Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

VONVON

Çocukluğumuzda oyuncak araba yapardık eldeki malzemeden. Mevsim yazsa şemşamer (ayçiçeği) kökü, kabak veya pancar, söğüt dalı malzememizdi. Pancar veya kabak, tekeri olurdu oyuncağımızın. Şemşamer kökü, söğüt dalı da yapacağımız arabanın gövdesi, mazısıydı. Yapar çatardık. Sürmeye gelirdi sıra. Elimizle iteklerdik ileri doğru. Tekerler döner, o tekerleklerle bizim başımız da dönerdi.
Hey gidi günler! O dönen tekerleklere ses olurduk. Say ki bir motorlu araç çalışıyor: “Vırrn!.. Vırrnn!..” Keyfimize diyecek olmazdı. Hayaller denizinde kulaç atardık. Çocuk gönlümüz berzahlar aşardı.
.
Bu “Vırnn! Vırnn!”a benzettim “Vonvon”u. Sosyal medyada bir furyadır gidiyor. Efendim bu “Vonvon” yüzünüze bakıp soyunuzu, sopunuzu söyleyiveriyormuş. Ne mene bir şeyse? Kelime anlamına bakarsanız “hakkında, sana dair” gibi bir anlama geliyor vonvon.
“Vonvon” ticari bir kuruluş. İşi nedir peki? İşi yüz analizi yapmak. Diyor ki Vonvon: “ Yüz analizine göre soyun ne kadar Türk? Yüz analizinden soyunun ne kadar Türk olduğunu söyleyeceğiz. Genetikler yalan söylemez. Teste katıl. Ne kadar Türksün, öğren.”
Sanki öğrenince ne olacaksa!... Şah idin, şahbaz oldun halleri.
.
Gördüm, bazı arkadaşlar Vonvon’a analiz yaptırmış. Analiz sonunda kimisi yüzde yüz beş (105), kimisi yüzde doksan dokuz, kimisi yüzde doksan beş Türk çıkmış .
En çok da şu yüzde yüz beş (105) oranına takıldım. Hani yüzde yüz dese katkısız, saf diyeceğim. O yüzde beş fazlalığı anlayamadım. Bu yüzde beş fazlalık nerden geliyor? Anlayan canlardan biri bunu bana izah ederse çok memnun olurum.
Ne kadar fazla tıklanırsa o kadar fazla para kazanacak Vonvon. Hem de nabza göre şerbet veriyor üstelik. Köken analizi yapıp da öyle düşük oranda “Sen şusun, sen busun!” dediği vaki mi? Ben bilmiyorum.
.
Bunlara takılmak, genetik analizi yaptırmak akıl ve izan dışı bir yaklaşım. Neden dersen? Kardeşim, Anadolu bir harman yeri. Tarihe bir göz atın. Bidayetten beri Anadolu’ya kimler gelmiş, kimler geçmiş? Kavimler köprüsü Anadolu. Irklar, kökenler iç içe geçmiş. Bunu günümüzde Anadolu coğrafyasında 28 anadilin varlığı ispat ediyor.
.
Bir de soyağacı, şecere furyası başladı. Herkes @ devletten soy ağacını talep ediyor. @devlet kayıtları 1850’li yıllara kadar üç, dört göbek öncenize kadar atalarınızı sayıp döküyor. Daha öncesi bilinmiyor.
Bilinip de ne olacak? Bana sorarsanız fazla karıştırmamak lazım. Bunu Yunus Dede iki dizede özetleyivermiş:
“Ete kemiğe büründüm
Adem oldum göründüm”
Doğru değil mi? Önemli olan insan olmak. İnsan olabilmek. Ötesi boş laf. Laf-ı güzaf…

28.02.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ