Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

TARLA GÜNÜ

Önce habere bir göz atalım. Haberi gazetemiz Yozgat Gazetesi’nden aldım: “Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürlüğü tarafından organize edilen pancar tohumlarını toprakla buluşturma günü olarak bilinen tarla gününe Boğazlıyan’da başlandı.

Boğazlıyan Özler köyünde çiftçilerin ve Kayseri Şeker yöneticilerinin hazır bulunduğu tarla gününde Tayfun Karaca’ya ait 100 dekarlık arazide tohum ekimi dualar eşliğinde yapıldı. Ayrıca Esentepe köyünde de Nurullah Yozgat’a ait 85 dekar arazide pancar tohumları toprakla buluşturuldu. Esentepe köyünde çiftçiler arasında bulunan muhtar Mustafa Bulut söylediği türküyle etkinliğe renk kattı.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Hüseyin Akay:’Tarla gününde pancar ekicilerimizle bir araya gelerek pancar tohumlarını toprakla buluşturmaya başlamış bulunmaktayız. Tüm çiftçilerimize bereketli ürün diliyoruz.’ dedi. “

Tohumun toprakla buluşması yeni bir hayatın başlaması demek. Bahar ayları da doğada hayatın başladığı kutlu zamanlardır. Ekim ve dikim işleri bu aylarda yapılır bizim ellerde. Gerçi fidan dikimi son baharda da yapılıyor ama kulak asma. Genellikle ilkbahar beklenir. Sebebi doğanın canlanmaya başlamasıdır. Sonbaharda tam tersine doğa, uzun kış uykusuna hazırlanmıştır. Hayat, uykulara dalacaktır. Yorgun doğa dinlenip toparlanacak ve ilkbaharda uyanacaktır.

Tohumun toprağa düşmesi bayramdır. Kayseri Şeker yöneticilerinin böyle bir etkinliği organize etmesi çok manidardır. Etkinlik şenlik ve şölen havasında geçmiş. Bunu nerden anladım? Esentepe (Çokumağıl) Köyü Muhtarı Mustafa Bulut’un söylediği türküler etkinliğe renk katmış. Sesine,nefesine sağlık muhtarım. Avazın daim olsun. O türküler hiç bitmesin. Türkülü yürekler var olsun.

Bir de Göksun’da Öküz Koşumu etkinliği yapılır baharın bu aylarında. Göksun’un Kanlıkavak köyünde. Öküz Koşumu şenliklerine çevre köyler, Göksun,Elbistan ve Afsin’deki yöneticiler,daire müdürleri katılır. Resmi görevlilere bakıp da bu şenliklerin resmiyetin soğukluğunu taşıyacağını sanmayın. Tamamen köylülerin,çiftçilerin,üreticilerin organize ettiği bir festivaldir Öküz Koşumu. Hem de gelenekseldir. Atalardan,dedelerden kalmadır.

Temsili bir çift öküz koşulur karasabana. Hemen yanında traktörler pulluklarını takmış beklemekte. Traktörlerin sayısı belirsiz. Pulluğunu takan gelmiş tören alanına. Tarlada önce öküz koşumuyla çift sürürmü başlar. Sonra traktörler girer sahaya. Bu arada davul zurna halay havaları çalmaktadır. Masere (maya) kazanlarında yemekler pişmektedir. Güreşler başlar. Pehlivanlar çıkar soyunur. Davul zurna Köroğlu havasına geçer.

Yemeler,içmeler olur. O gün Öküz Koşumu şenliğine katılanlar felekten bir gün çalarlar.

Özler (Taf) ve Esentepe (Çokumağıl) köylerindeki Tarla Günü etkinlikleri de kimbilir ilerdeki zamanlarda geleneksel hale gelir. Böyle festival havasına bürünür.

07.04.2014
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ