Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ORUCU BOZULMASIN

Burhan emmi inatçıydı.Bir gün dükkanda otururken"Altı aydır su yüzü görmedim."dediğini anımsıyorum.Birileri:"Burhan emmi yumurtayı sevmez."demiş.Ondan sonra Burhan emmi yumurtayı ağzına koymamış.Köyde inat denilince Burhan inadı ilk sıradaydı.İkinci sırada Çona inadı yer alırdı.

Burhan emminin eşi Ayşe bacı hasta. Ayşe bacının lâkabı "Kepenek"ti.Burhan emminin boyu boyuna uygundu,ama huyu huyuna değil. Allah’ın yazgısı,kader.Ezel katipleri iki zıt karakteri kavilleşip birbirine yazmışlar.Çünkü Ayşe bacı sessiz,mülâyim, çok güzel bir insandı.Eline vur.Ekmeğini al. Sesi soluğu çıkmazdı.Yazıçepni’den gelin gelmişti bizim köye.Hem de oğulluk üstüne.Dört tane çocuğu var ilk eşinden Burhan emminin:Meryem,Mulla,Rasim ve Halis.Kepenek Ayşe analık.Ama öz anaları gibi. Burhan emmi aksi mi aksi,bir huysuz ihtiyar.İnatçılığı da cabası...
Ayşe bacı hastadır. Doktor moktor hak getire. Çekiyor hastalık çilesini.Kimselere derdini anlatamıyor.Ayşe bacının hastalığı ilerlemiş.Hekim doktor,iğne ilaç kâr etmez artık. Zaten doktora götürecek güç mü var? Günden güne düşüyor Ayşe bacı.Ufaldıkça ufalmış.Yumruk kadar kalmış.Rahmet bekliyor.İki rahmetten biri.Ya iyileşip kalkacak, ya da rahmet-i Rahman’a kavuşacak.Allah kimseleri ahir ömründe yataklarda yatırmasın.Kimsenin gözünü kapılarda bırakmasın.Hastalık çilesi zordur dostlar.Bakana da zor,çekene de...

Ortalık ramazan. O hâliyle oruç tutuyor Kepenek.Can alıcı gelmiş.Can talep eder.Can telaşındadır Ayşe bacı,ama oruçludur.Komşu kadınlar gelir,başına toplanırlar. Vakit de ikindi sonrası.Daha iftara hayli zaman var.Ayşe bacının dili damağı kurumuş.Gözleri kaymış.Arada bir dilini çıkarıp kuruyan dudaklarını ıslatıyor.
Bakiye abla der ki:

"Su verelim.Bir yudum su içirelim."

Burhan emmi karşı çıkar:

"Sakın ha...Su vermeyin.Orucu bozulmasın."

Bakar mısınız? Ayşe bacımız gidiyor.Burhan emmi bir yudum su verdirmiyor “Orucu bozulur.” diye.Kötü niyetinden değil.Allah’ın huzuruna oruçlu varsın,diye.Emmicağızım eşinin iyiliğini düşünüyor yahu!..

Kepenek Ayşe iftardan önce ruhunu teslim etti.Oruçlu olarak...

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ