Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

SİNEMALI YILLAR

Altmışlı yıllarda sinema çok popülerdi.Yaşamımızın bir parçasıydı sinema.O yıllarda Boğazlıyan’da öğrenciyiz.Abimlerle birlikte kalıyoruz tek göz bir evde.Yemek,bulaşık,ev bark temizliği...Hepsi bize bakıyor.Yusuf ve Ahmet abimler oto tamircisinde kalfa.Biz mektepliyiz.Ekmeğimiz yufka...Köyden geliyor.Fakr u zaruret içindeyiz.Ama şikayetimiz yok.Okulu aksatmıyoruz.Derslerimiz iyi.Kardeşim Mehmet’le aynı sınıftayız.Aynı sırada oturuyoruz.Aynı kitapları okuyoruz.

Mehmet’le aynı sınıfta olmamızın sebebi,benim ortaokula geç başlamam.İki yıl kaybım var.İlkokula 8 yaşında başladım.İlkokul bitince iki yıl ara verdim.Elimden tutan olmadı.H.Ömer abim askerden gelince biz onun desteğiyle okullu olduk.Ortaokula kaydımızı Emin amcam yaptırdı.O da başka bir hikaye.Anlatırım kısmet olursa.

Boğazlıyan’da” Recep’in Sineması”var.Her akşam Recep’in Sineması tıklım tıklım...Pazar günleri gündüz gösterimi kadınlara özel.Kadınlar özel gösterim için sinemaya giderken sanki düğüne bayrama,baloya gidermiş gibi giyiniyorlar.Sanırsın bir defilede manken hepsi de...

Sinema, öğrencilere sadece cumartesi günleri serbest.Diğer günler ağzıyın işi mi sinemaya gitmek.Her akşam bir öğretmen sinemada denetimde.Kaçamak yapan öğrenciler yakalanırlarsa çekecekleri var.

Yazlık sinemaların havası bir başka.Film başlamadan önce bangır bangır bir müzik:Parayla saadet olmaz,sevda yüklü kervanlar,makber...

Tatil günleri bize sinema serbest.Yaz tatilinde köyden sinemaya gelirdik. Bir yaz günü. Recep’in yazlık sinemasında güzel bir film var.Köyde kararlaştırdık.Akşam sinemaya gideceğiz Sıpgat’ın otobüsüyle.Yazıçepni’ye de uğrayacağız.Ordan da sinemaya gidecekler var.

Akşam Sıpgat’ın otobüsü (Apollo) yükünü aldı,Yazıçepni yolunu tuttu.Ben kafileye katılamadım. Yazıçepnili sinema sevdalılarını da alıp yola koyuldu Apollo.Filmin başlamasına çok az bir zaman var.

Kaptan Sıpgat:

”Merak etmeyin.Beş dakikada sizi sinemanın önüne bırakırım.”diyor.Yazıçepni’den Karakoç’a inerken bayır aşağı Apollo palazıyıp gidiyor.O da ne?.. Bir koyun sürüsü yol üzerinde.Aman yaman...Sıpgat sürüye dalmayayım diye yolda S yapıyor.Bir sağa bir sola derken Apollo yan yatıyor.Otobüsün içi toz duman...Feryat figan...Ali İhsan’la bizim Memet yan yana oturuyorlar.

Ali İhsan:

”Yandım anam...”çığlıkları atıyor.Memet şoku atlattıktan sonra bakıyor:

”Kendine gel Aliysan...Birşeyin yok.”diyor.Ali İhsan kolunu sallıyor can havliyle.Kolundan bir sigara düşüyor ki dumanı üstünde.Meğer Ali İhsan sigara içiyormuş.Kaza anında sigarası kolunun içine girmiş.Garibimin yangını sigara yangınıymış.

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ