Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

SPORCU FABRİKASI(!)

Yozgat’ta Spor Vadisi içerisinde yer alacak olan “İl Tipi Gençlik Merkezi ve Sporcu Fabrikası”nın temeli atılmış. Temel atılır da tören yapılmaz mı? Yapılmış doğal olarak. Törene Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da katılmış.

Vali Abdulkadir Yazıcı, törende yaptığı konuşmada Spor Vadisi 1. Etabı ile ilgili bilgi vermiş. Buna göre 1. Etap iki bölümden oluşacak. Birinci Etabın ilk bölümünde Yarı Olimpik Yüzme Havuzu, İl Tipi Gençlik Merkezi ve Sporcu Fabrikası yer alıyor.

Ben sözü fazla uzatmayayım. Haberin ayrıntılarını gazetemizde okumuşsunuzdur.

Spor Vadisi projesi alkışlanacak bir çalışma. Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur. Vücudu sağlam tutmanın yolu da spordan geçer. Spor, her yaşta insan için... Genciyle yaşlısıyla... Kadınıyla erkeğiyle... Hem beden sağlığı, hem de ruh sağlığı spor sayesinde sağlam kalır.

Spor Vadisi’nin Yozgat’ta bir boşluğu dolduracağı şüphesizdir. Önemli bir ihtiyaca cevap verecektir bu vadideki spor salonları ve spor alanları.

Her şey iyi, güzel de ben şu “Sporcu fabrikası”na takıldım. Boşa koydum dolmadı. Doluya koydum almadı. “Sporcu fabrikası” nasıl bir şey? Sözlüklere baktım. Sözlüklerde “fabrika” kelimesi şöyle tanımlanmış: “Ham veya yarı mamul maddelerin makinelerle işlenmiş madde ya da seri halinde eşya durumuna getirildiği yer. Un fabrikası, basma fabrikası gibi..”

Bu sözcük İtalyanca’dan girmiş dilimize aslı fabbrica. Mecaz olarak seri sporcu üretecek bir tesis mi kastediliyor acaba? Öyle düşünüldüğünü sanıyorum. Öyle ya... Yozgat fabrika fakiridir. Sanayi tesisleri sınırlıdır Yozgat’ta. Seri üretim yapacak sanayi tesisi fabrika yapmak lazım. Sporcu yetiştirecek spor merkezlerini fabrikalaştırmak da ne oluyor?

Bana kalırsa böyle bir tesise “fabrika” ismi yakışmamış. Oturmamış bu kelime. Rahatsız ediyor. Ha bir de “İl tipi” ne demek? İlçede veya köyde yapılsa böyle bir tesis,“ilçe tipi, köy tipi” mi denecek?

Benim aklım karıştı. Lafı eveleyip geveler oldum. Daha fazla gevezelik edip sabrınızı zorlamayayım. Bu kadar laf ettik. Bu tesise, içinde “İl tipi” ve “fabrika” sözcüklerinin bulunmadığı bir isim verilmeli.

Ben “ Yozgat Gençlik ve Sporcu Eğitim Merkezi” ismini öneriyorum. Bilmem ne dersiniz?

23.03.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ