Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

NİYET HAYIR OLA!

Bizim Oğulcuk yazları şenliklidir. Gurbetçiler gelir. Köyde bir hareketlilik, bir canlılık... Yüzler güler. Herkes mutlu mesut... Kültürpark’ta şen şakrak konuşmalar, gülüşmeler öteğçeden (öte yakadan) duyulur. Bu kaba boydan şakalaşmalar kimseleri rahatsız etmez. Bu sesler, köyün kış uykusundan uyanmasının nişanesidir.

Oğulcuk’ta ilkokul kapanalı çok oldu. Okul yok. Öğretmen de... Devleti temsil eden sadece bir imam. O da bir var, bir yok. Halbuki imam lojmanı dört dörtlük. Enerjisiyle, yalıtımı, bahçesi, araç parkıyla...Ne yazık ki Oğulcuk’ta imam durmaz. Bizim köy sıçrama tahtasıdır. Bir müddet Oğulcuk’ta çalışan imam Boğazlıyan’a veya daha büyük bir yere kapağı atar. Oğulcuk bir altı ay imamsız kalır.

Gerçi imam olduğunda da çoğu zaman imam, Oğulcuk’ta değildir. Böylesi hallerde bir çaresine bakılır. Amir (Sadi) Kahraman, Erol Eroğlu, Resul Karaca, Fikret (Mıkdat) Şahin, İsmet Ayyıldız, Halil Aybar, Mehmet kardeşim...Birinden biri imamete geçer. Vakit namazı huşû içinde edâ edilir.

Bir öğle vakti. Yine imam yok. Boğazlıyan’da mı, nerde? Kim bilir!.. Cemaat Amir, Feyaz bir de Yusuf Ceyhan’ın eniştesi Kadir. Girdiler camiye sünnet kılındı. Amir geçti imamete. Feyaz kametle namaz çağrısı yaptı. Tekbirle başlayacaklar namaza. Niyetten önce Amir Hoca geriye döndü. Kadir’e:

-Şafi misin? diye sordu.

-Yoo...Değilim, dedi Kadir.

Amir Hoca mihraba döndü:

-Ha... İyi öyleyse !

“Allahuekber!” nidasıyla namaz başladı. İmam, namaz sure ve duasını içinden okur öğle namazında. Amir Hoca da içinden okudu. Buraya kadar her şey normal. Tekbirle rükuya varılacak. Sonra secde... İmam tekbirleri ve semiallahulimenhamideyi sesli söyleyecek. Amir Hoca cemaati unuttu. İçinden söyledi. Amir Hoca rüku, sücut... Feyaz’la Kadir ayakta kaldılar öylece.

Tekrarladılar namazı. Hatalarını telafi ettiler. Allah kabul etsin. Namazı sağlamladılar. Namaz sonrası Feyaz sordu Amir Hoca’ya:

-Gadir’e Şafi misin diyi niye sordun hocam?

Amir Hoca bilmiş bilmiş başını salladı:

-Eğar Şafi olsaydı ona gore niyet idecağidim. Onun uçun sordum.

05.04.2016
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ