Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

24 HAZİRAN SEÇİMİNİN ‘YOZGAT ‘ ANALİZİ

24 Haziran genel milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçlarını beklerken gazetemizin bilgisayarlarında beklenmedik bir virüs faciasını yaşadık.
Son bir hafta içerisinde gazetemizin günlük haberlerini bizim bilgisayarlarımızın üzerinden aktaramadık. Başka bilgisayarlardan zorlukla ve günaşırı aktarabildik.
Sonunda virüsler temizlendi ..www.yozgatgazetesi.com olarak normal yayın akışına 1 hafta aradan sonra geçebildik.
24 Haziran seçim analizimizi gecikmeli de olsa bugün yayına sunabildik.Gazetemizin yayınının “virüs belası” yüzünden aksaması nedeniyle tüm okurlarımızdan özür diliyorum...
**
SEÇİM ÖNCESİ NE DEMİŞTİK?
Okurlarımın hatırlayacağı gibi, seçimlerden 10 gün önce 15 Haziran 2018 tarihinde Yozgat gazetesinde yayınlanan “Yozgat siyasetinde ‘skor’ merakı“ başlıklı yazımda 24 Haziran seçimlerine ilişkin yaptığım yorumda özetle demiştim ki:
“Eğer, seçime katılan partiler 1 Kasım 2015 seçimlerinde aldıkları oylarını korursa yeni ‘dong’ sistemine göre, Yozgat’ta skor 3-1 olur. Üçünü “Cumhur ittifakı”, birini de “Millet ittifakı” çıkarır.
………………
Ya MHP hangi oy grafiğine göre, milletvekili çıkarabilir ?
Birincisi; Cumhur ittifakının toplam oyu 195 bine yükselirse, (ki 197 bine yükseldi) MHP bu ittifak içerisinde 50 bin oy alırsa ve Millet ittifakının oyları da 40 bine düşerse skor; 3 AKP, 1 MHP olur...
İkincisi; Millet ittifakının oyu 50 binden aşağı düşmez, Cumhur ittifakında yer alan AK Partinin oyları 7 Haziran 2015’de olduğu gibi 140 bine düşer, MHP’nin oyları da 48 bini aşarsa bu durumda milletvekilliği sandalyesi şöyle paylaşılır.
2 AKP,1 MHP ve 1‘de ‘Millet’ ittifakı içerisinde en fazla oyu alacak partinin adayı milletvekili olur!
Millet ittifakı Yozgat’ta 2 milletvekili çıkarabilir mi?
100 binin üzerinde oy toplamaları gerekmektedir.
O da çok zor gözükmekte.”
**
Ve 24 Haziran akşamı sonuçlar belli oldu.
Yozgat’ta seçim skoru; “2 AK Parti, 1 MHP ve 1’de Millet ittifakından CHP” şeklinde noktalandı.
Şimdi, size bu arada 24 Haziran Milletvekilliği seçimlerinin kesinleşen resmi sonuçlarını da aktarayım:

Yozgat’ın seçmen sayısı : 296 869
Kullanılan oy sayısı : 256 041
Geçerli oy sayısı : 251 201

AK Parti % 53,5 : 134 233
MHP % 25,2 : 63 404
CHP % 11,4 : 28 757
İYİ Parti % 7,5 : 18 847
Saadet Partisi % 1,1 : 2 987
HADEP % 0,9 : 2 100
HÜDAPAR % 0,1 : 443
VATAN Partisi % 0,1 : 430

CUMHURBAŞKANLIĞI seçiminin kesinleşen resmi sonuçları ise aynen şöyle :
Geçerli oy sayısı : 249 065
R.Tayyip ERDOĞAN % 75,5 : 188 028
Muharrem İNCE % 14,7 : 36 701
Meral AKŞENER % 8,3 : 20 743
T.KARAMOLLAOĞLU % 0,9 : 2 430
S.DEMİRTAŞ % 0,3 : 798
DOĞU PERİNÇEK % 0,1 : 365

**

YOZGAT’TA SEÇİMİN EN BÜYÜK GALİBİ SN. ERDOĞAN’DIR.
Kesinleşen resmi seçim sonuçlarına baktığımızda Yozgat’ta 24 Haziran seçimlerinin en büyük galibi sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. MHP ve CHP seçimin kazanan partileridir.
Seçimin mağlupları ise Ak Parti, İyi Parti ve Saadet Partisidir.
Sayın Cumhurbaşkanı yıllardanberi her ne kadar Yozgat’ı vaad ettiği gibi marka şehir yapmadı veya yapamadıysa da 24 Haziranda Yozgat’ta bütün sandıklarda adeta oy patlaması yapmıştır.
Şu sonuçlara bir bakar mısınız?
2014 Cumhurbaşkanlığı seçiminde Reisin seçim bölgesi Rize’de edindiği % 80 olan oy oranı
24 Haziranda yaklaşık % 3 kayıpla % 76,9’a düşmüş.
Ama Yozgat’ta 2014 seçimlerinde Reis’e verilen oy oranı % 66 iken 2018’de bu oran % 9,5 artarak; % 75,5‘a yükselmiş.
Ak Partinin 7 Haziran 2015 Yozgat oyu yaklaşık 140 bin, 1 Kasım 2015 oyu 157 bin idi.
Sayın Cumhurbaşkanımızın 2014 seçiminde edindiği oy 155 bin iken 24 Haziranda 188 bine fırladı.
Müthiş bir oy patlaması… Yozgat oran itibariyle Rize’ye yaklaştı ama sayısal olarak Rize’nin önünde..
Ak Partiden edinilen bilgilere göre, Yozgat Reise en çok oy veren iller arasında 6.sırada.
Bütün hemşehrilerimizin bildiği gibi; Yozgat, Ak Parti iktidarında yıllardanberi “Marka şehir” olamadı.
Eğer, sayın R. Tayyip Erdoğan yönetimindeki Ak Parti iktidarı döneminde Yozgat, ülkemizde kalkınan ve gelişen şehirlerin gerisinde hatta Doğu ve Güneydoğu illerinin arkasında kalmayıp “marka şehir” olabilseydi; sanırım Reis’e Türkiye’de en çok oy veren iller sıralamasında 6. sırada değil 1. sırada yer alırdı.
Yozgat seçmenin Sn. Erdoğan’ı ne kadar çok sevdiği 24 Haziranda bir kez daha kanıtlanmıştır.
Sayın Cumhurbaşkanı Yozgatlıların böylesine “Mecnun misali” ölümsüz aşkına artık yeterince karşılık vermeli, yeni Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi döneminde Yozgat’ın en ciddi sorunu göçün önlenmesi konusunda acil önlemlerin alınmasını sağlamalı ve Yozgat’ı kalkındıracak “Marka şehir”projesi vaadini de mutlaka hayata geçirmelidir.
Tabii bu arada yani yerel seçim öncesinde Ak Partinin Yozgat’taki durumunu da gözden geçirmelidir.

MHP’OYLARINI AK PARTİNİN TEPKİLİ SEÇMENLERİ YÜKSELTTİ
Bir zamanlar yani 1999 seçimlerinde 104 bin oyla Yozgat’ın 1. partisi ve iktidar ortağı olan MHP son 2 seçimde ciddi oranlarda oy kaybederek 7 Haziranda 67 bin olan oyunu 1 Kasımda 30 bine düşürerek ağır bir seçim hezimeti yaşamıştı.
MHP genel merkezi, 24 Haziran öncesinde ilk defa teşkilatların ve tabanın sesine kulak vermiş, genel başkan yardımcısı sn.Sadir Durmaz’ı Ankara’ya çekip; Yozgat’ın liste başına genç ve ülkücülerin içinden yetişmiş olan yeni bir adayı ve MHP oylarının Yozgat’ta yükselmesine katma değer sağlayan sn. Yusuf Mertoğlu’nu da listenin 2.sırasına koyarak akıllıca bir liste yapmıştı.
“Cumhurbaşkanlığında Reis’e vereceğim ama Milletvekiliği seçiminde bu sefer Ak Partiye vermeyeceğim” diyen Ak Partili milletvekillerine tepkili seçmen oylarının, Cumhur ittifakı ortağı MHP’ye kanalize olmasının yanı sıra; 1 Kasım 2015 seçimlerinin bağımsız adayı Lütfullah Kayalar’a giden oyların da yaklaşık % 40’lık bölümünün 24 Haziranda tekrar MHP’ye dönüş yapması bu partiye bir milletvekilliği kazandırdı. Ama sonuç itibariyle MHP, o bir milletvekilliğini öncelikle Ak Partiden gelen oylarla elde etmiş oldu.

YOZGAT SEÇMENİ ALİ KEVENE SAHİP ÇIKTI…
Ali Keven, Yozgat siyasetinin en bildik ve en mağdur isimlerinden biriydi. Yaklaşık 40 yıldır Yozgat’tan parlamentonun yolunu bulamamıştı. 24 Haziran seçimlerinde uygulanan ittifaklı ‘dong’ sistemi o’nun için kaçırılmaması gereken bir fırsattı.
Sn. Keven, siyasi hayatının son fırsatını CHP’den liste başı adayı olarak kullandı.
Ve CHP taraftarı olmayan binlerce Yozgatlı seçmenlerin de oy katkılarıyla en sonunda muradına erdi.
Benim tespitlerime göre, yoğun göçün Yozgat’ta en fazla zarar verdiği parti CHP’dir. Yozgat’tan göç edenlerin yaklaşık üçte ikisi CHP tabanındaki sosyal demokrat seçmenlerdir.
CHP’nin 1 Kasım 2015 seçimlerinde 18 bine gerileyen seçmen sayısı, yoğun göç dalgasının devamı nedeniyle 2018’de bence 15 bin civarındaydı.
Demek istediğim şu; Yozgat’ta CHP’li olmamakla birlikte; Ak Parti iktidarına kızgın yaklaşık 13 bin seçmen, mağdur olmasını istemediği Ali Keven’e 24 Haziranda fiilen sahip çıktı.
“CHP’nin Yozgat’ta artık Milletvekili çıkaramaz” dendiği bir ortamda partisinin oyunu eski günlerdeki gibi 28 bine yükselten Ali Keven, 24 Haziran seçiminin Yozgat’ta en anlamlı galibi olmuştur.

24 HAZİRAN’IN YOZGAT MAĞLUPLARI
24 Haziran 2018 Yozgat milletvekilliği seçiminin birinci mağlubu Ak Partidir.
Çünkü; Yozgat’ta ilk kez bu seçimde 2 milletvekilliğini birden kaybetmiştir.
Ak Parti Yozgat’ta 2011 milletvekili seçiminde oyların % 66’sını elde ederek 171.840 oy kazanmıştı.
AKP’nin 7 Haziran 2015 seçiminde 139 934, 1 Kasım 2015 seçiminde 157.622 oyu vardı.
24 Haziran 2018’ de oy oranı % 53,5’a, oy sayısı da 134.233’e düştü.
2011 sonuçlarına göre, Ak Partinin oy kaybı 37.607, 1 Kasıma göre ise 23.389’dur.
Ak Parti 2011’den bu yana neden bu kadar oy erozyonuna uğradı?
Milletvekili sayısı neden son 16 yıllık süreçte ilk kez 2’ye düşmüştü?
Bunun elbette bir dizi nedenleri ve sorumluları olmalıydı.
Benim Anavatan Partisinde il başkanlığı yaptığım dönemlerde seçimlerde elde edilen başarılar ve seçim zaferleri, zamanın bakanı Sn. Lütfullah Kayalar’ın hanesine yazılır, başarısız sonuçlar ve yenilgiler de teşkilatlara fatura edilirdi.
Bu kez Ak Parti de durum nasıl olacak?
Geçmişte ilimizde edinilen seçim zaferleri Ak Partinin Yozgat teknik direktörü Başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü sn. Bekir Bozdağ’ın hanesinde gösterilirdi.
24 Haziranda 2 milletvekilliğini kaybetmenin faturası; şimdilerde sayın Bozdağ’ın hanesine mi, yoksa diğer eski milletvekillerinden Yusuf Başer, Abdulkadir Akgül ve Ertuğrul Soysala mı ciro edilecek veya bütünüyle Ak Partinin İl, ilçe, Kadın ve Gençlik teşkilatlarına mı yazılacak?
Yozgat’ta Ak Parti 24 Haziranda başta merkez ilçe olmak üzere tüm ilçelerde oy kaybetmiş bulunuyor.
Yozgat merkez ilçede bir önceki seçime göre 7.126, Sorgun’da 5.991, Sarıkaya’da 2.053 oy kaybetmiş durumda...
Hadi Sorgun’u anladık. Listede adayı olmadığı için Ak Parti Sorgun’da oy kaybetti denilebilir.
Yozgat merkezde kentin sevilen isimlerinden Sibel Yıldırım 3.sıraya konulmasına rağmen 7.126 oy kaybının ardında önemli sebepler ve bu sebeplerin müsebbipleri olmalı!
Kent merkezinde yaşayan seçmenlere Ak Partinin oy kaybının nedenlerini soruyorum.
Kimileri, bu konuda Ak Partide görev yapan 4 milletvekiline yönelik tepkileri gerekçe gösteriyor.
Kimileri, Yozgat’ta Ak Parti’ye katma değer kazandıracak oy potansiyeline sahip Prof. Taner Demirer, Osman Coşkun, Nurulllah Nurdoğan vb. etkin ve yetkin isimlerin her seçimde listeden dışlanmasını, seçmen tabanında duyulan tepkilerin sandığa olumsuz yansıması olarak dile getiriyor.
Kimileri de Yozgat merkez Belediyesi’nin bazı pozitif hizmetlerinin yanı sıra halkı bunaltan ve canından bezdiren bir takım negatif icraatları ile vatandaşların Belediye Başkanı sn. Dr. Kazım Arslan’a ilişkin şikâyetlerinin Ak Partinin merkezde oy kaybına yol açan faktörler arasında yer aldığını söylüyor.
Bu durumun sadece Yozgat merkez Belediyesine münhasır olmadığı; bazı ilçe ve kasaba Belediye başkanlarının da halka tepeden bakan davranışları ile yanlış icraatlarının oy kayıplarına neden olduğu ifade ediliyor.
Tabii, bu arada Ak Partinin yükselen enflasyonla birlikte oluşan hayat pahalılığının ve işsizlik sorunlarının da Yozgat’ta oy kaybına neden olduğunu unutmamak gerekir.
Ak Saray ve Ak Parti genel merkezine yakın çevrelerden edindiğim bilgilere göre, 24 Haziran seçim sonuçları her ilde olduğu gibi Yozgat’ta da derinlemesine soruşturulup bizzat Sayın Cumhurbaşkanı tarafından değerlendirilecekmiş.
24 Haziran seçimlerinin sonuç ve nedenlerini araştırıp değerlendirmek Ak Parti’nin iç meseledir.
Ancak önemli olan Ak parti seçmeninin 24 Haziranda sandıkta verdiği mesajın gerçek anlamda anlaşılarak değerlendirilmesi ve sonrasında da gereğinin yapılabilmesidir. Aksi halde Ak Partinin oy kaybı Yozgat’ta devam edecektir.

İYİ PARTİDE KÖTÜ SONUÇ
Yozgat’ta 16 Nisan referandumunda “Hayır blokunu” oluşturan muhalif seçmenlerin toplam oyu 63 bin dolayında idi.
24 Haziranda bu oyların yarısının kayacağı tahmin edilen İYİ partinin Millet ittifakı sayesinde 1 milletvekilliğini kazanabileceği öngörülüyordu.
Ama İYİ partinin beklentisi gerçekleşmedi. İYİ parti Yozgat’taki ilk sınavında ikmale kaldı.
İYİ parti 24 Haziranda neden Yozgat’ta başarısız olmuştu.
Bunun başlıca birkaç nedeni vardı.
İYİ Partinin milletvekili aday listesi, teşkilatların bilgisi ve isteği dışında hazırlanmış, üstelik il teşkilatıyla sorunlu olduğu bildirilen partinin kurucu üyesi Seyit Yücel listenin başına getirilmişti. Ayrıca listede yer alan 3 milletvekili adayının Yozgat kamuoyunda yeterince tanınmadığı ileri sürülüyordu. Milletvekili adayları ise il teşkilatının seçim boyunca yeterince çalışmadığını ve teşkilat yöneticilerinin bazılarının parti karargâhına dahi uğramadığını iddia ediyordu. İYİ parti Yozgat’ta seçim kampanyasını sıkıntılı bir süreç geçirince sonuç hüsranla noktalandı.
Bu nedenle İYİ parti genel merkezi Yozgat’tan edindiği seçim sonuçlarından gereken dersleri çıkarıp yerel seçimlere şimdiden hazırlanmalıdır.

SAADET PARTİSİNDE HAYAL KIRIKLIĞI
Saadet Partisi 7 Haziran 2015 genel milletvekilliği seçimlerinde 6.054 oy edinmişti.
Saadet Partisinin yeni dönem genel başkanı Temel Karamollaoğlu’nun 24 Haziran seçimleri öncesindeki konuşmaları, projeleri, vaad ve hamleleri seçmeni etkiliyordu.
Saadet Partisi’ni Ak Parti’ye alternatif parti olarak görenler bile vardı.
Yozgat’ta 7 Kasımda edindiği 6 bin oyunun 24 Haziranda en az 10 bine yükselmesi bekleniyordu.
Aksine bu seçimde Saadet Partisinin oyu yarı yarıya düştü.
SP’nin 24 Haziranda yaşadığı başarısızlık Yozgat’ta siyaset kamuoyunu da şaşırttı.
Saadet Partililer, hem Türkiye genelinde, hem de Yozgat’ta 24 Haziran sonuçlarını irdeleyerek durumlarını dikkatle gözden geçirmeleri gerekmektedir.
**
24 Haziran seçim sonuçlarının ve 25 Hazirandan itibaren uygulamaya başlanan Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ülkemiz ve Yozgat’ımız için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

02.07.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ