Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

YOLUMUZ BİZİM

Geçenlerde (27 Ekim) Yozgat milletvekillerine birer açık mektup gönderdim. Hal-i pürmelalimizi anlattım sayın vekillerimize. Mektup, Yozgat Gazetesi’nin “Milletvekillerimize arzuhal mektupları” bölümünde yayınlandı.

Sayın vekillerimiz okudu mu,bilmiyorum. İlgilenirler mi? Bilemem. İlgilenmeleri umulur. Zaten vazifeleri... Ben vatandaşlık görevimi yaptım. Dedim ki: “Yozgat’ın ve Yozgatlı’nın derdine derman olmak, yarasına merhem sürmek için sizi vekil seçtik. Eksik olmayın her kapınızı çalanın meselesiyle ilgileniyorsunuz. Sorunlarımıza çare arıyorsunuz. Bundan cesaret alarak yıllardır çözümlenemeyen bir yol meselemiz var. Kangrena dönen bir yaramız.Bu yol hususunu bilgilerinize sunmak istiyorum.

Bu yol, Oğulcuk’u da içine alan Boğazlıyan-Belören yoludur. Yolun tamamı Boğazlıyan’a kadar 20 km.dir. Bizi perişan eden bu yolun Yazıçepni yol ayrımından sonraki l2 kilometrelik kesimidir.Hele Oğulcuk’a kadar olan 8 km.lik bölümde sıkıntı had safhadadır. Bu kesimde yolun bazı yerleri yol vasfını kaybetmiş durumdadır. Malum pancar hasadı yapılıyor.

Pancar şirketinin (Boğazlıyan Şeker Fabrikası) her biri 40 -50 ton kapasiteli kamyonları yolu yol olmaktan çıkardı. Zaten yılda en az bir defa bakımı yapılan yolun bazı kesimleri şu anda yol olmaktan çıktı. Oğulcuk’tan Yazıçepni yolu birleşimine kadar 8 km.lik mesafede alt yapısı yetersiz bu yerler çatlayıp patladı. Yolun hali içler acısı.

Bu hali çok yazıp çizdim. En son Yozgat Gazetesi’nde 15.10.2014’te “Yollar Ağlıyor” dedim. Hal-i pürmelalimizi anlattım. Hatta bir tarihte (2012)Oğulcuk’a Boğazlıyan Kaymakamı geldi. Sanırım ismi Coşkun Açık’tı kaymakamın. Ben halimizi arz ettim. Dedim ki:

“Yolumuz çok kötü. Yolun bozulan kısımları hep aynı yerler. Buralar alt yapısı sağlam bir şekilde yapılırsa sorun çözülür.”

Kaymakamın yanında bulunan bir yetkili yolun bozulma sebebini şöyle açıkladı:

“Ağır tonajlı vasıtalar yolu bozuyor.”

Kaymakam gerekenin yapılacağını söyledi. Hatta yolun ağır tonajlı araçlara kapatılması gerektiğini ifade etti. Kaymakamın bu sözleri bana Sabahattin Ali’nin Asfalt Yol hikayesini anımsattı bana. Yolu yapmak yerine ağır vasıtalara yasaklamak sorunu çözer mi? Peki Oğulcuklular, Belörenliler buğdayını,pancarını nasıl taşıyacak Boğazlıyan’a?

Yol ağır tonajlı araçlara kapatılmadı. Üstün körü bir asfalt döküldü. Asfaltlama çalışması bitmeden yolda belli noktalar yine çatladı,patladı.

Bahse konu makalemiz 18.11.2012 tarihli Yozgat Gazetesi’nde yayınlandı. Lakin kimseler kulak asmadı. Her yıl bir baharın,bir de güzün bu yolun bakımı yapılıyor. Ama nasıl? Bozuk yerlere bir iki kürek asfalt dökülüp üstünden bir silindir geçiriliyor. İşlem tamam...Halbuki bozuk yerler hep aynı. Bu kısımlar altı sağlamlaştırılıp kitabın kavlince bakımı yapılsa sorun çözülecek.

Ama nerde o duyarlılık. Şimdi değişen hiç birşey yok. Âlem yine ol âlem, devran yine ol devran...Yol bozuk olan yerlerde yol olmaktan çıkmış. Geçen Sümer Ünal’ın yepyeni aracının lastiği yarılmış. Bir tarihte Resul Karaca’nın Damadı Yücel Yavuz’un arabası akis kesmiş. Allah beterinden saklasın. Allah görünmez kazadan korusun. Yol böyle kalırsa kaza görünüyor. Böyle bir kaza olursa bunun vebali hepimizindir.

Sizden istirhamımız Boğazlıyan-Belören yolunun Yazıçepni yol ayrımından Oğulcuk’a kadar olan 8 km.lik kesiminde bozuk kısımların üstün körü değil de kitabın kavlince onarım ve bakımının yapılması için bize yardımcı olmanızdır.”

Aynı içerikli mektubu Valimiz Sayın Abdulkadir Yazıcı’ya da Valilik iletişim hattından yolladım.

Dur bakalım ne olacak? Boğazlıyan-Oğulcuk yolunun 8 km.lik yol olmaktan çıkmış kesimi adam akıllı onarılacak mı? Yoksa yine eskiden olduğu gibi küreğin ucuyla asfalt serpilip yazalanacak. Üstünden bir silindir geçecek. İşlem tamam mı olacak?

Bekleyip göreceğiz.

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ