Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

ÖĞRETMEN BENİSA-2

Öğretmen Benisa 1,2,3 iki baskı yapmış. Birinci baskı Nisan 2014, ikinci baskı 2016 tarihini taşıyor. Nisan 2017’de 4.kitap Öğretmen Benisa yayınlanmış.

Emirdağ'ın Aslanköy'ünden Huriye yedi çocuklu bir ailenin bireyi. İki anadan yedi kardeş... En büyükleri Hüseyin. Babasının hışmına uğrayıp köyü terk etmiş. Rukiye, Huriye’den bir yaş büyük. Memdi, Avni. Fikir’le Şeref ilk analıklarından doğma üvey kardeşleri... Analıkları ölünce Küçük Huriye Şeref’e analık yapmış. O derece birbirine bağlılar…
.
Analıkları ölmüş Tosun Bey ikinci bir analık getirecek. Kararlı. Giyinip kuşanıp bir yerlere gidiyor. Merakla sorar yine böyle yolculuk öncesi Urkuş:
-Tosun babam! Giyinip kuşanıp hep gidiyor, bize bir şey demiyorsun?
Gülümser Tosun Bey, kıvrak bir sesle:
-Kasabalı bir cici ana getireceğim size!
Urkuş’un elindeki ıbrık düşer. Korku denilen bir güpürtü başlar yüreklerinde ögsüz çocukların. Tosun Baba gönüllerini almaya çalışır:
-Benim küçük meleklerim. Ağır işlerin altında eziliyorsunuz. Bu da beni üzüyor.
Urkuş karşı çıkar babasına:
-Büyümezsek büyümeyelim… N’olursak olalım. Analık istemiyoruz. Cici ana diye geliyorlar, öcü ana oluyorlar…
Öyle de olur. Tosun Bey Emirdağlı bir kadınla üçüncü evliliğini yapar. Bu analık karabasanı olur bu yedi kardeşin.
.
1941’de Aslanköy’de okul hayatı başlar Benisa’nın. 1944’te enstitülü olur. Çifteler Köy Enstitüsü’nde altı yıllık eğitimden sonra 1950’de Çifteler Köy Enstitüsü’nü bitirir. Artık Benisa Öğretmen’dir. Aynı yıl Ekizce (Leblebici) Köyü’nde göreve başlar.
Babası çok sevinir. “Çil kekliğim” dediği Benisa’yla gururludur. Çünkü Çifteler’e yazdırdığında köylüleri karşı çıkar: “Kızını gumunist okuluna niye verdin? Evimizin, köyümüzün bereketini kaçıracaksın.” derler. Bunlara kulak asmaz Tosun Bey.
Leblebici Köyü’nde tek öğretmendir Benisa. Çalışıyor şevkle. Maaşını babası alıyor. Tosun Bey’in koltuğuna karpuz sığmıyor. Bir gün kızını ziyarete gelir Tosun Bey. Sabah Benisa Öğretmen yaramazlık yapan iki öğrencisini kollarından tutup:
“Yaramazlar! Uslu durmazsanız sınıftan çıkarırım.” demesine kalmadan eli havada kalır. Babasıdır başındaki. Tosun Bey:
“Öğretmenlik öyle olmaz, böyle olur.” deyip kızının yüzüne “Şaap”diye tokadı yapıştırır. Bu olay köyde duyulur. Hatta çevre köylerde “Leblebici’nin öğretmenini babası dövmüş…” şayiası dolaşır dilden dile.
.
Öğretim yılı sonunda Tosun Baba hatasını anlamış olmalı ki kızının atamasını Arkaç Köyü’ne yaptırır. Arkaç Aslanköy’e çok yakındır. Tosun Baba çok memnun ve mutludur. Bu memnuniyetini şöyle anlatır: “Ben şimdi kimim biliyor musun? Cumhurbaşkanı Celal Bayar’dan da büyüğüm.”
.
Ancak 9 Mayıs 1952 gecesi analığının oyunuyla kaçırılır. Öğretmen Benisa artık Çoban Ağa’nın üçüncü karısıdır. Babası arayıp sormaz bile. Analığının iğvalarına aldanır. Benisa’nın kara bahtı karardıkça kararır. Onun için hayat çekilmez bir azaba döner.

28.03.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ