Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

TÜRKÜLERİMİZ

Nihayet Yozgat Türküleri de bir kitapta toplandı.Habib Coşkunsoy,Erdem İlkar ve Savaş Akbıyık; Yozgat Türküleri’ni titiz bir çalışma sonucu kitaplaştırdı.

Yozgat halk bilgisi (folklor) adına önemli bir adım.Neden önemli? Çünkü bu kitap bir boşluğu dolduracak.Hele türküler notalarıyla,hikayeleriyle verilmişse tadına doyum olmaz.

“Bir boşluğu dolduracak.”cümlesinden olarak çevre illerin hemen hepsinin bu alanda yayınlanmış eserleri var.Kimisini valilikler,kimisini belediyeler hazırlatıp yayınlatmış.Hemen bu illeri sıralayalım: Ankara,Kırıkkale,Kırşehir,Çorum,Çankırı,Sivas,Kayseri...

Bu güne dek bu alanda neden Yozgat Valiliği veya Yozgat Belediyesi’nce çalışma yapılmadı? Bilmiyorum.Böyle bir kitap var mıydı daha önce? Maalesef haberdar değilim. Halk türkülerine büyük emeği geçmiş Nida Tüfekçi için Sürmeli Anıtı yapılmış.Taktire şayandır.Kadir kıymet bilmenin bir göstergesidir.Ama Yozgat Türküleri’nin kitaplaştırılması da bence bir o kadar önemlidir.

Ben Yozgat Türküleri’ni görmedim.Kitap elime geçince inceleyeceğim.Doğrusu çok da merak ediyorum.Haberi Yozgat Gazetesi’nden,gazetemizden aldım.Kitapta 62 uzun hava,7 halay,114 kırık hava türkü yer almış.Ne güzel.

Bu çalışma taktire değer.Kitap yazmak,kitap yapmak kolay değil.Emek veren Sayın Habib Coşkunsoy başta olmak üzere Erdem İlkar ve Savaş Akbıyık’ı kutlarım.

Gazetemizde yer alan bahse konu haberde Yozgat Tesellemeleri’nin de yayınlandığı bildiriliyordu.Sevincim bir kat daha arttı.Kitabı Habib Coşkunsoy hazırlamış.Kitapta 95 nükte yer almış.

Teselleme,mesel kökenli bir sözcük olmalı.Hikaye,nükte,küçük öykü anlamında.Bazen konuşmaya kanıt göstermek,emsal teşkil etmek gayesiyle teselleme getirilir.Bahis tesellemeyle desteklenip daha inandırıcı olması sağlanır.

Yozgat Tesellemeleri nükte ağırlıklı olmalı.Bu kitabı da görmedim.Yaman merak ediyorum.Aynı zamanda Ankara Devlet Halk Müziği Korosu Müdürü olan yazar Habib Coşkunsoy’u bir kez daha kutluyorum.”Eline,emeğine sağlık” diyorum.

Kitabı edinmek için Sayın O.Hakan Kiracı’ya ve Erdoğan Budak’a bir iletim olacak:”Ne olursa sizden olur.Yozgat Türküleri’ni ve Yozgat Tesellemeleri’ni istiyorum kardeşler...”

01.10.2012
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ