ve Ak Parti ile bu seçimde kafa kafaya yarışmak gibi bir niyeti varsa milletvekili adaylarını öncelikle ve acilen yaptıracağı teşkilat ve kamuoyu yoklamalarını dikkate alarak belirlemelidir.Bu arada MHP genel başkan yardımcısı sayın Sadir Durmaz’ın Ankara’dan aday gösterileceği söylenmektedir. Eğer sayın Durmaz Ankaraya kaydırılırsa, MHP milletvekili aday listesini Yozgat’ın en fazla seçmenine sahip bulunan ,merkez ilçe ve köylerinden partiye artı oy katkısı sağlayacak adayını birinci ,Sorgun adayını ikinci, Boğazlıyan,Sarıkaya ve Çayıralan bölgesini temsil edecek adayını da üçüncü sıraya koyarak hazırlamalıdır.

3-Yozgatın eski siyasetcilerinden Maliye eski Bakanı sayın Lütfullah Kayalar’ın muhtemelen Yozgat’tan bağımsız milletvekili adayı olacağı bildirilmektedir.Eğer,Kayalar aday olursa CHP’den,MHP’den bütün partilerden en fazla da Ak Partiden oy koparır,seçimin dengelerini değiştirir, hem Ak partinin ,hem de MHP’nin oy hesaplarını alabora eder.
Bağımsız milletvekili seçiir mi?
Onu şimdiden kestiremem ama özellikle iktidar partisi seçmenlerinin tepki oylarını toplayarak bu seçimde oy patlaması yapabilir.

4-CHP’ye gelince.. Listebaşı adayı sayın Bekir Nurdoğdu ,CHP’de çekirdekten yetişme teşkilatcı ve varlıklı bir sosyal demokrat siyasetcidir.Gençliğinden beri hayalini yaşadığı milletvekili adaylığına sonunda kavuşan Nurdoğdu,Yozgat’ın kırsalındaki parti tabanınını da tanır.CHP’ye Yozgatta barajı aştırıp milletvekili olabilmek için var gücünü ortaya koyacaktır.Eğer iyi bir seçim stratejisi planlayıp seçim kampanyasında uygulayabilirse 7 Haziran yarışında CHP’nin varlığını hissettirecektir.

Yozgat’ta 7 Nisanda en iyi milletvekili kadrosunu oluşturacak parti ,7 Haziran seçimine iddialı girecektir.
Yozgat siyasetinde 7 Hazirana giden süreçte hangi parti, teşkilatlarının ve seçmenlerinin beklentilerini tatmin edecek bir listeyi oluşturur ve etkin bir seçim kampanyasını gerçekleştirirse seçim mücadelesinden mutlaka karlı çıkacaktır.
25.dönem milletvekilliği seçimi şimdiden ülkemize,milletimize ve Yozgatımıza hayırlı olsun…

31.03.2015
OKUR YORUMLARI
Kamil Torkan
03.04.2015 10:20:00

Güzel analiz. Yozgattaki her Parti teşkilatının mutlaka okuması ve derslerini alması lazım. Adeta Yozgatın sesi olmuş bir yazı. Tebrik ederim. Yusuf Başerin Yozgata bir hizmeti olmamıştır. Merkezde hizmetlerinden dolayı ödüllendirilecekse, bu ödül Yozgattan olmamalıdır. Dediğiniz gibi, Yozgata hizmet edecek yeni isimler, yeni yüzler listeye alınmalıdır. Bir Partinin değil Yozgatın kazanması esas hedef olmalıdır.

Muhsin Köktürk
01.04.2015 11:36:00

Sayın Osman Hakan Kiracı,
Yazınızı ilgiyle okudum. Evet, Yozgat gerçekten iktidardan istediği, beklediği yatırımları alamadı. Üstelik Meclis Başkanı Sayın Cemil Çiçek, Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ, her ne kadar Yozgat milletvekili olmasa da Yozgatlı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız gibi yönetimde yer alan kişilere sahip olmasına karşın umduğunu bulamadı. Dilerim bundan sonra beklentilerine yanıt alır. Yoksul insan manzaraları görmek için doğu illerine bakmaya gerek yok. Yozgat çoğu doğu illerinden bile geride kaldı yatırım açısından. Bu nedenle de ülkenin en çok göç veren illeri arasına girdi. Dilerim gün gelir göç veren değil, göç alan bir il konumuna gelir Yozgat'ımız. Zor ama?... Allah'tan umut kesilmez.

ABDULKADİR ÇAPANOĞLU
01.04.2015 09:52:00

Sayın Osman Hakan Kiracı şöyle yazmış; Yozgat’ın bugünlerde konuşulan başlıca gündem maddesi, 25.dönem genel milletvekilliği seçimi..
Politikaya meraklı herkes birbirine soruyor :
‘7 Haziran seçimleri nasıl sonuçlanır ?’
Ak Partililer : 4-0,
MHP’liler : 2-2 ..
CHP’nin iddialı adayı Nurdoğdu ise ..
‘Yarışta biz de varız’ diyor.
Ama vatandaşa sorarsanız, yanıt hemen hemen aynı :
AKP : 3 - MHP : 1
Sayın Kiracının tespiti doğru ise Yozgat’ın hatalardan ders almadığı ve almayacağı anlaşılıyor.Akp hükümetinde en üst düzeyde temsil edilen Yozgat son 12 yılda ne gibi bir yatırım gördü. Hala göç vermeye devam ediyor. Gurbette yaşayan Yozgatlı sayısı Yozgat'ın nüfusundan çok çok fazla Hani demem o ki yüce Kuran da buyurulduğu gibi “gözleri var görmezler, kulakları var duymazlar.”

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ