Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ÜMİT YAŞAR

Nihayet Mersin'deyiz. Oğulcuk Yaylası'nda yazladık. Şimdi kışlağımıza döndük. Mersin günlerimiz başladı. Mersin'e gelir gelmez bir etkinlik sanki bize "Hoş geldin!" etti. Ümit Yaşar Oğuzcan'ı Anma Etkinliği...
Ümit Yaşar Oğuzcan. Aşkın ve hüznün şairi. Birçok şiiri bestelenmiş. Melankoli var onun şiirlerinde. Derin bir hüzün ve hasret. Ayrılık var, ölüm var… Çok bilinen bir şiirini yazıvereyim:
.
“Bir ateşim yanarım külüm yok dumanım yok
Sen yoksan mekanım belli değil zamanım yok
Fırtınalar içinde beni yalnız bırakma
Benim senden başka sığınacak limanım yok”
.
Bu şiiri Avni Anıl bestelemiş. Bir güzel şarkı olmuş ki hicaz makamında. Usulü düyek. Dinlerken insan geçip gidiyor bir yerlere. Ateşlere yandığı… Külsüz dumansız. Sığınacak bir liman aradığı… Ah ki ah!
.
Mersin Yazarlar Derneği (MEYAD)’la Mersin Büyükşehir Belediyesi ortaklaşa Ümit Yaşar’ı anma etkinliği düzenlemişler. Bilindiği üzere Ümit Yaşar Oğuzcan Tarsusludur. Bir vefa örneğidir, kadirşinaslıktır. MEYAD’a ve Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederiz. Ümit Yaşar’ı bizimle buluşturdukları için.
.
Anma etkinliği Kongre Sarayı’nda yapıldı. Salon ne yazık ki dolmadı. Halbuki yeterince tanıtım yapılmıştı. Gönül isterdi ki salon tıklım tıklım dolsun.
Gelip bu etkinliğe katılmayan inanın ki çok şey kaçırdı. Tarsus’tan Ümit Yaşar’ın akrabaları da gelmişti. Şairin özgeçmişi, şair kişiliği anlatıldı. Ve şiirleri… Yorumlayanlar da şairdi. Bestelenen on şiirini Belediye Konservatuvarı sanatçıları okudular. Anma etkinliğine ayrı bir güzellik kattılar.
.
Ümit Yaşar Oğuzcan Aşık Veysel’le ilgili bir kitap yazmış. Onun “Dostlar Beni Hatırlasın” şiirine “Dostlar seni unutur mu?” yla cevap vermiş Oğuzcan.
Ben Aşık Veysel’in “Umut Yaşar” şiiriyle noktayı koyuyorum. Bu şiirde Aşık Veysel, Ümit Yaşar’ı mı kastediyor acaba? Öyledir bence:
.
“Dünya çok şirin geçilmez
Sağ oldukça umut yaşar
Seksen doksan yüz yaş olsa
Yine onda umut yaşar

Umut Allah'tan kesilmez
Bu ne hikmet kimse bilmez
Türlü derdi çeker gülmez
Yine onda umut yaşar

Gönül umudun yoldaşı
Durmaz gezer dağı taşı
Son nefeste olsa kişi
Gine onda umut yaşar

Yalvar Veysel gündüz gece
Allah emretmiş böylece
Teneşire çıkanaca
Gine onda umut yaşar”

08.11.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ