Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

31 MART SEÇİMİNİN ‘YOZGAT’ SONUÇLARI ÜZERİNE

Seçimden tam 15 gün önce “Yozgat’ta 31 Mart Belediye Başkanlığı seçimini hangi aday, hangi şartlarda kazanır”başlıklı kaleme aldığım yazımda 31 Mart seçimine ilişkin ayrıntılı bir yorumda bulunmuştum. Gazetemizde 16 Mart 2019 tarihinde yayınladığımız makalemin ‘Ak Parti nasıl kazanır ?’ bölümünde ise aynen şunları yazmıştım :

“Görünen o ki;31 Mart seçimlerinde ülke genelinde ve de Yozgatta hem ekonomik krizin yolaçtığı muftak yangınları,hem iktidarın Yozgat milletvekillerine özellikle sayın Bekir Bozdağ’a yönelik tepkiler ve hem de teşkilarda yerel yönetimlerin Belediye ve il genel meclisi üye aday listelerinden kaynaklanan sıkıntılar yüzünden Ak Parti oy kaybına uğrayacaktır. İktidar Partisi,gerek kent merkezinde ve gerekse ilçe ve kasabalarda önceki seçimlerde olduğu gibi,rahat bir seçim geçiremeyecek ve bir dizi kayıplar verecektir.Türkiye geneline baktığımızda da 31 Mart akşamı ülke kamuoyu muhtemelen sürpriz sonuçlarla karşılaşacaktır.
Ak Partinin Yozgat kent merkezinde Belediye Başkanlığı seçimini kazanabilmesi için fazla oy kaybetmemesi gerekiyor.AK parti bu seçime mülayim,naif ve oldukça sakin mizaçlı bir Belediye Başkan adayı ile katılıyor.Bir başka ifade ile Celal Köse “Narsist, kibirli ve ceberut ” bir insan değil..Partisinin seçim sloganına mütenasip tevazu sahibi,iyi niyetli ve alçakgönüllü bir politikacı .Seçildiği takdirde gerçekleştireceği iddialı projelerini bugünlerde açıklayacağı bildirilen Köse, seçim kampanyasını da herkese dokunarak sürdürüyor.
Bence,Ak Parti merkezde % 15 veya % 20 oranında oy kaybına uğrasa bile Başkanlık seçimini yine kazanır..Ama yukarıda ifade ettiğim gerekçelerden dolayı oy kaybı % 30 veya üzerinde olursa yani oyları 16 binlere düşerse Ak Parti bu yarışı kaybeder.”

Ak Partinin 24 Haziran 2018 seçiminde kent merkezindeki oyu 23 255 idi.

31 Mart akşamı sandıklar açıldığında Ak Partinin oyu merkezde 18 828 ‘e düştü ama oy kaybı % 19’larda olduğu yani önceki makelemde ifade ettiğim gibi, % 20’ yi aşmadığı için Başkanlık seçimini kazandı.

**

Aynı makalemde Ak Partiye ilişkin başka ne demiştim :

“İktidar Partisi,gerek kent merkezinde ve gerekse ilçe ve kasabalarda önceki seçimlerde olduğu gibi,rahat bir seçim geçiremeyecek ve bir dizi kayıplar verecektir.Türkiye geneline baktığımızda da 31 Mart akşamı ülke kamuoyu muhtemelen sürpriz sonuçlarla karşılaşacaktır”

Evet,Ak Parti 31 Mart seçimlerinde bir dizi kayıplar yaşadı.

Yozgat bölgesinde 14 kent Belediye Başkanlığından 7’sini,15 kasaba Belediye başkanlığından 1’ni,İl Genel meclisi seçiminde ise 29 sandalyeden 4’’nü kaybetti.

İktidar partisinin 1 Kasım 2015 seçimlerinde elde ettiği toplamda 157 622 oyu vardı.

Bu rakam 18 Haziranda 134 233’e gerilemişti.

31 Mart 2019 İl Genel Meclisi seçiminde de oyları 110 184’e düştü.

İktidar Partisi Yozgat kalesinde 24 Haziranda 23 389, 31 Mart’ta ise 24 049 olmak üzere 2 seçimin ardından toplam 47 389 oy kaybetmişti.

Yozgat,Türkiye genelinde Ak Partinin sayılı kalelerinden biriydi.Ama Yozgatta son 4 yılda % 30 oy kaybına uğradı.

Böylesi yoğun oy kayıpları hayra alamet bir durum değildi Ak Parti için..

İşin en dramatik yanı da Ak Parti iktidarlarında Başbakan yardımcılığı,Adalet Bakanlığı ve Meclis Grup Başkanvekilliği görevlerini ifa eden Yozgat milletvekili sayın Bekir Bozdağ,kampanya sürecinde gösterdiği yoğun çabalarına rağmen kendi ilçesi Akdağmadeni ile adaylarını bizzat kendisinin belirlediği Sorgun ve Yerköy gibi Ak Partinin Yozgattaki belirgin ilçelerinde başkanlık seçimlerini kaybetti ve Yozgat siyaset camiasında şaşkınlık yarattı.

Bereket versin ki; 31 Mart Yozgatta sürdürülen seçim kampanyasında Ak Partinin imdadına Cumhurbaşkanı Başkan yardımcısı hemşehrimiz sayın Fuat Oktay yetişti ve baba ocağı Kümbet ovasının Çekerek,Kadışehri ve Aydıncık ilçelerinde yaptığı etkileyici propaganda çalışmalarıyla 3 ilçede gözüken seçim kaybını engellemeyi başardı.

Daha önceki yazılarımda belirttiğim gibi,31 Mart’a kadar Ak Partinin Yozgattaki Teknik Direktörü Bekir Bozdağ idi.Ama öyle sanıyorumki;sayın cumhurbaşkanı bundan sonra Ak Partinin Yozgattaki Teknik Direktörlük görevini muhtemelen 31 Mart seçiminin bölgesindeki galibi sayın Fuat Oktaya tevdi edecektir.

Yozgat,Cumhurbaşkanı ve Ak Parti lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın önemsediği ve yakından izlediği özel bir seçim bölgesidir.Söylenenler o ki; sayın Erdoğan, gerek 24 Haziran ve gerekse 31 Mart seçim sonuçları nedeniyle Yozgatta oy düşüşlerinin nedenlerinin araştırmasını yaptıracak ve Ak Partinin Yozgat sorumlularından ,teşkilatlardan ve seçim kaybeden adaylardan mutlaka hesap soracaktır.

……………..

DEVAMI : MHP’NİN YOZGATTA YAŞADIĞI ‘31 MART VAK’ASI ‘ (Pazartesiye)

05.04.2019
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ