Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

KÖPRÜLER YAPTIRDIM

Bir segah şarkıdır. Hatta türkü. “Sözler kimin? Belli değil. Bestecisi de bilinmiyor. İki dörtlük ölçüde nim sofyan. Şöyle desek daha doğru olur gibi geliyor bana: Türkü formunda bir şarkı. “Karam” adıyla de maruf. Mustafa Sağyaşar’ın sesinden dinlemeye doyamazsınız. Minik Serçe Sezen Aksu da pek güzel yorumlar. Sözlerini yazayım mı? Peki yazayım:

.

“Köprüler yaptırdım gelip geçmeye

Çeşmeler yaptırdım suyun içmeye karam

Kavli karar ettim alıp kaçmaya

Boşa kostaklanma kostak değilsin karam

Değilsin karam aman aman değilsin vay vay



Armudu dalında pazar eyledim

Kaşına gözüne nazar eyledim karam

Seksen şeftaliye pazar eyledim

Yanılıp da yüz almışım bilemem karam

Bilemem karam aman aman bilemem vay vay



Çıkma pencereye zülfün tellenir

Beyaz giyme eteklerin kirlenir karam

Gitme meyhaneye adın dillenir

Boşa kostaklanma dengim değilsin karam

Değilsin karam aman aman değilsin vay vay”

.

Ne güzel bir ezgidir. Sözleri de mânidar. Kahır,sitem,kıskanma hepsi bir arada. Öyle değil mi? Bağrı yanık aşığın şaşkınlık,düşkünlük ve coşkunluk halleri...

Daha önce “Köprü”yü yazdık. Aşağı Bent (Aşşabet) üstündeki tarihi kemerli taş köprüyü. Tahmini yaşını da 170 olarak belirttik. Şimdi bu köprünün hemen altına 20 metre genişliğinde bir köprü yapılıyor. Oğulcuk Göleti hali hazırdaki Devecipınar yolunu yutacak. Yeni yol, Çorak’ın altından,Örenyeri’nden, Angıtkayası’nın altından dolanıp Devecipınar’a ulaşacak. Haliyle 3 km.’lik yol 6-7 km.olacak. Yeni köprü yolun ilk basamağı.

Köprünün ayaklarına beton atıldı. Çatısı çatıldı. Tarihi taş köprü hemen yanı başında kalacak. Bu güzel işte. Birileri çıkıp da “Eski köprüyü yıkın.” diyebilirdi. Çocukluğumuzun denizi Aşşabet tarih oldu dostlar. Gerçi yıllardır Aşşabet’in adı kalmıştı sadece. Bentlik işlevi bitmişti. Yine de yanından gelip geçerken bir iç çeker,bir daha gelmeyecek geçmişe,gençliğimize yolculuk yapardık. Şimdi o kulaç attığımız yerleri beton bloklar doldurdu. Heyhat...

Örenyeri’ni dev iş makineleri bir kazmışlar hayretlere seza. Çıkan toprağı da çukur yerlere sermişler. Geniş bir asfalt yol yapılacakmış. Örenyeri’ndeki kazı çalışmalarında insan kemikleri çıkmış. Hemen köy muhtarı Ferat Şahingöz’e bildirmiş çalışanlar. Yerinde tetkik yapılmış. Gidip biz de gördük Yavaş İsmail’le. Sabah yürüyüşünde epey bir incelemede bulunduk. Çıkan kemikler kaldırılmış. Ama hala iskelet kalıntılarına rastlanıyormuş.

Kemiklerin ilk çıktığı gün durum muhtara bildirilmiş. Haber tüm köye yayılmış. Ama allanıp pullanarak. Habbeyi kubbe yaparak...Efendim Örenyeri’nde toplu mezar bulunmuş. Hem de cesetler tazeymiş. Savcı,doktor gelmiş. Örenyeri’nde çalışmalar durdurulmuş(!) Miş’li muş’lu söylentiler...

Bunların hepsi asparagas. Gerçekle bir ilgisi yok. Örenyeri’nde bir eski mezarlığın olduğunu biliyoruz. Bu kemikler eski mezarlığın kalıntıları. Toplu mezarla, hele taze mezarla ne alakası var?

Evet yeni Devecipınar yolu yapılıyor. Ne zaman faaliyete geçer, bilemem. Böyle giderse epey zaman alır. Oğulcuk Göleti’nde de çalışmalar devam ediyor. Bu çalışmayla Oğulcuk Göleti’nin zamanında bitirilmesi hayal gibi. Sözüm ona 2014'ün 30 Aralık günü saat 14.59'da inşası bitecekti Oğulcuk Göleti'nin. Teslimi yapılacaktı. Öyle söz kesilmişti temel atma töreninde. Huzurda...Boğazlıyan Hükümet Meydanı'nda. Şunun şurasında 30 Aralık’a ne kaldı. Daha göletin gövdesi meydanda yok.

Neyse bekleyip göreceğiz bakalım.

19.09.2014
OKUR YORUMLARI
Adınız ve Soyadınız
20.09.2014 23:41:00

Sılaya gitmeye gerek yok.Yazınızla yaşatıyorsuz bizlere oraları...

Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ