Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

KURTLAR

Bir diğer adı canavar. Canavar derler kurda. Sadece kurda değil yırtıcı hayvanlara hatta yılana, yaban domuzuna da canavar denir. Bir çeşit hayal ürünü ejderhadır canavar. Mecazi mânâda düşünürsek acımadan her şeye kıyan, zalim, kötü ruhlu kimseye de canavar derler.

“Sürüye canavar girmiş.” tümcesinde kastedilen kurttur. Bizim emmoğlu Gökay canavardan sakınır sürüsünü. İhmale gelmez. Kurt bir dalarsa sürüye birkaç koyunu ferte çıkarır. O sebepten Gökay dört beş tane çoban köpeği besler. Gubilay (Kubilay)’a bakarsan bu köpekleri boşuna besler Gökay. Köpeklerin kendine hayrı yok ki kurda karşı dursun. Hatta şöyle diyor Gubilay:

-Gokay’ın itleri gurt gorüncü gozünü yumar. Belki gurdunan gubaşıklar. Gurt birini alır goyunun. Bir ikisini de buvar (boğar)öldürür. O öldürdükleri de itlerin ırızgısı.

Vallaha Gubilay öyle diyor.

Eskiden Oğulcuk’ta koyun, kuzu, sığır, dana sürüleri vardı. Öküz çobanı bile ayrı olurdu. Öküz koşumu revaçtaydı. Bir tarihte öküz sahipleri toplandı Rifat ağanın odasına. Kesim kesecekler. Alo (Ali Kalkan) öküz çobanı duracak. Öküz başına 20 şinik buğday istiyor. Öküz sahipleri 15 veriyor. İbiş’in Topal (Ömer Şenel) dedi ki:

-Yav ossun! Yirmi şinik ossun bağalım.

Gadir’in Ali (Ali Ceyhan) çıkıştı Topal ağaya:

-Ulan Hacımer! Senin okuzün yok. Sen gonuşma bi kelle.

İbiş’in Topal diklendi:

-Ossun. Ben bu koylü değal miyim?

İki emmoğlu Hasan’la Memedali (Şahin) öküz yayıyorlar. Çobana katmadılar öküzleri. Herk zamanı. Gece otlatıp sabahın erken saatinde çift sürecekler. O gece Bağazityiri (Beyazit Yeri)’ndeler. Memedali kurttan çok korkar. Eşekleri de yanlarında. Eşeği öküzün boynuzuna bağladılar. Bir urganı da öküze bağlayıp ipin ucunu da bileğine kördüğüm yaptı Memedali. Yattılar. Uyurlarsa öküz bir yere gitmeyecek. Giderse haberleri olacak.

Yattılar yatmasına da bir gözleri açık. Hasan emmoğlunun nasırına bastı:

-Memedali! Bak gurtlar geliyo...

Memedali dal gibi titremede. Bir yandan da “Uuuvv! Uuuvv!..” ulumada. Sözüm ona köpek var izlenimi verip kurtları korkutacak.

Kurt murt yok halbuki. Hasan, emmoğlunun bu zaafından yararlanıp kafa dolduruyor.

OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ