Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

14 MAYIS, MİLLET İTTİFAKI VE..

Hatırlayacağınız gibi,14 Mayıs seçiminden önce ‘Yozgat’ta Millet ittifakı cephesi’ başlıklı yazımda Millet ittifakı bileşenlerinin seçime ilişkin tahmin ve iddialarını da yayımlamıştım.

Millet ittifakı’nın Yozgattaki sözcüleri,iddia ve tahminlerini şöyle özetlemişlerdi :

“Bizim zaten 2018 genel milletvekilliği seçiminde CHP’nin 28 757,İYİ Partinin 18 847,Saadet Partisinin de 2987 olmak üzere toplam  50 590 oyumuz vardı. Buna Lütfullah beyin Bağımsız adaylığında aldığı 28 664 oyunu da eklersek ,eder 79 347.. Yuvarlak hesap 80 bin oyumuz  zaten sandıkta “

Millet ittifakı temsilcileri,İYİ partinin  milletvekili adaylarının dördünün de Yozgat’ta pozitif karşılığının bulunduğunu belirterek “ Millet ittifakı olarak oylarımızı sürpriz bir şekilde yükselterek  İsmail başkanı da Meclise göndereceğiz.”demişlerdi.

**

Millet ittifakını oluşturan 6 partinin tüm bileşenleri  kampanya sürecinde İYİ partiye büyük oranda katma değer kazandıracağına inandıkları tecrübeli politikacı sn.Lütfullah Kayalar’ın liderliğinde birbirleriyle kenetlenmişlerdi.

Üstelik,Millet ittifakının seçimi mutlaka kazanacaklarına, Kayalar’ın TBMM başkanlığına ve  Prof.Dr.Taner Demirer’in de İYİ Parti lideri Akşener’in Yozgat mitingindeki son dakika sürpriz vaadiyle Sağlık Bakanlığına getirileceğine inanmışlardı.

Ama 14 Mayıs gününün akşamında Millet ittifakının tüm ortakları 100 binden fazla oy beklerken edindikleri  59 672 oyla  sürpriz bir hayal kırıklığı yaşadı.

Çünkü; Millet ittifakı bileşenlerinin 2018’den bakaye 50 590 oyuna  14 Mayısta Merkez ilçede Ak Partiden Ali Keven için  en az 3 bin oy transfer olmuştu.Buna İttifakın diğer bileşenleri Deva,Demokrat Parti  ve Gelecek Partinin oyları da eklendiğinde İYİ parti listesinin oyu zaten  60 bin’lere ulaşıyordu.

Peki,sn.Kayalar’ın 2015 yılında Yozgat Bağımsız aday iken kazandığı 28 664 oyu nereye kaybolmuştu.

Onun potansiyel oyu Millet ittifakını oluşturan partilerin Yozgat’ta azaldığı öne sürülen oylarını mı sübvanse etmişti, yoksa buhar mı olmuştu ?

Bu arada 14 Mayısta hem Akdağmadeninde ,hem de Yerköyde İyi Partinin oy patlaması yapması bekleniyordu.2018 seçimine göre, artan oy sayısının beklenenin aksine Akdağmadeninde 896,Yerköyde de 851 olarak sonuçlanması hem Kayaları ,hem de Yılmaz’ı üzdü.

**

28.dönem Milletvekilliği seçimi öncesinde İYİ parti camiasında yaşananlar Yozgat’ta Millet ittifakı içerisinde yer alan adaylar  açısından da  hüsranla sonuçlanmıştı.Şöyleki ;

1-) 14 Mayıs seçimi öncesinde Yozgat İYİ partide  gerçekleştirilen  teşkilat yoklamasında listebaşı adaylığını kazanan Prof. Taner Demirer,Yozgat’ın kurt politikacısı Lütfullah Kayalar’ın İYİ parti listebaşına paraşütle gelmesi üzerine Milletvekilliğinden mahrum oldu.

2-) Aday tesbiti sıralamasıyla ilgili olarak CHP ile İYİ parti arasında hazırlanan ortak liste protokolüne göre, Yozgat’ta CHP’yi temsilen Ali Keven’in listebaşında yer alması gerekiyordu.Ancak İYİ parti lideri Akşener’in Kılıçdaroğluna ricası üzerine Kayalar, bu kez de  ittifakın listebaşı adaylığına atandı. Böylece Ali Keven de ittifak içerisinde Kayalar’ın ikinci mağduru oldu.

3-) Kayalar’ın 14 Mayıs seçiminde İYİ partinin 3.sırasına koyduğu DEVA eski il başkanı  İsmail Yılmaz ise seçim harcamalarındaki bonkörlüğü nedeniyle madden mağdur oldu.

**

Peki,netice itibariyle Millet ittifakının liste sıralamasında 3 politikacı’nın mağdur ve mağlup edildiği  seçimin tek galibi kim oldu ?

Elbette sn. Lütfullah Kayalar..

**

14 Mayıs seçimi artık geride kaldı.

İktidar umutları ,14 Mayısta tamamen yok olan Millet ittifakı cephesinin gündeminde konuşulan  ve rmerak edilen bir soru var.

İttifakın lideri Lütfullah Kayalar bundan sonra Türkiye siyasetinde nasıl bir politika izleyecek ve hedefi ne olacak ?

O,geçmişte 5 dönem vekillik ve 2 kez de Bakanlık yaptığı için bu dönem sadece milletvekilliği göreviyle yetinmeyecek ve bundan sonrasında yani uzun vadede bir türlü ulaşamadığı ‘Genel başkanlık’ hayalini hayata geçirmek isteyecektir.

Kayalar,Yozgat’ta Bağımsız aday olduğunda seçmenlerine ‘Türkiye için tarih yazalım’ parolasıyla girdiği  seçim sonrası merkez sağda genel başkanlığını üstleneceği yeni bir parti kurmayı düşlediğini ima etmiş ama her nedense bu projesinden vazgeçmişti.

Neden vazgeçmişti ?

Kayalar,o yıllarda yeni bir parti oluşumunu engelleyen bir sorunla mı karşılaşmıştı yoksa  Türkiyenin en varlıklı  politikacılarından biri olmasına rağmen kuracağı parti uğruna para harcamaktan mı kaçınmıştı..

Nedenini bilmiyorum ama başkent kulislerinden yansıyan bilgilere göre, bu yeni dönemde  yerel seçimlerden sonra merkez sağda kurulması planlanan yeni bir partide genel başkanlık hayalini gerçekleştirmeye çalışacağı söylenmekte..

Kaldı ki, Türkiyede merkez sağda yeni bir partiye ihtiyaç vardır.Çünkü,İYİ parti MHP’nin yeni bir versiyonu olmanın ötesinde merkez sağdaki boşluğu dolduramamıştır.

**

Kayalar,genel başkanlık hedefinde başarılı olur mu ?

Bence kesinlikle olur..

Kayalar ; IQ’sü yani zeka katsayısı oldukca yüksek,siyasi hayatı boyunca seçmenlere sempatik gelen üslubu kullanan,birikimli,deneyimli ve ayrıca bütün kadim dostlarını, siyaset arkadaşlarını ve taraftarlarını her seçim arefesinde  peşinden koşturabilecek yeteneğe sahip siyasi bir aktördür

Siyasetin bütün ince tekniklerini de gayet iyi bilir.

Politika arenasındaki  rakiplerini 14 Mayıs milletvekilliği seçimi öncesinde Yozgat’taki İYİ partide adaylık mücadelesinde görüldüğü gibi, hep son dakika golleriyle bertaraf edecek kadar Türk siyasetinde benzerine ender rastlanan  kurnaz  bir siyasetçidir.

Yeterki eline fırsatlar geçsin hedefine mutlaka ulaşan karizması vardır.

**

Öte yandan  Kayalar’ın Yozgat milletvekilli olması Yozgat için bir avantaj,İktidar için ise dezavantajdır.

Kayalar,28.dönem parlamentoda ister düz bir milletvekili, ister bir partinin yetkilisi veya genel başkanı sıfatıyla görev yapsın Yozgat’ın meselelerinin sıkı bir takipçisi olacak,iktidara karşı da muhalefet işlevini  etkin bir şekilde sürdürecektir.Yozgatta da siyaset meydanını iktidar milletvekillerine bırakmayacaktır.

**

Ve netice-i kelam :

Yozgat,Türk siyasetinin yeni yüzyılı olarak nitelendirilen bu yeni dönemde de şanslı sayılabilecek bir il konumunda bulunmaktadır.

Çünkü; Yozgat, 28 dönem parlamentosunun iktidar kanadında ülkenin mutlak hakimi Cumhurbaşkanı sn.Recep Tayyip Erdoğan’a Rizeden daha çok yani 190 bin oy vermiş, iktidar nezdinde itibarlı bir bölgenin cumhur ittifakına mensup 3 milletvekili ile temsil edilecektir.

TBMM’nin Muhalefet  tarafında ise Türk siyasetinin geçmiş döneminde 2 büyük bakanlık görevini yapmış,oldukça deneyimli  ve de yeni dönemde geleceğin potansiyel bir genel başkan adayı ile yoluna devam edecektir.

Temennim odur ki ,Yozgat için hayırlı hizmetlere vesile olurlar İnşaallah… 

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ