Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

O GÜN SEMA KAPILARI ARDINA KADAR AÇILIR..

“ Şüphesiz biz sana Kevser’i verdik. O halde, Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu sana buğzeden, soyu kesik olanın ta kendisidir.
( Kevser Suresi )

İşte biz inanlar her yıl idrak ettiğimiz mübarek “ Kurban Bayramında” Kevser Suresinde emredildiği gibi kurban kesmekle kalmaz aynı zamanda yardımlaşır, kaynaşır, birlik ve beraberliğimizi pekiştiririz. Dolayısıyla ümmet bilinci, iman kardeşliği daha bir önem kazanır mübarek bayramlarda. Yetimler, öksüzler, mağdurlar, kimsesizler, garipler.. Her birinin hatırları sorulur, gönülleri hoş tutulur. Komşular, hısım- akrabalar dargınlar ziyaret edilir. Muhabbet koyulaşır, coşkuyla ikramlar yapılır. Sadece yaşayanlar mı? Öteki dünyaya intikal etmiş olan sevdiklerimiz, ana ,babalarımız unutulmaz. Onlarda dua ve kabir ziyaretleri ile anılır ..
Hayır kapıları ardına kadar açılır, kaza ve belalara dur denilir.. Gökten rahmet ve bereket yağar. Sema kapıları sonuna kadar açılmıştır. Dualar fersah fersah ulaşır yerine..
Öfke, kin, husumet, bencillik, gurur, kibir unutulmuş, kalplerde en insani duygular olan şefkatin, merhametin, sevginin had safhada kabardığı müstesna günlerdir Bayram günleri. Sosyal dayanışmanın doruğa, sevgi tomurcuklarının en güzel güllere dönüştüğü bu “sevgi ve dayanışma” günlerinde tüm bunları yaparken de sadece ve sadece Allah’ın rızasını gözetiriz. Yaşanan bu güzellikleri ne makam ne mevki nede dünyevi ödüller için yapılır. Kalbimiz tüm ibadet ve itaatlerimizi büyük bir huşu ile rızasına mahzar olmak için yaptığımız yüce Rabbe kilitlenmiştir. Bizi böylesine mübarek günlere sağlık ve afiyetle ulaştıran Yüce Rabbimiz içindir kesilen kurbanlar, yapılan tüm hayırlar. Camiler dolar taşar. Kabirler bu fani dünyada kaybettikleri sevdikleri ile beraber olmak isteyenlerle doludur.
Ne güzeldir Bayram sabahları. Tatlı bir telaştır gider. Evin beyleri camilere en güzel elbiseleri ile giderken evin hanımı temizlikteki son rütujları yapar. Beyler gelinceye kadar kurban etleri için son hazırlıklar tamamlanır Çocuklar büyük bir heyecanla güzel giysilerini giyip bir an önce bayramlaşmaya çıkmanın sabırsızlığı ile beklerler babalarını. Selamlaşmada bile çok ketum davrandığımız komşularımız; senede bir kez bile olsa kısa bayram ziyareti ile görüşmenin heyecanı ile hazırlarlar evlerini. Ya çoluk çocuğundan ayrı tek başına yaşamaya mecbur ettiğimiz anne babalarımız. Gözleri kapıdadır. Bir an önce çocuklar, torunlar gelse de şu ev bayram yerine dönse..Cıvıl cıvıl neşe ile kahvaltılar edilse. Senede bir gün de olsa şöyle yalnızlıkların unutulacağı an yaşansa sessizliğin, garipliğin kol gezdiği evlerinde. Ya kabirdekiler mutlaka onlarda bayram sabahı edilecek ziyaretlerden nasiplerini alacaklardır en güzel şekilde..Ya o boynu bükük, gönlü kırık yetim, öksüz, garibanlar. Kapılarını ah bir açan olsa diye dua eden garip ve kimsesizleri onları anlatmama gerek var mı? Hele onların içerisinde istemeye utanan garipliğini, mağduriyetini sır gibi saklayan, senede bir kez bile et yiyemeyen sıkıla sıkıla camdan acaba acaba bir araba dururda şu kaynayan tencereye katık katabilirim mi diye nasılda bekler camların arkasında gizli gizli. Çok da zor değil arabanın arkasına attığımız etlerle sora sora onları bulmak çok da zor değil. Yozgat gibi küçük bir ilde hiç de zor değil.. O kapıları açanların, o gönülleri fethedenlerin, bayramları bayram gibi yaşayanların, her bir bayram gecesinin yanı sıra arife günü ve gecesinin ibadetlerle taçlandıranların hem dünyada hem de ahrette ne çok mükafatlara nail olacağı müjdesini söylememe gerek var mı?
İşte ne mutlu ki böylesine güzel ve insani bir dinin mensuplarıyız. Ne kadar güzel ki milli ve dini duyguların, örf ve adetlerin doya doya yaşandığı bayram günlerinde “MİLLET” olma şuurunu kat be kat kuvvetlendiriyoruz.. Zamana ve mekana sığmayan Rahmetin ve bereketin yağmur gibi indirildiği müstesna günlerdir bayram günleri..Bu günleri ihlasla ihya ettiğimiz takdirde mükafatlara nail olacağımızı her birimiz biliyoruz. Ham dolsun ki bayram gününü sağlıkla afiyetle çoluk çocuğumuzla kutlama lütfüne eriyoruz.
Kurban Bayramınızı en iyi dileklerimle kutlar, tüm sevdiklerinizle nice bayramlara hayırlı ulaşmanızı dilerim…


Tarih : 19.12.2007
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ