Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

SEHER YELİ

Otobiyografik eserler oldum olası ilgimi çekmiştir. Hani "Öz yaşam öyküsü" dedikleridir otobiyografi.Bu tür yapıtlarda yazar kendisiyle baş başadır.Kendini ve yakın çevresini mercek altına alır.Bir bakıma kendini sigaya ceker. Kendiyle hesaplaşır. Bir ömrün muhasebesini yapar.Akıp giden,yaşamını çalan yıllara meydan okuyuştur otobiyografik yapıtlar.

Elimdeki kitap bu türden bir eser.Adı Seher Yeli.Nejmi Şahin kaleme almiş. Kaynım olur kendileri. Seher Yeli yüz sayfalık bir kitap.Sınırlı sayıda basılmış. Tam tamına yüz adet.Baskı tarihi 2013. Basıldığı yer ve yayınevi belirtilmemiş.

Nejmi Bey : « Sevgili eniştem Mustafa Topaloğlu’na sevgilerimle… » ibaresini yazıp imzaladığı Seher Yeli’ni büyük bir sevinç ve coşkuyla taktim etti bana.Mutluluğu gözlerinden okunuyordu. Kutluyorum kendilerini. Teşekkür ediyorum.Çünkü biliyorum ki yazmak zordur.Yazdıklarını kitaplaştırmak zorun zoru.Nejmi Şahin bunun üstesinden gelmiş. Bir kez daha tebrik ediyorum.Kendisini canı gönülden alkışlıyorum.Eseriyle ne kadar övünse azdır.

Seher Yeli Mehmet Yıldız’ın Sunu’suyla başlamış.Sonra Nejmi Şahin’in Önsözü…Önsöz’ün ardından Içindekiler geliyor.Yazar kendini anlattığı Seher Yeli’ni beş bölüme ayırmış.Bölüm başlıkları :Çocukluğum,Gençliğim,Askerliğim,Iş Hayatım,Emekliliğim.

Yozgat’a bes sayfa ayrılmış Seher Yeli’nde.Bu beş sayfada Yozgat’ın konumu,doğal yapısı,akarsuları,tarihi,iklimi,fabrikaları,ilçeleri,1.Donem milletvekilleri ve bunun gibi ayrıntılar sıralanmış. Bu kadar ansiklopedik bilgiye gerek var mıydı ? Bilmiyorum.Nejmi Şahin işi gereği 10 yil yaşadığı Mut’u ve emekli olduktan sonra yerleştiği Silifke’yi de yeterince anlatmış. Bu iki güzel diyarı,doğasıyla,insanıyla tanıtmış. Hatta Mut üstüne yazdığı şiiri koymus kitaba.Bu şiirin ilk dörtlüğüne bir göz atalım :

« Yeşil yeşil ormanları

Şırıl şırıl akar suları

Eteğinde Göksu Irmağı

Karacaoğlan diyarı Mut »

Nejmi Şahin Seher Yeli’nde çok yalın ve içten bir dil kullanmış. Kendisini tüm gerçekliğiyle kaleme getirmis.Kırgınlıkları,pişmanlıkları,itirafları...Hayallerinden,umutlarndan,düş kırıklıklarından ve çocukluk aşkından söz etmiş.Eline,emeğine sağlık.

Bütün bu güzelliklerin yanında bazı hatalar dikkatimi çekti.Biraz da madalyonun bu yüzüne bakalım :

Seher Yeli’nde yazım yanlışları ve anlatım bozukluğu olan cümleler var. Hatta bilgi yanlışları...Dikkatten kaçmış olsa gerek.Hemen örneklendirelim.Önsöz’de :«Hangi toplumda düşünen insan,akılcılık geri plana atılmazsa o toplum geri kalmıştır. » Her halde bu cümlede « atılmazsa » sözcüğü yerine « atılırsa »kullanılmalıydı. Sayfa 39’da « Kazım Hikmet’in şiirleri » tamlamasında « Kazım » değil « Nazım » olmalı.Sayfa 42’de Boğazlıyan Lisesi Md.Yrd . Muttalip Baştürk’ün soyadı “Öztürk” olmuş. Olmaz olası Muttalip Baştürk’ten haksız yere dayak yemişliğim vardır. O isim unutulur mu? Gerçi “Haklı yere dayak atsa daha mı iyiydi?” diyebilirsiniz.Siz de haklısınız. Sayfa 16’da Ahmet Kutsi Tecer’in « Orda bir köy var uzakta » şiiri Mahmut Makal’a mal edilmiş.Bir de Oğulcuk Köyü İlkokulu’nun kuruluş tarihi 1944’tür. Kitapta 1947 olarak yer almış.(Sayfa 21)

Keşke dizgi sonrası metin bir kez daha gözden geçirilseydi. Bu hatalar giderilirdi.Neyse, olan olmuş.Seher Yeli’nin yeni baskısında bu hatalar telafi edilecektir.Şimdi yapılacak olan, bir yanlış-doğru çizelgesi hazırlayıp kitabın sonuna eklemektir.Nejmi Bey’in bu tavsiyemizi dikkate alacağını umarım.

Nejmi Şahin Seher Yeli’ni şu cümlelerle noktalamış : « Bundan sonraki yaşamımızı sağlığımız el verdiği süre içerisinde yaşamımın ikinci dönemi adı altında yazmak ve sizlere sunmak dileğiyle… 2006 »

Anlaşılacağı üzere anlatı 2006’ya kadar. Sonrasını da yazıyordur Nejmi Şahin. Kitaplaştırır inşallah. Biz de keyifle okuruz.



23.09.2013
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ