Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

2010 yılından aklımda kalanlar

Takvim yapraklarından yine 365 gün teker teker döküldü ve yine koca bir yıl mazide kaldı.
Dünyada olağanüstü gelişmelerin, Türkiyede hemen hemen her alanda hızlı değişimlerin yaşandığı 2010 yılında Yozgat’ta da kayda değer icraatlara ve olaylara tanık olduğumuzu 2011 yılının başlangıcında bir kere daha hatırlamakta yarar var.
Yozgat’ta 2010 yılının olumlu-olumsuz kayda değer icraatları neler mi?
İşte, 2010 yılından aklımda kalanlar..

KENT İÇİ ASFALT ÇALIŞMALARI

Bana göre,Yozgat Belediyesinin ve sayın Başkan Yusuf Başer’in geçte de olsa bugüne kadar şehrimizde gerçekleştirdiği en güzel hizmet asfalt çalışmalarıdır.Özellikle bu yıl içinde kent içi yollara dökülen asfalt sayesinde vilayet merkezinde “taş” devri sona erdirilmiş,özellikle ana caddelerimizde yıllar yılı sırıtan “şehrimizin yol ayıbı” kapatılmış ve Yozgat, nihayet kent görüntüsüne kavuşturulmuştur. Üstelik, Başkan sayın Yusuf Başer’in ağır borç sarmalındaki Belediyenin dar imkanlarıyla asfalt tesisleri kurup kenti çamurdan kurtarma çabaları takdire şayan ve akılda kalabilecek fevkalade güzel bir icraattır.. Bu nedenle kendisini ve ekibini içtenlikle kutluyorum.

CUMHURBAŞKANI GÜL’ÜN ZİYARETİ

Hatırlayacağınız gibi, Cumhurbaşkanı sayın Abdullah Gül yıl ortasında Yozgat’a gelerek Üniversitemizin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda Yozgatlı hayırsever işadamlarından çeşitli vaadler alıp Bozok Üniversitesinin gelişimine önemli katkılar sağlamıştı. Bir Yozgat sorumlusu hemşehrimiz gibi, Yozgatlı işadamlarımızdan Bilal Şahin, Seyhan Cengiz Turhan, Mehmet Gülay ve Vedat Ali Özışık ile öteki hayırsever işadamlarımızı Bozok Üniversitesine gerektiği kadar yardıma motive eden Cumhurbaşkanı sayın Gül’ün o toplantıdaki gayretleri görülmeye değerdi. Yozgatlı olmayan bir devlet büyüğünün Yozgat’ın üniversitesinin gelişimine can-ü gönülden destek sağlamak için nasıl dil döktüğüne ilk defa tanık olmuştum.Bu nedenle sayın Gül’ü her Yozgatlı benim gibi, şükranla yadetmelidir.

VALİ ÇİÇEK’İN TAYİNİ

Olağanüstü hizmet heyecanıyla Yozgat’a 3,5 yıl hizmet veren Vali sayın Amir Çiçek, geçen yıl içerisinde önce merkeze, hemen ardından da Iğdır’a atanmıştı. Çiçek, Yozgat’ta görev yapan en enerjik, en aktif ve en vizyonlu valilerden biriydi. Görev süresince hep Yozgat’ın sorunlarının peşinden koşmuş, çoğuna çözüm alternatifleri bulmuş, Yozgat’a yararlı organizasyonlara imzasını atmış ve en önemlisi de Yozgat’ın hem kamu kesiminin ,hem STK’ların, hem de kamuoyunun gözlerinin önüne “2023 gelişim vizyonu” başlığıyla kalkınma hedeflerini belirleyen realist bir yol haritasını koymuştu. Bu amaçla DPT’den yardım alarak Yozgatta gerçekleştirilebilecek verimli yatırımların icmalini bile çıkarmıştı. Yozgatın özellikle tarım ve hayvancılığa dayalı sanayii ve Bozok Üniversitesi ile kalkınacağını ısrarla söylemiş, Yozgat için Tarım Bakanlığına da Hayvancılık ihtisas OSB’lerinin kurulması gerektiğini ısrarla önermişti. Yozgat’ın tam önünü açmışken AKP iktidarı ve Yozgat temsilcileri hala bilinmedik bir nedenle bu çalışkan valiyi Yozgat’tan uzaklaştırmışlardı. Eğer, Amir Çiçek, çok değil bir süre daha Yozgatta görev yapsaydı Yozgat’ın önü daha da açılacak ve 2010 yılı daha parlak geçecekti. Yeni Valimiz sayın Şentürk, henüz Yozgat’ı tanımakla meşguldür.. Zaman kaybetmemesi açısından sayın Çiçek’in projelerine acilen sahip çıkmasının Yozgata yarar, kendisine de kolaylık sağlayacağını düşünüyorum.

REFERANDUMUN “YOZGAT” TARAFI

Geride bıraktığımız 2010 yılının ülkemizdeki en önemli olaylarından birisi de İktidar ile muhalefet arasında rövanş maçı gibi algılanıp cereyan eden ve Ak Parti’nin zaferiyle noktalanan 12 Eylül Anayasa halk oylamasıdır. Kurulduğundan bugüne Türkiye’de yapılan bütün genel ve yerel seçimlerde büyük bir çoğunluk ve kararlılıkla Ak Partiye inanılmaz destekler veren Yozgat seçmeni 12 Eylül referandumunda da Ak partiye % 78’e ulaşan ‘evet’ oylarıyla desteğini sürdürüp iktidar nezdinde kredibilitesini yükseltmiştir. Yozgat, 12 Eylül referandum sonucuyla 9 ay önceden “ ilk seçimde de Ak Partiyi 4-0 kazandıracağız” mesajını vermiştir.Gerek bütün seçimlerin ve gerekse refererandumun sonuçları göstermiştir ki; Geçmişte uzun yıllar ülkücülerin başkenti olarak bilinen Yozgat, artık Ak parti’nin kalesi olmuştur ve Akp’ye her fırsatta sahip çıkmaktadır. Ama aynı şeyi Ak parti için söylemek zor bir durumdur.
Neden mi ?
Ak Parti iktidarı ,mesela metropol Belediyelerin sorunlarına inanılmaz destekler sağladığı halde Yozgat’ın Beset’ten kaynaklanan 65 milyon liralık borç kamburunu 8 yıllık hükümranlık döneminde bir şekilde halledemediği gibi,bilirkişilerin 17,5 milyon lira değer biçtiği BESET tesisini ihaleye de çıkarmadan 10,5 milyon liraya Belediyenin borcuna mahsuben Et - Balık Kurumuna devrederek Yozgatın en önemli sorununa karşı ne ölçüde sahip çıktığını ortaya koymuştur. İşin bu tarafı oldukca üzücüdür.

BİLAL ŞAHİN’İN HAYIR İŞLERİ

Yozgat’ta özellikle eğitim amaçlı ve geniş kapsamlı büyük yatırımlara imzasını atan cömert iki işadamı vardır. Bunlardan biri Erdoğan M.Akdağ, diğeri de kesenin ağzını 2010’da daha da açarak Yozgata peşpeşe eserler kazandıran Bilal Şahin’dir. Bu hayırseverimizin doğup büyüdüğü Esenli kasabasından sonra hayranı olduğu şeyhi Müderris Şakir Efendi’nin hatırına Gedikhasanlı kasabasında 2010 yılında yaptığı hayır işleri de övgüye değer boyutlardadır. Üniversite kampüsünde ‘İlahiyat fakültesi’ ,kentparkta ‘ külliye’ projelerinin ardından Vali beyin ricası üzerine Yozgata şimdi de son sistem teknolojik donanımlı modern bir ilköğretim okulu binasının yapımını planlayan hayırsever işadamı Bilal Şahin’in bugüne kadar Yozgat için yaptığı ve yapacağı harcamaların 7 milyon lirayı ( 7 trilyonu ) aştığı bilinmektedir. Şahin, Yozgat’ın köyüne, kasabasına ve kent merkezine özellikle eğitim alanında gerçekleştirdiği hizmetleriyle Erdoğan Akdağ gibi, TBMM devlet üstün hizmet ödülünü çoktan hak etmiştir. Sayın Şahin’in geç de olsa Yozgat Valisi Necati Şentürk ve Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. İnci Varinli’nin önerileriyle 2011’de bu ödülü kazanan Türk eğitimine katkı sağlayan hayırsever işadamları arasında yerini alması gerekmektedir.

TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ

Bozok Üniversitesinin Yozgata kazandırdığı en önemli hizmetlerinden birisi hiç şüphe yok ki, Tıp fakültesi bünyesinde oluşturduğu ve geçen yıl kurban bayramı öncesinde polikliniklerini Yozgatlının hizmetine sunduğu Tıp fakültesi araştırma ve uygulama hastanesidir. 2010 yılında Üniversite camiasını ve Yozgat kamuoyunu yoğunlukla meşgul eden malum üniversite yolsuzluk davasının bir bakıma açılışını geciktirdiği bu hastane noksanlarını ve kadrolarını tamamladığında anjiyo ve açık kalp ameliyatlarını yapacak,acil vak’alarda Yozgat’tan büyük kentlere hasta naklininin önüne geçecektir. Dahası son sistem teknolojik cihazlarla donatıldığı için gelecekte iç Anadoluda parmakla gösterilen önemli bir sağlık merkezi olacak.Tıp fakültesi hastanesi sayesinde acil vak’alık hastalar Ankara, Kayseri yollarında ölümle pençeleşme riskinden kurtulacak ve Yozgat insanı güvenilir tedavi hizmetlerine kavuşacak. Kısacası Yozgat Tıp fakültesi hastanesi Bozok Üniversitesi Rektörlüğünce bütün imkan ve üniteleriyle Yozgata kazandırılmaya çalışılan son derece önemli bir hizmettir. Rektör hanım, bu hizmetinden dolayı teşekküre ve takdire layıktır.

VE BESET MESELESİ

“Geçmişten bugüne “Beset”hikayesi “başlıklı yazımda enine boyuna anlatmaya çalıştığım 10 yıldır PINAR gurubunun işlettiği ve kısa adı BESET olan Belediye Et ve Süt tesisinin Et - Balık Kurumuna devri, sonuç itibariyle 2010 yılına damgasını vuran ve üzerinde düşünülmesi,durulması, gereken enteresan bir satış olayıdır.
Bundan 20 yıl önce “Yap-İşlet-Devret” modeliyle kurulacağı bildirilen, 1994 yılında temeli atılan, 39 milyon (trilyon) lirayı bulan kuruluş maliyeti Belediyeye fatura edilen ve Hazineden alınan yüksek faizli krediler yüzünden maliyeti 79 milyona ulaşan Beset’in İller Bankası kesintileri nedeniyle 65 milyon lira borcu kalmıştı. Yozgat Belediyesinin hali hazırdaki 100 milyon lira dolayındaki borcunun % 65’ni de Beset oluşturuyordu.. 2010 yılında bu tesisin devri gündeme geldi. Beset’in 65 milyon lira olan hazine kredisi borcuna karşılık Et –Balık Kurumuna devredilmesi kamuoyunun beklentisiydi. Devir nedeniyle oluşturulan bilirkişi heyetinin ise Beset’e 17,5 milyon (trilyon) lira değer biçtiği bildiriliyordu. Ak parti Yozgat milletvekilleri ve Belediye yetkililerinin Tarım Bakanlığı ile yaptıkları devir görüşmeleri 2010 yılının son ayında satışla noktalandı. Bilirkişinin 17,5 milyon lira değer biçtiği fabrika, ihaleye çıkarılmaksızın Ak parti iktidarı tarafından Belediyenin Maliyeye olan 10,5 milyon lira borcuna mahsuben Et Balık Kurumuna devredildi.Oysa Ak Parti hükümetinin çıkardığı vergi affı nedeniyle Belediyenin Maliyeye borcunun da yeniden yapılandırılacağı ve sözkonusu borcun 8 milyon liraya düşeceği bilindiği halde fabrika bir anlamda bilirkişinin belirlediği değerin yarı fiatına satılmış oldu. Beset’ten geride kalan 55-57 milyon lira tutarındaki borcu ise dolaylı olarak yıllar boyunca Yozgat halkı ödeyecektir.
¨ ¨ ¨
BESET niye ihale çıkarılmamıştı, niye 10 yıllık işletmecisi PINAR’dan teklif istenmemişti, bilirkişinin değer fiatının hemen hemen yarı fiatına satılmasının gerçek nedeni neydi ? Belediye Başkanı sayın Yusuf Başer ile Belediyenin kurmay heyeti neden böyle izahı zor bir gaflete düşmüştü? Yoksa sayın Başer’in 2010 yılının sonlarında basireti mi bağlanmıştı, veya aklımıza hayalimize gelmeyecek özel bir neden mi vardı ? Beset’in hem kuruluşundaki, hem de satışındaki fahiş hatalardan kaynaklanan 57 milyon lira borç yükünü Yozgatlının ve Belediyenin sırtına yapıştırmanın mantığı neydi ? Ve gerek Başer ve gerekse Yozgat milletvekilleri, BESET’in bu rakamlara satış gerekçelerini ve devir bilgilerini Yozgat medyası ve kamuoyu ile neden paylaşmıyordu? Ve dahası önceki Belediye Başkanı Erdemir’in eleştirileri ve soruları da niçin yanıtsız bırakılıyordu.?
Sözün doğrusu, işte bu sorular da benim 2010 yılından aklıma takılan sorulardı..
Evet bu sorulara yanıt verilecek mi, ya da yine yanıtsız mı bırakılacak bilemem ama ben tüm okurlarıma sorunsuz ve sıkıntısız nice yıllar dilerim.
¨ ¨ ¨
Yeni yılınız kutlu olsun.
OKUR YORUMLARI
murat arisoy
19.01.2011 17:55:00

tarihinden ders almayanlar 12 eylül refandumundan ne anladılar sokag çıkın sorunbakalım kerkes cebini ve midesini düşünmekten vatanı milleti düşünemez arkadaş ben 2000 kırizinde araba aldım evim vardı zaten şimdi karnımı doyuramıyom emekliyim ben akp liler konuşurken kırıze giriyorum ünüverstede oglum okuyo bu yıl uzattı sayın cumhurbaşkanınada meyil attım yardım alamadım allah rızas için bu iktidara bi kart gösterilmeli..

Adınız ve Soyadınız
15.01.2011 17:53:00

Yorumunuz

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
09.01.2011 10:19:00

Yozgat’mızın Değerli Basın Mensubu Sn.Osman Hakan Kiracı. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısı ile ilk Türk gazetecisi dedemiz Çapanzade Agah Efendiyi rahmetle anarken şahsınızda tüm Yozgat gazetesi emekçileri ile Yozgat basın mensuplarının bu önemli gününü kutlar sağlık ve başarı dileklerimi sunarım.Saygılarımla.

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
02.01.2011 15:03:00

Değerli Yazarımız Sn.Osman Hakan Kiracı.BESET olayı ile ilgili tespitlerinizi ve yorumlarınızı uzun bir süredir köşenizde dile getiriyorsunuz.Türkiye’nin en bol ödüllü medarı iftiharımız bir yazarımız olarak sizin çok isabetli tespitlerinize yorum değil ancak acizane katkıda bulunmak isterim.BESET olayı ile ilgili olarak kaleme aldığınız ikinci makalenizde zaten hem soruyu soruyor hem de anlayanlara cevabını vermiş oluyorsunuz.Yani gözüme bak ne dediğimi anlarsın diyorsunuz.Elbette anladık teşekkür ederiz ama bu arada olan yine Yozgat halkına olacak.Zaten ekonomik sıkıntı içinde olan ve pek fazlada kaynağı olmayan belediye başkanımız yine çaresizlik içinde kıvranacak.Hükümette hem de en yüksek düzeyde milletvekillerine sahip Yozgat halkına yazık hem de çok yazık.İstanbul dan sevgi ve saygılarımı sunar yeni yılın Yozgat’a mutluluklar getirmesi dilerim.

ömer
02.01.2011 12:32:00

hakan bey,yeni nesil gazetecileri sizin yazılarınızı çok diggatli okumalı neden mi,mesela bu yazınız ilk kısmı asfalt işi ile son kısmı beset işinde belediyeyi ve reisi iki taraflı objektif tenkid ediyorsunuz.hülasa,iyi işi takdir,kötü işi de tenkid ediyorsunuz.ne güzel objektif gastecilik budur.bu yüzden biz de okurlarınız olarak sizi takdir ediyoruz.herkes sizin gibi doğruları yazsa vatandaş gerçekleri daha iyi anlar.sağol...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ