Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

VURGUNUM

Sabahattin Ali’nin bir şiiri bestelendi, dillere düştü. Şiirin adı Eskisi Gibi. Nükhet Duru’nun yorumuyla kulaklarda yer etti. Ben de çok severek dinlerim. Romantizmin girdabında dolandırır adamı. Dibine daldırır. İlk dörtlüğün son dizesi nakaratıdır şiirin. En iyisi ilk dörtlüğü almak:
.
“Seneler sürer her günüm
Yalnız gitmekten yorgunum
Zannetme sana dargınım
Ben gene sana vurgunum”
.
Elimdeki kitabın adı “Vurgunum”. 102 sayfalık bir şiir kitabı Vurgunum. Halil Manuş imzasını taşıyor. Halil Manuş bir öğretmen şair. Denemeleri de var. Tam tamına 8 kitabı yayınlanmış Halil Manuş’un. Vurgunum, en sonuncusu. Baskı tarihi 2018.
Sabahattin Ali’nin vurgunluğu sevgiliye. Halil Manuş, Vurgunum’un son dörtlüğünde kim(ler)e vurgun olduğunu şöyle ifade etmiş:
.
“Eskir sonunda her yeni
Toprak sarar onca teni
Boş vermişim seni, beni
Bize vurgunum, bize ben” (s.84)
.
Vurgunum, şairin öz geçmişiyle başlamış. İbrahim Halil Duyar’ın “Vurgunum Üzerine” bir değerlendirmesi de yer almış kitapta.
Kitapta toplam 89 şiir var. Dini-tasavvufi derinlikli, didaktik nitelikli şiirler ağırlıkta. Bunun yanı sıra taşlama, yurt sevgisi, sıla özlemi, aşk, kahramanlık gibi temalar da işlenmiş.
Halil Manuş ikilik, dörtlük, beşlik nazım birimlerini kullanmış. “Ey İnsanlar” ve “Gel Mevlana” ikiliklerle beyit biçiminde yazılmış. İki şiir birer dörtlük: Demişler, Çomak Sokmalı. Beşlik kıtalarla (3+2) yazılan şiirler: Doğu Türkistan’la Urumçi, Dua Et, Elbet Hesap Soracağız, Tulum ile Horon. Kıtaların yazılışında her kıtanın son iki dizesi yazılırken dize başlarına konuşma çizgisi (--) konmuş. İlk üç şiirde bunu gördüm. Sebebini anlayamadım.
Peş peşe gelen “Demedin (s.53),Diyemem (s.55), Demişler (s.55)” deme üstüne Halil Manuş’un söze dönüşen duygularını yansıtan şiirler.
.
Kitapta Halil Manuş’un bestelenmiş dört şiiri notalarıyla yer almış. Ben bunların içinde “Ararsın da Bulamazsın”ı buldum. Şiiri Murat Taş bestelemiş. Mehmet Çelikdemir notaya almış. Uşak makamında 7/8’lik ölçüyle yazılmış. Aldım sazı elime. Çalıştım biraz. Çözüverdim. Hakikaten güfte ve beste oldukça ahenkli, uyumlu.
.
Kitabın son on beş şiiri “Köksal’la Söyleşiler” den oluşmuş. Köksal, Halil Manuş’un köylüsü. Bir Allah adamı. Aslında Köksal bir simge. Halil Manuş eleştirilerini Köksal’a hitaben bizlere yöneltiyor. Toplumda gördüğü aksaklıkları, bozuklukları, kusurları eleştirmek bir şairin görevidir. Bunlara dikkat çekip bu aksaklıkların giderilmesine çalışmak her aydının vazifesidir aslında. Halil Manuş bu sorumluluğun bilincinde bir şairdir.
Köksal’la Söyleşiler’de “Yazman Var Okuman Yok mu Köksal’ım?”ın ilk ve son dörtlüklerine bir göz atalım:
.
“Kaçıncı yazışım bu ‘oku’ diye
Yazman var okuman yok mu Köksal’ım?
Bu görmezden gelişin sahi niye?
Yazman var okuman yok mu Köksal’ım?”
….
Halil sana dostça açmışken kucak
Oku, başkasına olma oyuncak
Sen sazansan olta atan olacak
Yazman var okuman yok mu Köksal’ım” (s.93)
.
Okumanın, düşünmenin bir insan için olmazsa olmazlığını daha nasıl anlatabilirsiniz? Muhatap sadece Köksal mı? Bizlere de iletisi var Halil Manuş’un. Okuması olmayanın yazması olur mu? Olmaz. Yazmak çok daha zor. Şair bunu biliyor. Ama dikkatimizi çekmek için böyle bir söylem kullanmış.
Ben severek okudum Vurgunum’u. Şiir severlerin bu güzel kitabı okumalarını tavsiye ederim.



26.05.2018
OKUR YORUMLARI
Mustafa Topaloğlu
29.05.2018 23:15:00

Yazmışsınız ozanım. İmzalayıp göndermişsiniz.Bize okuması kalmış.Değerdi, değerlendirdik.Elinize, emeğinize sağlık. Bilmukabele selam ve saygıyla...

Halil MANUŞ
29.05.2018 13:37:00

Saygıdeğer Mustafa Topaloğlu Hocam
Öncelikle bu değerlendirme yazınız içi çok teşekkür ederim.
Devamında değerlendirme ile yetinmeyip birde notalı bestelerimi çalıp söylemeniz adına da ayrıca teşekkür ederim.
Var olasın.
Selam ve Saygılarımla.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ