Osman Hakan KİRACI

GÜNDEM

Söylesem tesiri yok/ Sussam gönül razı değil/ Fuzuli

12 Haziran seçiminin “Yozgat” sonuçları

Yozgat’ta seçim sonuçlarını yorumlamadan önce kesinleşen resmi sonuçlara göre, partilerin oy dağılımlarına birlikte göz atmamız gerekiyor..

Yozgat’ın 12 Haziran seçimlerinde il düzeyinde toplam seçmen sayısı : 317 356..

Oy kullanan seçmen sayısı 260 786 ve katılım oranı % 82.17

Geçerli oy sayısı 256 483 ve geçerli oyların oranı % 80.81

Şimdi de 3 partinin 22 Temmuz 2007 ila 12 Haziran 2011 seçimlerinde edindikleri oylar ile yüzdelerine göz gezdirelim:

AKP : 2007 - 155 261 yüzde 62.4 // 2011 - 170 289 yüzde 66,36 // Oy artışı:yüzde 4
MHP : 2007 - 44 379 yüzde 17.85 // 2011 - 46 973 yüzde 18.32 // Oy artışı : yüzde 0,47
CHP : 2007 - 30 513 yüzde 12.28 // 2011 - 28 081 yüzde 10.95 // Oy kaybı: yüzde 1,33

Her üç partinin iki seçim arasındaki oy farkları ise şöyle;

Ak parti Yozgat’ta son 4 yılda oyunu 15 028 ve MHP 2594 artırırken CHP de 2432 oy kaybına uğramış…
* * *
Sözün burasında seçim rakamları üzerinde değerlendirmelere geçmeden önce bir önemli tesbitimi sizlerle paylaşmak istiyorum:

Eğer, 200 bin dolayında göçe endeksli nüfus erazyonu yaşanmasaydı 12 Haziran seçimi de 22 Temmuz 2007 seçiminde olduğu gibi ,Yozgat’ta 6 milletvekilinin seçimi yapılacaktı.

Partilerin 12 Haziranda seçimde edindikleri oy dağılımlarına baktığımızda Yozgat’ta 6 milletvekilliği nasıl paylaşılacaktı, biliyormusunuz..

Sonuç, aynen 22 Temmuzdaki gibi noktalanacaktı.

Yani, Yozgat’ta AKP 5, MHP’de yine 1 milletvekili çıkaracaktı.

Eğer,yine Yozgat’ta göçe endekli nüfus kaybı 200 bin değil de 100 bin olsaydı ve Yozgatta milletvekili sayısı 6’dan 5’e düşseydi,o zaman milletvekili dağılımı“4 AKP, 1 MHP “ şeklinde tecelli edecekti.
Değerli meslektaşım sayın Sürur Öztürk tarafından seçimlerden önce Yozgat Muhabir sitesinde yayınlanan bir haberde Anadolunun taşra vilayetlerindeki nüfus erozyonları sonucu nüfusu azalan kentlerde milletvekili dağılımlarından sonuç itibariyle Ak partinin zarar göreceği belirtilmişti.
Haberde vurgulanan bu husus aynen gerçekleşti ve Ak Parti 22 Temmuz 2007’den bugüne ilimizde oyunu 15 bin yükseltmesine rağmen seçimden hasarlı çıktı.

Ve sizin anlayacağınız Ak Parti 2007 ‘den bugüne 2 milletvekillini birden kaybetti.

İşsizliğin yol açtığı göçlerin ve nüfus erazyonunun faturasını sadece Yozgat ve Yozgat’lı değil, aynı zamanda iktidar partisi de 12 Haziran’da ağır bir bedelle ödemiş oldu.

* * *

Gelelim Yozgat’taki 3 partinin ve adaylarının performanslarına..
Öncelikle Ak Partiden başlayalım..

12 Haziran seçimlerinin Yozgat’ta en aktif, parasal açıdan en güçlü ve teşkilatları en dinamik partisi hiç şüphe yok ki iktidar partisiydi.

Gençlerinden hanımlarına, delegelerinden teşkilat mensuplarına, teşkilat başkanlarından milletvekili adaylarına kadar hemen hemen her Ak partili, seçim dönemi boyunca tam bir particilik şuuru ile çalıştılar.Temposu yüksek aktiviteleriyle de Ak Partinin oyunu 15 bin dolayında artırıp 170 bine ulaştırarak Yozgat cumhuriyet tarihinde tüm zamanların en çok kazanılan seçim oyu rekorunu kırdılar.

Ak Partililer,seçim süresince hele hele MHP genel başkan yardımcısı Mehmet Ekici’nin kaset skandalından sonra 4-0’a inanmış ve şartlanmışlardı.O nedenle hep oyları yükseltmenin peşinde koştular. Edinilen yüksek oyla Yozgat’ı Türkiye’de Ak Partiye en fazla oy veren İl’ler arasına dahil ederek 12 Haziran’da rekor oy başarısına birlikte imza attılar ama skoru “4-0” yapmaya güçleri yetmedi.

Ak Parti, skoru “4-0” yapabilirdi ama partinin seçim staretejisini kurgulayan kurmayları, AKP’nin oylarını yükseltme başarısına katkıda bulunurken MHP’nin tabanından oy koparabilmeyi beceremeyince hedefi tutturmada aynı başarıyı yakalayamadılar.

Ak partinin skoru 4-0 yapabilmesi için MHP’nin 2007’den bakaye oylarından en az 2200‘ünü kendi hanelerine transfer etmeleri gerekirdi.Yani, MHP’nin kırgınları, küskünleri ve “kaset” skandalına tepki gösteren muhafazakar ülkücüleri ile sıcak ilişkiler kurup onların oylarını Ak partiye çekebilselerdi “4-0 “ hedefine rahatlıkla ulaşabilirlerdi. Ama beceremediler.

Yozgat, 12 Haziran’da seçime katılan % 82 seçmeninin % 66’sının verdiği 170 bin oy ile sayın Tayyip Erdoğan’a olan sevgisini bir kere kanıtlayarak ustalık belgesinin onayını da imzalamış oldu. Sayın Erdoğan ve Ak Parti yönetimi Yozgat’lının bu büyük desteğini göz ardı etmemeli, seçim mitingindeki sözünü unutmadan Yozgat’ı dünyada bir marka şehri yapabilmek için kentimize iktidarın hizmet imkanlarını akıtmalı, bir Yozgat milletvekilini de yeni kabinede mutlaka değerlendirmelidir.

* * *

Gelelim MHP’ye…

MHP, Bu seçim maratonunda yarışı bir yığın imkansızlıklar içerisinde ve de “kaset” skandalıyla sarsılarak sürdürmek zorunda kaldı.

Yozgattaki seçim yarışında tökezleyip sonra da ayağa kalkarak hedefe koşmak MHP için hiç de kolay olmadı. Sadir Durmaz ve diğer aday arkadaşları seçimi kazanmak adına kampanya boyunca yoğun performans sergilediler.

İlçelerden gelen seçim sonuçlarına baktığımızda görülmektedir ki, MHP muhafazakar seçmenlerin ağırlıklı olduğu Sorgun, Çekerek, Saraykent, Çandır ve Aydıncık ilçelerinden 2007 yılı seçim sonuçlarına göre, muhtemelen “kaset” skandalı nedeniyle 1940 oy kaybetmiş.. Ayrıca Boğazlıyan, Çayıralan ve Yenifakılı bölgesinden de yaklaşık 1035 oy daha kaybetmiş..

Şefaatlı ve Kadışehri ilçelerinde oylarını korumuş .. Ama öbür yanda MHP liste başı adayı Sadir Durmaz’ın seçim bölgesi Yerköy’de partinin oylarını 2882 artırmış.. Yerköy ve Merkez ilçe'deki artışlar sayın Sadir Durmaz’a parlemantonun yolunu açmış bulunmakta.

MHP’nin merkez ilçede eski ve yeni sonuçlarında ilginç bir durum daha göze çarpıyor.
MHP’nin Yozgat merkez ilçede 22 Temmuz 2007 oyu 9924..

29 Mart 2009’da Mehmet Ali Çakır’ın Belediye Başkanlığına aday olduğu yerel yönetim seçiminde edindiği oy 15 481..

12 Haziran 2011’de ise merkez ilçe oyu 12 256..

MHP 2007 seçimine göre oyunu 2332 artırırken, 2009 yerel seçimine göre oyunu 3225 azaltmış..
Her neyse..

MHP’nin Yozgat’ta 1 milletvekili çıkarabilmesi için eski oyunu asgariden koruması gerekiyordu. Sadir Durmaz, Ekici’nin istifası üzerine 1.sıraya kayınca Yerköy seçmeninin o’na ciddi anlamda sahip çıkması sonucu Yerköyden artırdığı oy desteğiyle milletvekilliğini kazanmış oldu.
Belki siz de hatırlayabilirsiniz…

Sayın Sadir Durmaz 29 Mart 2009 yerel yönetim seçimlerinde MHP’den Yerköy Belediye Başkanlığına aday olmuştu.

Başkanlık seçimini 112 oyla kaybetmişti. Yani AKP’den 60 oya koparabilseydi bundan 2 yıl önce Yerköy Belediye Başkanlığını kazanacaktı.

Ama kaderin garip cilvesi..Seçimi kaybetti..

12 Haziran öncesinde milletvekili adaylığına başvurdu. 2 .sıraya konuldu. Milletvekilliğini de kazanamayacağı gözüküyordu. Kaset skandalı ve Ekici’nin istifasıyla liste başına geldi ve muradına erdi. Mazbatasını aldıktan sonra da partisinin genel başkan yardımcılığına getirildi...
İşte, bu da kaderin Sadir Durmaz’ın yüzünü güldüren cilveleri oldu.

* * *
Ve CHP….

Her nedense CHP, her seçimde milletvekili aday listesini yaparken mutlaka yanlış kararlar veriyor.
CHP’de Genel merkez de parti tabanı da aynı hatayı yapıyor.

Listelerine ya partinin dokusuyla uyuşmayan ya da sosyal demokrat seçmenlerin kabullenemeyeceği veya Yozgat kamuoyunun benimseyemeyeceği adayları koyuyor.

CHP genel merkezi geçen dönem bir büyük hata yaptı ve Yozgat’ta seçim meydanlarında yıllarca CHP’lilere ve sosyal demokratlara karşıt siyasetiyle bilinen Lütfullah Kayalar’ı listebaşına getirdi. TBMM’ne Yozgattan 3 milletvekili götüreceğini iddia ederek CHP bayrağını eline alan Kayalar’a sosyal demokratlar prim vermedi ve 22 Temmuz’da CHP Yozgatta büyük bir hayal kırıklığı yaşayarak bir milletvekilliğinden yoksun kaldı.

Ama öbür yanda CHP genel merkezinin önseçim kararı da Yozgata fayda sağlayamadı.

CHP’nin özellikle Yozgat merkez ilçe üyeleri partiye ve kendilerine 30 yıldır hizmet veren Ali Keven’e sahip çıkmayınca Boğazlıyan teşkilatı destekli, ilçesinde bile tanınmayan, Yozgat il genelinde adı-sanı duyulmadık, deneyimsiz Ali Ayık isimli bir kişi CHP’nin milletvekili aday listesinin başına seçildi.

İşin doğrusu CHP bu seçime bir anlamda kaptansız girmişti.

Seçim öncesinde Yozgat siyaset kamuoyunda CHP’nin önseçim delegasyonunun oluşturduğu aday listesiyle başarılı olamayacağı ama partinin Boğazlıyan yöresinde oy patlaması yapacağı beklentisi vardı.

12 Haziran seçiminin ilçelere göre ,CHP’deki oy dağılımına baktığımızda sürpriz bir sonuç ortaya çıktı.CHP’nin Boğazlıyan oylarını 683 artmasına karşılık Yenifakılı ,Çayıralan ve Çandırdan da 2007 seçimlerine göre ,1336 oy kaybettiği gözlendi. CHP, bu 4 ilçeden sonuç itibariyle 653 oy kaybetti.

Geçen seçimde CHP genel merkezinin, bu seçimde de CHP Yozgat delegasyonunun yanlış sıralaması CHP’de telafisi zor hasarlar oluşturdu.

* * *

Geride bıraktığımız 12 Haziran seçiminin ‘Yozgat’ özeti şudur:

AK parti Yozgat’ta oy patlaması yapmış, ama 4.milletvekilini kurtaramamıştır.

MHP’de Sadir Durmaz, bu seçimin her türlü olumsuz koşullarına rağmen Yerköy’den edindiği yeterli oyla milletvekilliğini bileğinin hakkıyla kazanmıştır.

CHP, son iki seçimde de aday tesbitinde yaptığı 2 büyük hata ile iki kez milletvekilliğini kaybetmiştir. CHP bundan sonra hatalarından ders çıkarmaz, derlenip toparlanmazsa ve bu mantalite ile Yozgat’ta siyaset yapmaya devam ederse önümüzdeki seçimlerde yine kaybedecek ve barajı aşamayan partiler kategorisine yerleşecektir.

* * *

24.dönem Yozgat milletvekilliğini kazanan sayın Bekir Bozdağ, sayın Ertuğrul Soysal, sayın Yusuf Başer ve sayın Sadri Durmaz’ı içtenlikle kutlar, başarılar dilerim.

OKUR YORUMLARI
HALIT YAGIZ
18.06.2011 19:06:00

COK GUZEL BIR ANALIZ YAPMISSSINIZ BEN EN COK ABDULKADIR AKGULUN KAYBETMESINE UZULUYORUM.. GELECEK SEFER BELKIDE AKP DAHA IYI ORGANIZE OLURDA AKP DORT SIFIR ALIR INSALLAH ANP DONEMINDE ALTI SIFIR VEREN YOZGAT BILE YATIRIM ALAMAMISTI UNUTMIYALIM SIMDIDE MECBUREN YOZGATIDA DEVLETIN UNUTMADIGINI GORMEMIZ LAZIM ABDULKADIR AKGULE GECMIS OLSUN DER AKP YE BASARILAR DILERIM SAYGILARIMLA

erdem erdemir
14.06.2011 17:20:00

Sayın Osman Bey,
Yozgat için seçim sonucunuz biraz argo olacak fakat tamamen "Cuk" diye oturmuş.Ayrıca sitenizde devamlı yorumlarını takip ettiğim. Sayın Abdülkadir ÇAPANOĞLU'nun değerli görüşlerine aynen katılıyorum.
YOZGAT ayrı bir güllük,gülistanlık olmuş'da bizim haberimiz yokmuş.Ya'da haberimiz varmış'da işimize gelmiyormuş.Zaten 9 yıl'da %33 azalan nüfusta, Dünya turuna çıkmışlar,Yakında Yozgat'a geri döneceklermiş.Ne'de olsa Yozgat Dünya çapında marka bir şehir olmuş.
Olmuşta bizim haberimiz yokmuş.
Ya'da haberimiz varmışda işimize gelmiyormuş.

SAYGILARIMLA,

yaşar yılmaz
14.06.2011 16:08:00

Bundan böyle yerköy,şefaatlı,yenifakılı boğazlıyanı yani yozgat ın güneyini hesaba almayan iktidar partiside olsa hesapları şaşacaktır.30 yılı geçkin sahipsizlik sonucu yerköylü hedefi göğüsledi.YERKÖY LÜ İsmail yılmaz ı hiçe sayan AKP sonucu görsün.

Sevil
14.06.2011 10:20:00

Sayın Kiracı,ben yozgat politikasını yakından takip eden ve ilgi duyan bir seçmenim.12 haziran yorumunuz son derece gerçekci.olaylara objektif baktığınız için yorumlarınızda biz okurlara gerçekci geliyor.saygılarla...

Ahmet Taşcı
14.06.2011 08:55:00

tam anlamıyla özetlenmiş. yozgatta değilim ama siyasetle uzak yakın ilgiliyim. hafta sonu gelip arkadaşlarımla kritik yapmayı düşünüyordum. elinize sağlık gerçekten tesbitleriniz ve olaya bakış açınız tam yerinde.
Nufüs olayını anlattığınız da iyi olmuş. kimi il ucu ucuna bir vekil alırken biz fazlamıza biraz ekleyemediğimizden bir eksik vekilimiz var.

ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
14.06.2011 01:34:00

Değerli Osman Beyciğim.Seçim sonuçları açıklanınca çok mutlu oldum.
Anladım ki,Yozgat’ta işsizlik diye bir problem yok.Bu yüzden sokaklar bomboş.Herkes işinde gücünde.
Sivas yolu,Kayseri ve Ankara yolu sağlı sollu fabrikalar olmuş.Vardiya bitimlerinde fabrika önleri mahşer gibi.
Çiftçi hayatından memnun mazot hiçte pahalı değil.Traktörler otomobil gibi.
Fakir fukara kalmamış çok şükür.Emekliler refah içinde.
Çocuklarının hepsi üniversite de bir yerleri kazanmış.Hastalanınca koşup Ankara’ya gitmiyorlar.
Ankara Yozgat karayolu ile bir şikayetleri kalmamış.Hızlı tren seferleri de başlayınca sıkılınca şöyle bir hava almak için isterlerse Ankara'ya isterlerse Sivas'a hatta Tiflise bile bi koşu gidip gelecekler.
Göç tersine dönmüş.
Ankara’da,İstanbul’da İzmir’de artık acılı arabaşı geceleri değil Yozgat’ın Bingöl kadayıfı geceleri yapılır hale gelmiş.
Sayın Başbakan onları bağrına basmış,onlarda başbakanı bağırlarına basmışlar.Yolları açık olsun.Ama Yozgatlı galiba yıllar önce şu emri almış.Yerinde say uygun adım marş.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ