Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

KÖY TAVUĞU

Boğazlıyan’dan gelirken Oğulcuk’un girişi. Yolun sağında ilk ev Şeneller’in. Ayhan Şenel malikanesi. Hemen bitişiğindeki konut Aslanlar’ın. Nutuya Aslan ve çocukları. Torun Engin Aslan bir bahçe yapmış ki kırk bir kere maşallah! Babası Aziz taa İzmir’den 200 tane çilek fidesi getirtmiş. Bunun yirmi kadarını hatırını kıramadığı eşe dosta vermiş can Aziz. Kalanı bahçeye fidelemiş baba oğul. Hem de kitabın kavlince...

Çilekler çiçekte. Lakin tozlanma olmadığı için açan çiçekler kuruyor. Engin dedi ki:

“Arı olsa tozlanma yapar. Çilekler gelişip olgunlaşır.”

İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş:

“Engin! Bir kovan arı vereyim. Yalnız arıya iyi bakacaksın.” dedim.

Engin söz verdi. Arıya bakacak. Arılık için yer tespiti yaptık bahçede. Kovanı hazırlayıp vereceğim. Zaten biz de tavuk aldık. Ne olacak sanki. “Atınan deve değal ya...” Anlaşacağız.

Bahçenin bir kesimi kümese ayrılmış. Kümeste tavuklar...Çevresi tel örgüyle çevrili. Üst tarafında eşme kuyu. Güneş enerjisinden elektrik üreten bir düzenek. Kameliye.

Avlu girişine de bir tabela asılmış. Tabelada “Köy tavuğu ve köy yumurtası bulunur” ibaresi okunuyor.

Engin, işi oldukça ilerletmiş. Satışlardan memnun. Hem köy tavuğu, hem de köy yumurtası satıyor. Yalnız dedesi Şıhı Gültekin’le pek geçinemiyorlar. Yolun altında Şıhı emminin evi. Boğazlıyan’dan civ civ (cücük) getirtmiş. Cücüklerin hepsi de ölmüş.

Neden Engin’den almıyor acaba? Kızıyormuş üstelik:

“Git pineliği (kümes) Daşkesdi (Taşkesti)’ye yap. Burda pinelik mi olur?” diyesiymiş.

Ben duydum. Diyenlerin yalancısıyım. Biliyorsunuz bende yalan da olmaz hilaf da... Baldız Nutuya ablaya itidal tavsiyesinde bulundum:

“ Artık Şıhı emmi doksanına merdiven dayamış. Onun kusuruna bakılmaz. Hatırına dokunmayın.” dedim.

Engin’in geleceğe dönük projeleri var. Oğulcuk Göleti’nin altına Çorak’a alabalık çiftliği yapmayı planlıyor. Neden olmasın... Azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz. Yalnız bu hesap kitap işi. Uzmanlık gerektirir. Alt yapısını hazırlayıp işin tekniğini öğrenmek lâzım. Sevgili Engin girişimci bir genç. Bunu sezinledim. Yaptığı işin yanı sıra yapmayı planladığı işlerde de başarılı olacağına inanıyorum. Yeter ki maymun iştahlılık olmasın. Sabır...Sabır...Sabır...İnançla ve inatla, severek,işe dört elle sarılarak çalışmak.

O zaman emeğin yerde kalmaz kardeşim. Hem vallaha ...Hem billaha...

Aferin Engin! Çalışmalarında sabır ve metaneti elden bırakma gözüm. Başarı seninle olsun.



12.05.2015
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ