Nesrin MASARİFOĞLU

IŞIK

Daha çok okumalıyız

Hani yazının başına oturursunuz büyük bir iştiyakla toplumu aydınlatma adına yazmaya koyulursunuz. İlinizin kalkınması adına neler yapabilirim düşüncesi vardır sizde. Demokratik haklarınızı kullanırsınız gördüğünüz eksiklikleri, yanlışlıkları ifade ederken. Geleceğe umutla bakarsınız. İşte o sinerjiyi yakaladığınız anlarda elinizin altından tuşlar kayıverir. Cümleler yağmur gibi akar ekrana. Sizin için, çocuklarınız için, torunlarınız için bizi pırıl pırıl bir gelecek bekliyor diye düşünürsünüz. Demokrasi ile yönetilmenin hazzını duyarsınız içinizde. Yönetimde, gelir dağılımında, ekonomide, sosyal ve kültürel hayatın idamesinde aksaklıklar olabilir. Size ters gelen, sizi üzen zaafiyetler olabilir. Ama bunların üstünde dursanız bile düzelmesi adına umudunu yitirmediğiniz sürece karamsarlığa kapılmazsınız.
Ama öyle anlarda vardır ki! Ne yazacağınızı şaşırırsınız. Bir türlü oturmak istemezsiniz yazınızın başına. Doğru-yanlış, sap saman birbirine karışmıştır. Hayretle seyredersiniz daha öncede benzeri sahnelenen görüntülere. Şaşkın, zihniniz karmakarışık bakar durursunuz. Bir Kara Pazartesi daha yaşarsınız bu güzel ülkede. Hiç de hak etmediğiniz halde. Oysa ülkede istikrara en çok muhtaç olduğumuz bir dönemde yaşananlara bakınca üzülürsünüz ülke geleceği adına. İşsizliğin, fukaralığın arttığı, esnafın, müteşebbisin zor durumda olduğu, dünyanın adım adım bir krize sürüklendiği, terörün gencecik fidanlara kıydığı, had safhada ahlaki ve kültürel erozyonun yaşandığı bu güzel ülkede belirsizliklere yelken açmanın hele son sözü milletin verdiği sanısına kapılmanın ne denli hayal kırıklığı oluşturduğuna bizzat şahit olursunuz. Şaibelerle dolu demokratik geçmişinizi düşünürsünüz daha çok moraliniz bozulur. Klavyenizin başında kafanız karmakarışık, “Türkiye Okuyor, Haydi Okumaya” kampanyası ile ilgili yazacaklarınız artık bir anlam ifade etmeyecek mi bu toz dumanın içerisinde diye düşünmeye başlarsınız.
“Bir ulusta okumaya rağbet yaygınlaşmadıkça gaflet ve gafletten doğacak felaket azalamaz….Mustafa Kemal Atatürk” Ne kadar doğru ve ne kadar güncel bir söz. Ağızlara pelesenk olan hani bir söz vardır. “Bilgi çağındayız”. Madem bilgi çağındayız bilgiye ulaşmanın en önemli yolu “Okumaktır”. Okumak kelime haznenizi dolayısıyla düşünme gücünüzü geliştirir. Kitap okuyarak düşünen, düşündüğünü düzgün ve açık bir şekilde ifade eden, algılama gücü yüksek, yorum yapan ve tartışan, analitik düşünen, sentez yapan bireylerler olabiliriz. Olaylar karşısında demokratik tepkimizi çok daha kolay koyarız. Her söylenene değil de kendi araştırmalarımız sayesinde öğrendiklerimize inanırız. Ülkede ve dünyada oynanan oyunların farkına varırız. Birbirimize tahammülü öğreniriz. Farklılıkları bir zenginlik olarak düşünürüz. Yaşamın mihenk taşlarından olan adil olma, doğruluk, sevgi ve eşitlik gibi meziyetleri davranışlarımıza okuduklarımız sayesinde yansıtırız. Modern dünya ile baş edebilmeyi ancak okuyarak başarırız. Global bir dünyada ticaret yapmak, krizlerle baş edebilmek ancak bilgiyi teknoloji ile birleştirerek, en üst seviyede bilgiyi kullanarak mümkün olabilmekte. Hepsinden en önemlisi “ okuyan insan sorgular, sorgulayan insanda doğruyu bulur.”düsturunu hayata geçiririz. Son günlerde tüm bu yaşadıklarımız az okuduğumuzdan yada cehaletimizden mi kaynaklanıyor diye düşünmüyor da değilim.
Evet bu son yaşananlardan sonra illa ha ki okumaya olan rağbeti artırmak lazım diye düşünüyorum. . Bu konuda “Türkiye Okuyor Kampanyası” son derece isabetli bir kampanya diye düşünüyorum. İnsanlarımıza öncelikle ne için okumaları gerektiği hakkında bilgilendirmek ilk yapacağımız şey olmalı. Çünkü insanlar bir iki okuyunca hemen sıralanan faydalara kavuşmazlar. Okumanın onlara kazandıracakları uzun bir süreçte mümkün olacaktır. İnsanlara okudukça nasıl gelişeceklerine, nasıl kendilerini ifade edeceklerine yüreklerini inandırmamız lazım. Okumayı sevdirmemiz lazım. Saatlerini heba ettikleri ortamlarda telafisi mümkün olmayan zaman kayıplarını gidermek için okumaları gerektiğine onları inandırmamız lazım. Dolayısıyla bu konuda tüm Türkiye’de olduğu gibi okumaya teşvik anlamında ilimizde de ardı ardına tedbirler hayata geçiriliyor. Tabii uygulamaların sonuçlarını zaman içerisinde göreceğiz. Temennimiz okuyan dolayısıyla sorgulayan ve doğruyu bulan bir toplum olmak….
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ