Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

TUZ

Çok önemli bir besin maddesidir tuz. İçerdiği mineraller insan sağlığı için vaz geçilmez değerdedir. Ancak her şeyin bir ölçüsü var. Fazlasından kaçınmalı.Ölçü kaçarsa başta yüksek tansiyon kendini gösterir. Ölçüyü kaçırırsan israf olur. İsraf haramdır kardeşim.
.
Tuz; ekmek gibi, su gibi beslenmemizde önemli bir yere sahip. Bu nedenle bir zaman birlikte iş yapan, arkadaş olanlar için "Tuz ekmek hakkı var aralarında" denir. Bazen katık niyetine tuza banılır ekmek. Turşu, salamura zeytin, peynir tuzsuz düşünülemez. Et, kokmasın diye tuzlanır. Kendini beğenmişlere: “Tuzlayayım da kokma.” denmesi boşuna değildir.
Şurası da var. Bazı gıda maddeleri kokmasın diye tuzlanıyor. Ya tuz kokarsa!..İşte o zaman umarsızlığın en karanlığında bir yerlerdesinizdir.
.
Eskiden kaya tuzu vardı. El değirmenlerinde çekilen kaya tuzu sofralarımızda yemeğimize, salatamıza tat verirdi. Asrileştik. Göl, deniz tuzu kaya tuzunun pabucunu dama attırdı. Göl ve deniz tuzunun yaygın kullanılış adı Billur Tuz. Billur Tuz deyince akla göl, deniz tuzu gelir. Kaya tuzunu büyük baş hayvan besleyenler kullanır oldu.
Son zamanlarda kaya tuzuna rağbet arttı. İtibarı iade edildi kaya tuzunun. Kaya tuzu, tuz mağaralarından çıkarılıyor. Kaya tuzundan yapılan bazı mamul maddeler insan sağlığı için çok faydalı. Mesela kaya tuzu lambası. Tuz mineralleriyle yapılan bu tuz lambası havayı temizliyor. Stresi alıyor. Kaya tuzu sabunu duydunuz mu? Duymadıysanız duyun. Temizlikte kullanılıyor. Peki kaya tuzu yastığının bel ve boyun ağrılarını gidermede iyi geldiğini söylersem inanır mısınız?
.
Ben Mehmet Bilal’in yalancısıyım. Mehmet Bilal K.Maraşlı’dır. Portreler’de anlatmış. Bir mimar arkadaşı dert yanmış kendisine demiş ki:
-Bana iyi bir avukat bul. Eşimden ayrılmak istiyorum.
Halbuki evleneli birkaç hafta olmuş. Nedenini sormuş Mehmet Bilal. Genç mimar bir ah çekmiş. Başlamış anlatmaya:
-Sorma birader. Ben eşimi seviyorum. Aramızda sorun yok. Fakat geçen gün kaynanam ve baldızlarım bizi ziyarete geldiler. İzzet ikramda bulunduk. Hürmette kusur etmedik. Kaynanam evi dolaşırken mutfakta tuz kabının kapağını açtı. İçinde Maraş değirmen tuzunu görünce kıyametleri kopardı. Tuzluğu yere çaldı:
-Ben kızlarımı Billur tuzlarla büyüttüm. Sen kızıma davar tuzu mu yediriyorsun? diye beni kapı dışarı etti.
.
Mehmet Bilal gün görmüş, umur görmüş. Deneyimli. Mimar arkadaşını sakinleştirdikten sonra şu tavsiyede bulunmuş:
-Bak arkadaş! Sen eşini seviyorsan yuvanı dağıtma. Bu memleketi terk et. Kaynanandan uzak olursan mutlu olursun. Huzur bulursun.
Bu tavsiyeye uymuş arkadaşı. İstanbul’a taşınmış. Yuvasını kurtarmış.
Mehmet Bilal de bundan ders çıkarmış. Muhterem, kendisi de kaya tuzu istiyor sofraya. Bu olaydan sonra bir iki paket de Billur Tuz bulundurur olmuş evde. Öyle ya, kaynanası gelip mutfakta Billur Tuz paketini görmezse böyle bir akıbete uğrayabilir. Bu korkuyla önlemini almış.

13.04.2019
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ