Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

Komşular oda desteğini aldı sıra bizde

Her kriz eğer iyi yönetilirse fırsata dönüşebilir kuramının doğruluğunu ispat edercesine muhatapları ayakta kalabilmek uğruna; ihracat kapılarını zorlamak, iç piyasayı canlandırmak, karlılıklarını bir nebze artırabilmek için canhıraş bir mücadelenin içerisindeler.
İşletmeler bu mücadelenin içerisinde ter dökerken bazıları kafasında kurguladığı projeleri hayata geçirebilmenin ne denli zor olduğunun farkına varıyor. Seri üretmek, dışa açılmak, geliştirdiği projeleri pratiğe dökmek istiyor, gelgelim ki tüm bunlar için büyük bütçeye sahip teknik alt yapı, makine ve donanım ihtiyacı ve çağdaş tasarıma sahip olmak gerekir. Ne yapsın bir tane üreteceğine on tane üretebileceği bir mekanizma lazım. Kalitesi ve işçiliği ile dünya ile rekabet edebilecek evsafta bir ürün ortaya çıkarabilmesinin yolu çok paradan geçiyor. En başta demiştik ya her kriz bir fırsata dönüşebilir işte burada devreye son günlerde sayıları gittikçe artan “ Ortak Kullanım Tesisi Projeleri ya da kısaca OKA “ giriyor.
Yeniliğe açık, yüksek katma değerli ürün ortaya çıkaramıyorsanız rekabet şansınız da yok demektir. Peki, OKA’dan bu projeden ne amaçlanıyor ve bu projenin uygulamaya sokulması için gerekli olan finansman nasıl sağlanıyor. Bir kere bu projeden, işini büyütmek isteyen, iç piyasaya mal yetiştirmekte zorlanan, ihracat yapmak isteyen ama bugüne kadar bu konuda işini geliştirecek, kalitesini artıracak desteği bulamayan küçük ve orta ölçekli tüm işletmeler faydalanacak. Hani deriz ya yerli mal kullanalım ki iç piyasa canlansın ithalatın önü kesilsin, işsizlik azalsın. İşte burada tamam yerli olsun da kalitesi de dünya standartları ölçüsünde olsun dediğinizi duyar gibiyim. Nice küçük işletme bu muhteşem proje ile işte bu yolda yürüyebilecek. Sadece işletmelere faydası dokunmayacak teknoparkların içerisinde inşaatı devam eden ortak kullanım alanı tesisleri aynı zamanda Üniversiteler içinde uygulama laboratuvarı vazifesi görecek. Elektronik mekanizmaları ile göz dolduran makineler bir taraftan herkesin kullanımına açılırken diğer taraftan meslek lisesi öğrencileri için de uygulama alanı olacak.
Nice yetenekli işletmeci sermaye yoksunluğundan kaybolup gitmeyecek. Ortak kullanım noktaları onlar için yaşam ünitesi olacak. Bu proje önce makinelerin konumlandırılacağı binaların inşaatı ile başlayacak. Teknik destek alt yapısı hazırlanırken, makinelerin kurulumu ile proje tam anlamıyla hayata geçmiş olacak. Bu aşamaya kadar olan yüksek maliyet tamamen hibe şeklinde Avrupa Birliğinden sağlanacak.
Projeye araştırınca görüyorsunuz Yozgat’ı çepeçevre çevreleyen birçok il şimdiden kolları sıvamış uygulamaya başlamış bile. Kalkınma ajansları, Organize Sanayi Bölgeleri, teknopark işletmecileri projeyi hayata geçirebilmenin telaşı içerisindeler. AB Türkiye temsilciliğinden ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından onaylanan projeler gereken hibe desteklerini almış işe koyulmuşlar bile. Tokat, Amasya, Kayseri, Ankara, Antakya, Kastamonu, Ordu, Uşak, Siirt, Sinop…, küçük işletmeciyi ihya edecek, rekabet güçlerini artıracak, tasarım ve yazılım eğitimleri ile markalaşmayı artıracak bu projenin peşindeler.
Peki, Yozgat? Burada durum nasıl? Bu proje için “Yozgat Madeni İşler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mustafa Karabulut” büyük bir çabaya girişmiş. Metal ve mobilya İşletmelerini tek tek gezip işletme sahiplerinin, çalışanlarının sorunlarını dinleyip, ham madde eksikliklerini, üretimde karşılaştıkları sıkıntıları, hangi şartlarla üretim yaptıklarını inceleyip “Ortak Kullanım Alanı Projesinin” alt yapısını hazırlamanın telaşında. Bir an önce Tokat, Kayseri, Van gibi bizimde hibe desteği alarak inşaata başlamamamızın gerekliliğinin farkında. Geç kalmadan bu projeyi biran önce hayata geçirmek için gece gündüz çalışıyorlar ekibi ile. Böylesine il ekonomilerine yüksek katma değer sağlayacak, markaların doğmasına sebep olacak, küçük işletmeciyi kollayacak, çağdaş üretime onları adapte ettirecek bir projeyi hayata geçirmenin gayreti ile çırpınıp duran “Mustafa Karabulut’u ve tüm emeği geçenleri kutluyorum. Bu konuda yeteri kadar, hatta hak ettiği kadar basında yer almadığını düşünüyorum.
Temennimiz odur ki Sayın Başkan Karabulut 2019’da bu dev projeyi Yozgat’ta hayata geçirdiğinin müjdesini versin. Böylece Yozgat için ayağa gelmiş bir fırsat ilgisizlikten, umarsızlıktan kaçmasın.
Hepinize sağlıklı, huzurlu, bereketli yıllar diliyorum…

31.12.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ