Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

SUSANOĞLU SUSKUN

Silifke’nin şirin beldesi Susanoğlu (Atakent) her yaz olduğu gibi yine hareketli. Tatilciler mesken tuttu Atakent’i. Atakent sahilinde iğne atsan yere düşmez. Öylesine kalabalık. Sıcaktan bunalan kendini atıveriyor denize. Serinliyor, dinleniyor insanlar.
Sabahın erken saatlerinde spor alanında saat 7’de toplanıyor yürüyüşçüler. Sabah sporu yapılıyor topluca. Lakin eski tadı yok spor alanının. Çünkü Mahir Hoca yok. Spor sahası öksüz ve yetim. Mahir Hoca göçtü dar-ı bekaya. O cıvıl cıvıl insanlar, Mahir Hoca’ya saygıdan olsa gerek sessizler. Spor alanının şakıyan bülbülü Mahir Hoca aralarında değil çünkü.
Mahir Hoca’nın ölümü üzerine bir yazı yazmıştım geçtiğimiz Şubat’ta. Bu yazı Hürriyet Çukurova’da yayınlandı. Bu yazıyı bir okurumuz kesmiş, saklamış. Geçenlerde yazının küpürünü spor alanında Mahir Hoca’nın eşi Güzin Hanıma vermiş. Güzin Hanım çok duygulanmış. Göz yaşı dökmüş.
.
Bunları bana kaynım Nejmi Şahin anlattı. Dedi ki kayınçom:
-Adanalı’nın biri geçen sene bizim sabah sporumuzu izlemiş. Mahir Hoca’nın kemanını dinlemiş. Mahir Hoca’nın ölümü üzerine bir yazı yazmış. Hürriyet’te yayınlanmış bu yazı. Yazının küpürünü biri getirip verdi Mahir Hoca’nın eşine. Kadıncağız ağladı vallaha. Biz de çok duygulandık.
Ben gülümsedim:
-Yazıyı kim yazmış? Söylemediler mi?
-Yook… Söylemediler. Amma güzel anlatmış Mahir Hoca’yı.
O yazıyı yazan benim, dedim. Nejmi Bey şaşırdı. İnanamadı. Hürriyet Çukurova’ya 8 Şubat 2017’de gönderdiğim yazıyı aynen aktarıyorum:

“ MAHİR BİR ADAM
.
Susanoğlu (Atakent)’te tanıdım Mahir Bütün’ü. Zaman zaman gideriz Susanoğlu’na. Kalırız birkaç gün. Kafamızı dağıtırız. Denizle, doğayla haşir neşir oluruz.
Böyle bir Susanoğlu kaçamağında sabah yürüyüşüne çıktım. Sahilde takılıyorum. Bir baktım, bir grup insan toplanmış bir alanda. Halka olmuş, sabah sporu yapıyor. Halkanın tam ortasında bir adam. Ak saçlı, uzun boylu. Sırım gibi, tiz sesli, enerjik… Hem spor yaptırıyor, hem de:
“ Gel kardeşim, sen de katıl bize…” diye sesleniyor yürüyüşçülere. Canıma minnet. Katıldım aralarına.
.
Ne iyi etmişim. Hayat dolu insanlar. Sabah sporu yapıyorlar. Yapılan sadece sabah sporu mu? Hayır efendim. Şiirler, şarkılar, türküler, nükteler, fıkralar gırla… Bunları harmanlayıp servis eden Mahir Hoca. Sanat, spor, siyaset, aktüalite… Hepsinden birer tutam alıp bir potada eritiyor. Spor alanı şenlik ve şölen havasına bürünüyor bu sayede.
.
Bazı sabahlar alıp geliyor kemanını. Spor alanında keman dinletisi Mahir Hoca’dan. Türküler söylüyor. Şiirler okuyor. Hem de ezberden… Müthiş bir hafıza. Diline kil dolaşmıyor. Davulu omzuna asınca Mahsuni’den “ Fırıldak Adam “ı çalıp söylüyor davul eşliğinde... Sanırsınız ki çağlar öncesinden kamlar, baksilar, şamanlar çıkmış gelmiş…
.
Mahir Bütün’ün ölüm haberini aldım. Her ölüm biraz erkendir. Susanoğlu Mahir Hocasını kaybetti. Rahmet diliyorum Mahir Bütün’e. Işıklar içinde uyusun.”

03.08.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ