Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

YUMURTA YEMEZ

“Burhan inadı” dedin mi Oğulcuk’ta akan sular durur. Burhan emmi darı bekaya göçeli yıllar oldu. Adı ve inadı unutulmadı rahmetlinin. Burhan Özkan adının unutulmaması da o meşhur inadı sayesindedir.
Nuh dedi mi peygamber demezdi emmimiz. İnadı inattı. Onun için inat da bir murattı. Niçin böyleydi? Bilmem. Kadere isyanındandı belki... Belki de kahpe feleğe kahrından...Fakirdi. Soğan ekmekti yediği. Acın kalkıp gücün kalkan bir garip ademdi. Bir kapalı kutuydu. Her söze karışmaz, her salataya maydanoz olmazdı. Kendi halinde bir adamdı.
Oğulcuk’ta “Burhan emmi yımırta yimez.” derlerdi. Yumurta niçin yenmez? İnanmazdım. Burhan emmiyi kızdırmak için bazı münafıkların tevatürü der geçerdim. Ne zamana kadar? Bunu gözümle gördüğüm ana kadar...
Bir gün Burhan emmi Muhtar Şevket’in davarını kırkıyor. Koyun kuzu gelmiş. Kuşluk sonrası. Harman yerinde elinde kırklık koyunları, keçileri yününden, yapağısından arındırıyor. Yemek molası verildi. Hatıca bacı güzel bir sofra hazırlamış. Sofrada tavada yumurta da var. Oturduk sofraya. Şevket’in yeğeni Sümer dedi ki:
-Hatıca bacı, niye yımırta bişirdin? Burhan emmi yımırta yimez.
Tam o anda Burhan emmiye baktım. Elinde yufkadan yaptığı banak. Yumurta tavasına uzanıyordu. Sümer’in bu sözleri üzerine eli havada kaldı. Tüm ısrarlara karşın Burhan emmi yumurtaya elini bile sürmedi. Ben bunu gözlerimle gördüm. Ondan sonra Burhan inadının nasıl bir inat olduğunu anladım.
Bir defasında da H.Ömer abimin dükkanına ben bakıyorum. Dükkanın oturma bölümünde kerevete benzer bir oturmalık var. Müşteri dışında hasbihal için gelenler oturur. Vakit öğle sonrası. Burhan emmi var dükkanda. Bana börek geldi evden. Yumurta böreği. Çıkardım çıkından yiyeceğim. Burhan ağayı buyur ettim:
-Burhan emmi! Buyur börek yiyek...
-Ne böraği?
-Yımırta böraği...
Burhan emmi cin atına bindi:
-Ne? Yımırta böraği mi? Yımırta da mı yinir? Ben yimem. Sen yi...
Kalktı yerinden. Söylene sokrana çıktı gitti. Ben ne bileyim. Bir an için unuttum, Burhan emminin yumurta yemediğini. Teklif ettiğime pişman oldum, ama iş işten geçti.

07.06.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ