Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

MASA ÜSTÜNDE PEKMEZ

Çeşitli yörelerde söylenen güzel bir ezgi. En hareketlisi de Burdur yöresinde söyleneni. Ben bir bölümünü yazıvereyim:
.
“Masa üstünde pekmez
Bu pekmez bize yetmez
Bizim köyün kızları
Davulsuz gelin gitmez
(Bağlantı)
Hele hele kızlar
Yüreğim sızlar
Çalınır sazlar
Nedir bu nazlar ah kızlar…
.
Teke yöresinin teke zortlatması (tekez otlatması?) gaydasında. Şıkırdak bir türkü. Pekmez tadında. Özay Gönlüm bir söylerdi ki gönüller şad olurdu. Ecel aldı, yer gizledi Özay Gönlüm’ü. O şimdi kayıtlarda kalmış bir avaz. Bir ses. Ah felek sen kime yar oldun ki!
.
Oğulcuklu, viran bağlar mor sümbüllü bağ iken güz gelende kazan kazan pekmez kaynatırdı. Şimdi o bağların yeller eser yerinde. Bir Ertuğrul’un bağında bu yıl biraz üzüm oldu. Ömer’le Fatma, bu üzümleri kendi asmalarındakilerle birlikte bir leğende kaynattılar. Eh, tadımlık da olsa Allah bereketini versin biraz pekmez aldılar. Emekleri yerde kalmadı.
.
Biz de bahçemizde eşek arılarından kurtarabildiğimizi Boğazlıyan pazarından aldığımız dört kasa üzümle birleştirip pekmez kaynattık. Ben hiç karışmadım. Ömergil’den aldığımız toprağı Fatma ( Peruz) kararınca kattı üzüme. Ben çektim ayağıma çizmeleri. Şirelikte çığnadım (çiğnedim) üzümleri. Kestirme işine de müdahil olmadım. Peruz’um ne dediyse onu yaptım. Getir götür işi yani... Niye? Bilmediğimden değil kardeşim.
İki yıl önce fiyaskoyla sonuçlanan bir şireyi kestirme maceram var. Tescilliyim. Sicilim bozuk da ondan. Ona sebep yoğurdu bile üfleyerek yiyorum.
Kaynama esnasında yine de duramıyorum. Arada bir:
-Aman kıvamlı olsun. Altı harlı yanmasın canım, diyecek oluyorum. Fatma’m yan yan bakıyor. Ben anlıyorum. Hemen usukuyorum (susuyorum).
.
Kaynattık pekmezi. Pekmezimiz hasıl oldu. Pekmez nasıl mı oldu? Ağızlara layık. Dört dörtlük. Kıvamı, rengi, kokusu, aroması…Diyecek söz yok. Bir de gabaglı bekmez (kabaklı pekmez) yapsaydık keşke... Türkün aklı zaten malum zamanlarda gelir. Ya kaçarken, ya sıçarken… Neyse, önümüzdeki yıl kabaklı pekmez de yapacağız. Söz.
.
Pekmezi karın üstüne döküp yerdik garsambaç (karsambaç). Yoğurtlu pekmezin adı bizde koremez. Peki süte katılırsa pekmez ne olur? Sütlü pekmez.
Sütlü pekmez pek denenmemiş galiba. Ben denedim. Kaynatılmış ve soğutulmuş inek sütüne üzüm pekmezini katın. İçin kardeşim. Nasıl? Ağızlara layık değil mi? Ohh! Şifa olsun.

07.10.2017
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ