Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

VUSLAT GÜNÜ

Başhorozlular’ın vuslat günüydü geçtiğimiz Pazar. Kayseri’de yaşayan Başhorozlular’ın kurduğu Başhoroz Derneği’nin organize ettiği buluşma günü tam bir şenlik havasında geçti.
Başhoroz Köyü'nde Okul Çayırı’nda yapılan şenlik yoğun ilgi gördü. Ulu kavakların ve yaşlı söğüt ağaçlarının gölgesi bizlere Ağustos sıcağını hiç hissettirmedi. Anse Pınarı’nın buz gibi suyu içimizi ferahlattı. Şenlik alanının tek eksiği tuvaletin olmayışıydı. Alanın uygun yerlerine iki tane portatif tuvalet kurulsa iyi olurdu. Bundan sonraki toplanmalar için bu eksiklik giderilir her halde.
Kayseri’de ve yurdun değişik yörelerinde yaşayan Başhorozlular bir araya geldi şenlikte. Hasretler kavuştu. Yurt dışından da gelen Başhorozlular vardı.
Şenlik Dernek Başkanı Burhan Kantaş’ın konuşmasıyla başladı. Kuran tilavetinden sonra İsa Temur ve Durmuş Yücel’in kaleme aldığı şiirler okundu. Bu şiirlerde tema Başhoroz özlemi idi. İsa Temur’un şiirinden iki dörtlük aktarayım:
.
“Göllerinde yüzer kulaç atardım,
Akar sularında balık tutardım,
Tek söğüdün gölgesinde yatardım,
Ağacı,yaprağı, dalı özledim.
...
Yozgat Boğazlıyan Başhoroz Köyü,
Cesurdur insanı, asildir soyu,
Buz gibi akar Ağa Pınar suyu,
Havayı yeşili, gülü özledim.”
.
Şiirlerin okunması şenliğe ayrı bir güzellik kattı. Akabinde Ümit Temur ve arkadaşları sahne aldı. Ümit Temur ve arkadaşlarının sazlı sözlü çalıp söyledikleri coşkulu ezgiler katılımcıları coşturdu. Şenlik şölen havasına büründü. Halaylar çekildi. Oyunlar oynandı. Ya o bozlaklar: Ötmesin bülbüller solmuştur gülüm...Ağ Gelin...Hüzün deryasından damlalardı.
.
Biz eşim Peruz’la biraz geç ulaştık şenlik alanına. Bizi Peruz’un dayı oğulları Recep’le Hatem karşıladılar. Salih Ulusoy da bize hoş geliş etti.Çocukluk arkadaşım Mehmet Polat'ı aradı gözlerim. Hikmet ablamın kardeşi Ali Özkan'ı.Ya gelmemişlerdi ya da biz göremedik.
Bu şenlik ilk kez düzenleniyor. İlk olmasına karşın katılım, ilgi olağanüstü idi. Umarım önümüzdeki yıllarda da yapılır. Şenlik, geleneksel hale gelir.
Bu şenliği düzenleyen Başhoroz Derneği Başkanı Burhan Kantaş'a ve dernek üyelerine, Muhtar Tuncay Koç'a, katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim.
Bu şenliğin yakın köylerimize örnek olması, emsal teşkil etmesi en halisane temennimdir.
.
Keşke bizim Oğulcuk’ta da böyle bir şenlik yapılsa...Oğulcuklular bu şenlikte bir araya gelebilse... Heyhat nerde o günler!
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ