Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

KÖSTEBEK

Köstebek bir yer altı canlısıdır. Biz “kosdü” deriz köstebeğe. Yer altında kazdığı tünellerde yaşar köstebekler. Böcekçigiller ailesine mensuturlar.Tarım alanlarında yumuşak topraklarda solucan, danaburnu gibi zararlıları yiyerek beslenirler.

Güçlü ön ayakları ile toprağı eşeleyerek saatte 10 metreden fazla tünel açabilir, tünellerden çıkan toprağı burunlarıyla yukarı iterler. Bu tünelleri kullanan tarla fareleri ve diğer zararlılar ekili alanı ve ürünü mahvederler. Orası da var.

Her bir ayağında beş parmağı bulunur köstebeklerin. Tırnakları çok keskindir. Kesici ve sağlam 44 diş vardır ağızlarında.

.

Gözleri çok küçüktür,neredeyse görünmeyecek derecede. Bu nedenle bizim Oğulcuk’ta köstebeğin adı “Kor kosdü”dür.

Görme duyusu zayıftır ama köstebeğin işitme, koku alma ve dokunma duyuları çok gelişmiştir.

Şimdi bunları niçin ayrıntılı yazıyorum. Sadede geleyim. Geçenlerde bir uyuz tilkiye tam tamına beş tavuk kaptırdık. Önceki gün öğle sonrası gelmiş.İyi ki haberimiz oldu. Gündüz gözüyle bizimle dalga geçti uyuz yaratık. Bahçede köşe kapmaca oynadık. Yakalayamadık.

Tilkinin şoku sürerken bu sabah yeni ektiğimiz patatesin kenarında tepe gibi bir toprak yığınıyla karşılaştım. Köstebek yığmış. Kazdığı tünelin toprağı olmalı. Yine bizim ellerde bu durumu “Kosdü depmiş.”diye tanımlarlar.

Bir uyuz tilkiyle baş edemezken şimdi bir de “Kor kosdü”müz oldu. Aldık başımıza belayı. Ne edelim, nerelere gidelim?

Bizim Osman bağda, bahçede kosdüyle çok mücadele etti. Özel kösdü tüfeği aldı. Tuzak kurdu. Deneyimlidir. Aradım. Vaziyeti anlattım:

-Abi, dedi Osman. İki tane şarap şişesini al. Kosdünün tünelinin ağzına birini ağzı aşağı gelecek durumda, ötekini düz olarak koy. Kosdü o mahali terk eder.

Bir sevindim. Top tüfek yok. Tuzak muzak da… İki tane şarap şişesini hisseden kosdü o diyardan firar ediyor. Temiz iş! Tam benim aradığım türden.

Yalnız, ben Osman’a sormayı unutmuşum. Bu düz konan şişe dolu mu olacaktı acep? Şimdi vakit geç oldu. Artık yarın sorayım. Ona göre hareket ederim.

İşte böyle aziz dostlar. Bu işler pek de kolay değilmiş. Zorumuş meğer!

11.05.2018
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ