Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

Seçimin ardından yazılması gerekenler...

Evet, sükûnet havası içerisinde geçen bir seçimi geride bıraktık. Haziran 2011 seçimleri adeta bir demokrasi şöleni havasında geçti. Meydanlarda liderler her ne kadar üsluplarını zaman zaman sertleştirseler de eleştiri haklarını sonuna kadar kullandılar. Projelerini de bir bir sıraladılar. Türk siyasetinde ilkleri yaşatması adına seçim ve propaganda süreci ayrıca çok önemli bir yer tutacaktır diye düşünüyorum. Evet bu süreçte hep birlikte bir çok ilkleri yaşadık.

Cumhuriyet tarihinde ilk kez bu kadar katılım oldu. Üstelik insanlar büyük bir iştiyakla gittiler sandıkların başına. Adet yerini bulsun oyumu kullanayım düşüncesi yoktu. Sandığa gidenler inandırıcı buldukları liderlerin peşi sıra gitmeyi onurlu bir görev addettikleri için sandıkların başlarındaydı. Eminim birçoğu büyük bir zevkle attı oyunu. Kimileri istikrardan yana, gönlünde taht kuran liderinden yana kullandı oyunu. “İstikrar sürsün, Türkiye büyüsün” sloganı ile dirayetli lider pozisyonundan yana tavır aldılar. Kimileri de ilk sınavını veren liderin etrafında kenetlenmeye çalıştılar. Kimileri baraja takılacağı söylentilerine aldırmadan hep gönüllerini ortaya koyarak destekledikleri partilerini skandallara rağmen “”ahde vefa” olmaz diyerek desteklediler. Kimileri ise barajı takılacağını bile bile merhum başkanlarının anısına hürmeten partilerinin her ne pahasına diyerek yanında yer aldılar.

Ve yine ilk kez bu seçimde partiler değil liderler yarıştı. Oy verenler belki de ilk kez gönüllerinde yatan partiden önce liderlerine oy kullandılar.

Ve yine Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir seçimde bu kadar çok proje konuşuldu. Ve konuşulan projelerden inandırıcı gelenler tuttu ve oylar o yöne aktı. Projelerin yanı sıra kaynağı meçhul vaatler yine belki de ilk kez bu kadar sıralandı. Toplumun her kesimine çeşitli vaatler verildi. Buna rağmen beklide ilk kez geçmişteki iki anahtara kananlar gibi insanlar bu vaatleri inandırıcı bulmadı. İnanmadı inanamadı verilecek olanlara. Ve oyunu çılgın projelerin yanı sıra hizmetten ve de güvenilir liderden yana, iktidardan yana kullandı.

Yine bir ilk daha yaşandı bir parti iktidarda olmasına rağmen, partisi yıpranmadan daha da güçlenerek hem de üçüncü kez çıktı sandıktan. Demek ki işler yolunda halkın çoğunluğu gidişattan memnun ki iktidara tekrar büyük bir destek verildi. Ve 61. Hükümet kuruluş prosedürünü uygulamaya başladı.
Daha önce elçiliklerde oy kullanabilen gurbetçilerimiz bu kez YSK kararı ile memleketlerinde oy kullanmak zorunda kaldı. Bu uygulama da geleneksel uygulamaların dışında olması açısından bir değişikliği daha yaşattı. Dolayısıyla 20 gurbetçiden sadece biri oyunu kullanabildi ülkesi için.

Tabii çok şaşırtıcı ilklerde var bu seçimde. YSK’ nın illerde ki milletvekili dağılımlarının yeni düzenlemesi sonucunda iktidar partisi çok fazla oy almasına rağmen tek başına anayasa değişikliğini referanduma götürecek oy oranına ne yazık ki ulaşamadı. Kısaca en yüksek oyu almasına rağmen yeni düzenlemeden dolayı milletvekili sayısını düşürdü. Ana muhalefet partisi ise aldığı oy oranına rağmen milletvekili sayısını artıran yegâne parti oldu.

Tabii bu ilklere rağmen adeta bir demokrasi şöleni şeklinde geçen Haziran 2011 seçimleri Yozgat’ta iktidar partisine iki milletvekili kaybettirdi. Aynı oy oranı ile beş milletvekili göndermesi gereken Yozgat hızlı nüfus erozyonu nedeniyle anca üç tane gönderebildi.

Yozgat için seçimin ardından yazılması gereken her ne varsa Sayın Osman Hakan Kiracı isabetli tespitleri, akıcı üslubu ile bir bir yazdı. Sayın Kiracı’nın yaptığı seçim analizi üstüne yazılacak ve de eklenecek bir şey kalmadığını sanıyorum. Gönül isterdi ki işsizlik problemi halledilmiş göç veren değil göç alan bir il olarak Yozgat seçimlere girmeli ve 6 milletvekili çıkarmalıydı. Ama olmadı.

Sanıyorum meydanlarda marka şehir yapılması konusunda verilecek sözler tutulursa en kısa zamanda tekrar milletvekili sayımızı altıya çıkarabiliriz diye umut ediyorum. Yeni seçilen Vekillerimize bu konuda çok iş düştüğünü belirtirken onların her birine hayırlı olsun diyorum. Bundan sonra Yozgat için yapacakları mücadelede başarılar diliyorum. Ve her birini yürekten kutluyorum. İcraatlarını da ayrıca yakından takip ederek ülkemiz için Yozgat’ımız için yapacakları her hayırlı teşebbüsü vakit geçirmeden sütunlarımızda yer vereceğimizi de ayrıca belirtmek istiyorum.


OKUR YORUMLARI
ABDÜLKADİR ÇAPANOĞLU
04.07.2011 21:21:00

Evet değerli Nesrin Hanımcığım,buyurduğunuz gibi seçimler bir sükunet içinde geçti ve yine sükunetle sindirildi.Fert başına düşen milli gelir 9000 dolar olmuş diye sevinen NecipTürk milleti bunun ne kadarı benim cebime girdi diye sormayı akıl edemiyor. Ne kadar öğünse yeridir.Saygılarımla

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ