Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ŞAP

Şap, bir isim. Hem de üç değişik anlamda. Ben bunları kısaca geçeyim. Doğada ses yansımasını anlatan bir ad: Şap diye elini öptü örneğinde olduğu gibi. Bir başka karşılığı ince kum ve çimentoyla yapılan düzgün döşeme sıvası. Arapça kökenli “şabb”dan bozma şap ise ilk anlamıyla kimyasal bir maddenin adı. Antiseptik katı bir madde şap. Tadı buruk. Sıcak suda erir.

Bu mânâsıyla deyimler, benzetmeler yapılmış. Şap gibi, şap gibi donmak, şapa oturmak ve şap hastalığı.

Şap hastalığını biraz açmam lazım. Bu hastalık sığırlarda görülüyor. İnek, dana, tosun, öküz... Bu hayvanların tırnakları arasında kabarcıklar oluşuyor. Yüksek ateşle seyreden, arıza bırakan bulaşıcı bir hastalık.

İç Anadolu’da şap hastalığı yaygın. Buna sebep hayvan pazarları kapalı. İnek, dana alım satımı en alt düzeyde. O da pazarlarda değil, üreticinin ahırında ve yok pahasına.

Biz Mersin’den geldik Nisan ortasında. Niyetimiz birkaç tavuk ve bir Malta keçisi almak. Kümesimiz var. Keçiyi de bahçenin uygun bir yerine bağlarız. Arılar için ektiğimiz korunga iyi bir yem bitkisi. Korungayla besleriz. Südünü sağarız.

Malta keçisi almak için Boğazlıyan Mal (Hayvan) Pazarı’na gittik. Cumartesi günleri Boğazlıyan’ın pazarıdır. Çok hareketlidir Boğazlıyan Pazarı. Kalabalık, cıvıl cıvıldır. Mal Pazarı Boğazlıyan çıkışında Yozgat yolu üzerinde. Geldik Mal Pazarı’na. İn cin top oynuyor. Allah allah! Yanlış mı geldik? Pazar bir başka yere mi taşınmış. Yok. Pazar olduğu yerde duruyor da siniler sinek yok. Tabela olduğu yerde. Bir görevli aradı gözlerim. Kimseleri göremedim.

Enişte Mehmet aklıma geldi. O buraların girdisini çıktısını iyi bilir. Açtım telefonu. Mehmet:

-Abi Mal bazarı gapalı. Şap hasdalığı var, dedi.

Şapa oturduk sizin anlayacağınız. Belimiz buza döndü. Mal Pazarı’nın kapalı olduğunu bilmiyorduk. Bilsek gelmezdik. Geldik, gelmez olaydık...

Diyeceksiniz ki:

-Niye kahırlı söylüyon?

Niye söylemeyeyim? Adam yerine konmayışımıza kahrediyorum. Pazar madem kapalı. Hiç olmazsa pazarın kapalı olduğunu belirten bir ibarenin tabelaya asılması gerekmez mi? Çok mu zor acaba “Şap hastalığı sebebiyle Mal Pazarı kapalıdır.” yazıp vatandaşı bilgilendirmek. Belediyenin çok önemli işleri var, biliyorum. Bu yoğunlukta düşünülemedi herhalde!..

Ama düşünülmeliydi efendim.

Şimdi Koyuncu Tahsin’le diyalog kurduk. Bize bir Malta keçisi bulacak hayırlısıyla.

Boğazlıyan Mal Pazarı’nın ne zaman açılacağı da meçhul. Bilginiz olsun. Bizim gibi gidip de eli boş dönmeyin.



OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ