Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ÖZLER YAZ FESTİVALİ

Nedir festival? Şenliktir, şölendir. Tarihi, süresi, yapıldığı çevre ve özellikleri önceden hazırlanan bir izlenceyle belirtilen ve özel önemi olan sanat gösterisidir.
Buna “şenlik” demek dilimize saygı bağlamında daha doğru olur. Festival bilindiği gibi batı kökenli bir sözcük.

Özler Yaz Festivali dün başladı. Bu gün devam ediyor. Yarın Uğur Işılak konseriyle bitecek. Üç gün süreli bir etkinlik. Festivali Özler Birlik Derneği ve Avrupa Yozgatlılar Federasyonu birlikte hazırlamışlar. Hazırlıklara sekiz ay önce başlanmış. Çok emek verilmiş. Şenlik alanı çok muntazam düzenlenmiş. Alandaki görevliler güler yüzlü, hoş davranışlı insanlar. Öylesine konukseverlik gösterdiler ki ancak o kadar olur.
Festival uzaktaki, yakındaki Özlerliler’i bir araya getirip buluşturmak, karışıp kaynaştırmak gayesiyle düzenlenmiş. Ne iyi edilmiş.

Açılış günü akşamı (dün) festival alanı ana baba günüydü. Alan iğne atılsa yere düşmeyecek derecede, hınca hınç doluydu. Bana da girişte bir masada kitaplarımı imzalamam için yer verdiler. İlgilerinden dolayı Coşkun Babayiğit’e, Şerafettin ve Mehmet Hansu’ya, Avrupa Yozgatlılar Federasyon Başkan Yardımcısı Suphi Beye çok teşekkür ederim.

Önce Fehimlili Aşık İlyas Türkmen sahne aldı. Çaldı söyledi İlyas Türkmen. Aman Ayşe’yi bir yorumladı ki aldı götürdü bizi Ürgüp çöllerine. Sonra Ziya Şimşek… Ziya Şimşek Ziya’nın ağıdıyla başladı. Sonra fıkır fıkır oyun havaları çaldı. Gençler oyuna kalktı. Halay tutuldu. Burada bir görevlinin uyarısı dikkatimi çekti. Görevli oynayan gençleri şöyle uyardı: “Sadece erkekler oynayabilir. Kızlar karışmasın. Kızlar ayrı oynayabilir. Bu bir festival. Düğün değil. Festivali düğüne çevirmeyelim.” Bu uyarı üzerine kızlar pistten indi. Meydan erkek gençlere kaldı.
Bana kalırsa kızlar, erkekler bir arada oynasa daha iyi olurdu. Maksat tanışmak, kaynaşmak, gülüp eğlenmek değil mi? Düğün gibi olmasında ne gibi bir sakınca var? Doğrusu anlayamadım.

Ziya Şimşek’ten sonra Özlerli Şerafettin Hansu geldi sahneye. Şerafettin Hansu hem bir ozan hem de usta bir yorumcu. Almanya’da yaşıyor.Sosyal medyadan tanışıklığımız vardı. Dün akşam görüşme imkanımız oldu. Kitaplarımı imzalayıp verdim Sevgili Hansu’ya. Kitapları taktim yazısını şöyle yazdım: “Anadolu’nun Avrupa’daki güçlü sesi Şerafettin Hansu’ya selam ve muhabbetle…”
Şerafettin Hansu şiirler okudu. Türküler söyledi. Hele bir Ağ Gelin söyledi. Bizi dilhun etti. Giryan etti. Ha şunu da belirtmeden geçemem. Ağ Gelin’le ilgili araştırmamla Anadolu Halk Kültürü Akademisi’nin düzenlediği bir yarışmada üçüncülük almışlığım vardır. Bu araştırmayı yapmama Şerafettin Hansu vesile olmuştur. Bunun hikayesi Bir Nazar Eyledim’dedir. Kitabımdan okuyabilirsiniz.
Ne yazık ki biraz hazırlıksız gitmişiz. Akşamın ilerleyen saatlerinde üşüdük dostlar. Erken ayrılmak zorunda kaldık Özler’den.

Özler Yaz Festivali’nden esinle Boğazlıyan’da da böyle bir festival yapılabileceği kanısındayım.
Böyle bir festivalin Boğazlıyan’a çok yakışacağını düşünüyorum. Belediye logosuna pancar girmiş. Şeker Fabrikası var Boğazlıyan’ın. Böyle bir festival düzenlense pancar hasat zamanı. Adı da “Boğazlıyan Pancar Festivali” olsa fena mı olur?

Bu sabah Şerafettin Hansu’dan bir ileti aldım. İletiyi saat 9.40’ta göndermiş. Diyor ki sevgili Şerafettin Hansu: “Merhaba hocam, sabahın serinliğinde kitabınızı az da olsa okuma fırsatı buldum. Mükemmel duyguları toplayıp bizlere sunduğunuz için teşekkür ediyorum.İyi ki bu toplumda sizin gibi insanlar da var hocam. Ayrıca akşam fazla ilgilenemediğim için özür dilerim sizden. Hakkınızı helal edin Mustafa hocam.”

Sevgili Hansu, sahne heyecanını iyi bilirim. Hazırlıklar saatler öncesi yapılır. Kafanızda sahne vardır. Oraya yoğunlaşırsınız. İnsanın içi içine sığmaz. Öyle olması gerekir. Eğer öyle olmazsa seyirciyle, dinleyiciyle bütünleşemezsiniz. Sizi çok iyi anlıyorum.

İlginizden dolayı çok teşekkürler ediyorum kardeşim. Başarılı çalışmalar diliyorum.

04.08.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ