Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

YAPMA USTA

Lastikçi Ramazan. Boğazlıyan’da Eski Sanayi’de lastik işiyle iştigal ediyor.Güleç yüzlü.Şirin dilli.İşinin ehli. Emeğini esirgemez. Fiyatlar makul. Patlak lastikleri onarır.Lastik değişimi yapar.İkinci el lastik alır,satar.

Bir zamanlar Mersin’de yol hazırlığı yapıyoruz.Köye geleceğiz.Bizim Hacı Röno’ya bakım yaptırdık.Ön düzenler,yağ,su,yürüyen aksam...Her şey tamam da...Hamit Usta dedi ki:

“Bu lastiklerle uzun yola gidemezsiniz Hoca!”

“Neden Hamit Usta?”

“Nedeni var mı? Lastiklerin ahı gitmiş,vahı kalmış.Yolda bırakır sizi bunlar.Yolda kalmanız neyse de bir kazaya maruz kalabilirsiniz...”

Baktım Hamit Usta haklı.Lastikler değişecek.Ama Boğazlıyan’da...

“Hamit Usta,dedim.Haklısın.Lastikler kabak.Değişecek.Ama Boğazlıyan’da.Ben lastikleri kardeşim Arif’ten alacağım.Boğazlıyan’a kadar bunlarla idare edeceğiz.”

Hamit Usta bizim Eren’in arkadaşı.Mahallelimiz.Çare tükenmez. Bir çare buldu. Dubleks lastiklere birer iç taktı.Sonra da sıkı sıkı tembih etti:

“Hocam! Çok dikkatli ve kontrollü gidin.Sık sık mola verin.Gözünüz ve kulağınız tekerlerde olsun.”

Erkenden düştük yola.Ver elini Oğulcuk.Usul yavaş geliyoruz.Yeşilhisar’ı geçtik.İncesu’ya aşağı inerken arka tekerlerden bir ses geldi.Fatma ve Yağmur heyecanlandı:

“N’oldu? Bu ses ne?”

Hemen arabayı sağa çektim:

“Korkmayın.Birşey yok.Lastik patladı.”

Patlayan sol arka lastiği yedekle değiştirdik.Kaplumbağa hızıyla akşam yakını Oğulcuk’a vasıl olduk.Hemen ertesi gün Boğazlıyan’a geldim.Arif’ten dört Petlas aldım.Arif beni Lastikçi Ramazan’a yönlendirdi.Buldum Ramazan Usta’yı.Tanıştık.Ramazan Usta:

“Arif’le Osman’ı çok severim.Canımı veririm onlar için.Lakin Yusuf Usta bana yanlış yaptı.”dedi.Yusuf abim de esnaf.İkinci el tarım alet ve makineleri alır,satar.

“Nasıl bir yanlış usta?” dedim.

Ramazan Usta bir “Ah!”çekti:

“Geçen Yusuf Usta dört lastik istedi benden.Ayırdım.Fiyatta anlaştık.Lastik soruyorlar, yok çekiyorum.Yusuf Usta gelip almıyor lastikleri.Bir gün pazarda karşılaştık.

--Yusuf Usta! Lastikleri niye gelip almıyorsun? dedim.

--Ben başka yerden aldım.Seninkiler pahalı... demesin mi? Başımdan aşağı kaynar sular döküldü.

--Usta! Niye haber vermiyorsun? Ben o lastikleri on sefer satardım, dedim.

Ramazan Usta derin bir nefes aldı:

“Hoca! Bana yanlış yaptı Yusuf Usta. Senin anlayacağın Yusuf Usta’nın kılıcı iki taraflı kesiyor. Çal o yana,çal bu yana...İyi arkadaşımdı Yusuf Usta.Çok kırıldım.Yusuf Usta benden önce ölürse bir kiloluk rakı alacağım.Hem içip hem ağlayacağım.” dedi.
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ