Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

SAVURSUNLAR YELE BENİ!..

Sözleri Ali Rıza Yalçın'a ait olan türkü formunda bir bestedir. Ruhi Su havalandırmıştır. Sonra Sadık Gürbüz, Aynur Haşhaş, İlkay Akkaya ve diğer sanatçılar. Dört dörtlükten oluşmuştur. Sekizli hece ölçüsüyle yazılan şiirin iki dizesi benim favorimdir. Bu iki dizenin yer aldığı dörtlüğü yazayım:
.
"Ecel gelir Hak'tan ferman
Can çekilir kalmaz derman
Ekin idim oldum harman
Savursunlar yele beni"
.
Dörtlüğün son iki dizesine dikkatinizi çekerim: "Ekin idim oldum harman / Savursunlar yele beni".
Ekin nedir? Bakalım TDK Türkçe Sözlük'e. Diyor ki sözlük: 1.Tahılın tarlaya atıldığı andan harman oluncaya kadar aldığı duruma verilen ad.
Burada bir Kerkük türküsünden bir dörtlüğü anmamak olmaz:
.
"Dağlara septim ekin
Giderttim elimdekin
Bir gavur bir müslüman
Olmasın menim tekin"
.
Ekin sözcüğünün ikinci anlamı "kültür,hars". Evet dostlar. Ekin, kültür anlamına geliyor. Hani tarlaya tohumu atarsın. Ekin ekmedir bu. Sonra ekin büyür. Olgunlaşır. Başağa dönüşür. Ve tarladan harmana getirilir olgun başaklar. Sürülür savrulur.
İşte kültür de böyle bir oluşumdur. Uzuuun bir süreçtir kültürün oluşumu. Tohum toprağa (beyine) düşecek. Olgunlaşacak. Sonra paylaşım faslı başlayacak.
.
Söz uzadı yeterince. İpin ucunu kaçırdık mı ne? Sabırlarınızı daha fazla zorlamayayım. Döneyim başlığımıza.
.
Anadolu Halk Bilimleri Akademisi'nin düzenlediği "Bin (Bir) Çiçekli Bahçe Yaşar Kemal" Halk Bilimi Araştırma dalında birincilik ödülü aldım. Bu yarışmaya "Şarkışlalı Aşık Serdari"yle ilgili çalışmamla katıldım. Seçici kurul beni birincilikle taçlandırmış. Sevindim, mutlu oldum. Bu yarışmaya Aşık Serdari'yle katılmama vesile olan sevgili dost Abdulkadir Çapanoğlu'na ayrıca teşekkür ederim.
.
Şimdiden kolları sıvadım. Önümüzdeki sene "Berçenekli Aşık Mahzuni"yle yine bu yarışmaya katılacağım. Ömrüm oldukça ekin olup harmanlarda savrulan bu kültür adamlarının avazını yazacağım. Karınca kararınca. Aklımın yettiğince. Dilimin döndüğünce...
.
Beni de bu harmanlarda savrulan tanelerin samanı gibi yele vereler. Emeğimiz boşa gitmez inşallah!

30.06.2017
OKUR YORUMLARI
Nur
22.04.2024 23:50:40

Merhaba değerli bilgilendirmeleriniz ve katkılarınız için teşekkür ederiz....Bu eserin notalarını trt repertuarında bulamıyoruz nette çokca var ama en doğru olanı nasıl bulabiliriz yardımcı olursanız seviniriz.

mustafa topaloğlu
03.07.2017 15:04:00

Aziz dostum,vesile oldunuz. Aşık Serdari'nin bir dörtlüğünden "Kıtlık Destanı"na uzandım. Sonra karşıma Çolak Hacı çıktı. Serdari...Ele avuca sığmaz bir baba yiğit. Gözü pek. Mert mi mert.Özeline indim. Güzel bir çalışma oldu.Emeğim yerde kalmadı. Dilerim, kitaplaştırmak da nasip olur.
Teşekkürlerimle. Selam ve saygıyla...

ABDULKADİR ÇAPANOĞLU
01.07.2017 14:55:00

Değerli dostum Mustafa Bey'ciğim, Anadolu Halk Bilim Akademisinin düzenlediği yarışmada jüri tarafından birinci seçilmeniz bizleri de çok mutlu etti. Başarılarınızın devamını diler sevgi ve selamlarımı gönderirim. Sağlıkla kalın inşallah.

mustafa topaloğlu
01.07.2017 08:14:00

Teşekkür ederim öğretmenim.Sizi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.

Muhsin Köktürk
30.06.2017 20:35:00

Sayın Mustafa Topaloğlu,
Anadolu Halk Bilim Akademisinin düzenlediği yarışmada “Şarkışlalı Âşık Serdari” yapıtınızla jüri tarafından birinci seçildiğinizi öğrendim. Bu başarınızdan dolayı şahsınızı kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ