Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

SENİN BABA GUGAS?

Belörenli Sütlo. Sütlo Hazin. Aslen Tuncelili. Göçmen. Göçüp gelmiş Tunceli’den Belören’e. Kendi arzusuyla değil. Zorunlu göçe tabi tutulanlardan. Devlet aç açık bırakmamış. Tarla taht vermiş. Sütlo Hazin yeni hayatına kısa sürede alışmış. Uyumlu bir insan. Belörenlilerle kaynaşmış. Sevilip sayılıyor.

Sütlo Hazin’in Başüyün (Baş yığın,Hüyük yurt)’ta bir tarlası var. Ermenilerden kalmış. Hazineye geçmiş. Devlet de tutmuş bu tarlayı Sütlo Hazin’e vermiş. Tarla verimli,bitek. Bakımını iyi yaparsan,çapasını ihmal etmezsen seni mahcup etmez. Hele sulanınca coşar toprak. Ota da boğdurmamalı ürünü. O zaman yüzün güler. Toprak vefalıdır. Emeği inkar etmez. Toprak anadır. En sadık yârdir toprak. Mahcup etmez insanı. Yeter ki kitabın kavlince bakımını yap. Ekimini,sürümünü,sulamasını ihmal etme. Zararlıya göz açtırma. Bak o zaman neler olur? Emeğin yerde kalmaz kardeşim. Ona sebep Aşık Velsel toprak üstüne uzun bir koşma yazmış. Ben sadece bir dörtlüğünü alıyorum:

“Karnın yardım kazmayınan belinen
Yüzün yırttım tırnağınan elinen
Yine beni karşıladı gülünen
Benim sâdık yârim kara topraktır”

Sütlo Hazin de iyi bir çiftçi. Çalışıyor. Tarlasına gözü gibi bakıyor. Tarla komşusu bizim köylü (Oğulcuklu) Hacı Yusuf. İlişkileri “Selamün alyküm-Aleyküm selam” düzeyinde. Tarlada karşılaştıklarında alınıp verilen bir selam var aralarında.

Nasıl oluyorsa Hacı Yusuf Sütlo Hazin’in tarlasını geçiyor. Sınırı ihlal ediyor. O zamanlar kadastro yok. Taş dikiyorlar tarla sınırına. ”Kili” derler bizde . Bu taşlar yürüyor bazen. Bir gecede esiyor kafasına sınır taşı yer değiştiriyor. Kili sürmeler oluyor. Dövüş kavga... Karakollara düşmeler...Mahkemelik olmalar...

Sütlo’yla Hacı Yusuf uğraşıyor. Mahkemelik oluyorlar.Allah düşmanım da olsa kimseleri hekime,hâkime düşürmesin. Yokluğunu da göstermesin ha... İşi mahkemeye düşene Allah sabır versin.

Gidip gelmeler mahkemeye. Kimlik tespiti mespiti...Birkaç duruşmadan sonra keşfe karar veriliyor. Mahkeme heyeti, geliyor tarlaya keşif için. Ölçüp biçiliyor tarla. Hakim önce Sütlo Hazin’i dinliyor. Sütlo:

“Hakim Beg, benim tarlamı geçti Hassoyfi (Hacı Yusuf).” diyor.
Hacı Yusuf emmi:
“Dinime imanıma, ırzıma nikahıma bu tarla benim.”diye kendi tarlasını gösteriyor. Hacı Yusuf emmi kurnaz. Kiliyi sürüp sınırı ihlal ettiğine dair değil yemini.
Hakim diyor ki:
“Sen Sütlo Hazin’in tarlasına geçmişsin.”
Hacı Yusuf:
“Yok hakim bey. Sınrımız burdan. Aha da kili...Ben bildim bileli böyle. Bu tarla babamdan galdı.”deyince Sütlo Hazin doğulu şivesiyle çıkışıyor:
“Hassoyfi! Senin baba Gugas?..”

06.01.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ