Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

MELULLENME DELİ GÖNÜL

Şah Hatayi’nin güzel bir deyişi. Erkan Sürmen derleyip notalamış. Yöre Sivas, Tokuş Köyü. Kaynak kişi Yüksel Yıldız. Deyişin üç dörtlüğünü yazayım: 
"Melullenme deli gönül 
Gez bir zaman gör nic’olur 
İndir tahtını yüceden 
Yık bir zaman gör nic’olur 
Yarar isen dosta yara 
Dost derdine derman ola 
Turab(*) ol da döşen yola 
Toz bir zaman gör nic’olur 
Şah Hatayi’m doğan aylar 
Geçinir yoksullar baylar 
Herkes kemalini söyler 
Duy bir zaman gör nic’olur" 
Yeni bir yıla girdik dostlar. Yeni yılımız kutlu olur inşallah. Zorlu bir yılı geride bıraktık. 2020'de depremler, yangın, su baskını gibi doğal afetler yetmiyormuş gibi bir de korona illeti musallat oldu. Bu salgın hepsinden baskın çıktı. Bizi canımızdan bezdirdi. Biz 65 üstü olanlar kapandık evlerimize. Gönüllü mahpusuz. Hayat eve sığıyor da evlere biz sığmaz olduk yahu. 
Geçen yılın son günü, yeni yıl arifesinde Yenişehir köy pazarında bir pazarcı yörük kadını, kendisine iyi yıllar dileyen müşterisine şu karşılığı verdi: 
-Ne iyi gelir ne de bir şey olur. Yıl yıldan gırık geliyor… 
Yıl yıldan gırık geliyor sözü, beni düşündürdü. Hakikaten her yeni yıl,  bir öncekini aratıyor arkadaş. Umarım bu sefer gelen, gideni aratmaz da rahat bir nefes alırız 2021’de. 
Her olumsuzluğa karşın melullenmemeliyiz. Karalar bağlamamalıyız. Şah Hatayi’nin dediği gibi “Dur bakalım hal nic’olur?” İnşallah iyi olur. Kara gün kararıp kalmaz. Yiğit bunalıp ölmez.  Elbet ufuktan güneşlerin doğduğu güzel günler de gelecek. Bu umudu taşıyoruz. Bu umutla yaşıyoruz. 
Hacı İbrahim Sağır,  namı diğer Sağıroğlan şöyle demiş yeni yıl paylaşımında: 
“Dile yeni yıldan ne dilersen hoşa gelir 
Lakin ne dilersen dile yazılan(lar) başa gelir” 
Sağıroğlan, komşu köy Menteşe’dendir. Menteşeli’dir. Şu anda Hollanda’da kalıyor. Gurbetçi bir ozandırkendisi. Okudum bu ikiliği. Yorumlayıverdim: 
“He ee de! Yeni yıldan ne dilersek dileyelim. Çoğu dilek boşa gelir. Ama biz yeni yıla sağlık, huzur, barış ve kardeşlik umuduyla girelim. 
Mevla neylerse güzel eyler.” 
Aynı dileği sizlerle de paylaşıyorum dostlarım. İyi yıllar dilerim hepinize. 
..... 
(*) Toprak 
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ