Mustafa TOPALOĞLU

HASBİHAL

mustafatmatpl@hotmail.com

KİTAP KORKUSU

Kitap kutsaldır. Kaybolmuş beyinlerin anıtları kitaplar, yaşamımızın her anında olmalı. Günlük hayatın ağırlığından bir nebze kurtulmanın yolu kitaba sarılmaktır.Onun içindir ki bir düşünür: ”Kitapsız hayat kör,sağır ve dilsiz yaşamaktır.”diyor. Kim ister böyle yaşamayı?

Gelin görün ki bir zamanlar kitap suç unsuruydu. Yasak yayın ayıbı vardı. 12 Eylül döneminde ev aramalarında yasaklı kitap yakalatan yanardı.Kimselere derdinizi anlatamazdınız. Tozdan dumandan ferman okunmazdı.Televizyonda suç unsuru olarak teşhir edilen silah,patlayıcı madde,uyuşturucunun vb.yanında kitaplar da bulunurdu.

Böyle böyle insanımız kitaptan korkar oldu.Kitap fobisi yerleşti toplumda.Olan yine bizlere oldu.Yeni yetişen çocuklarımız,gençlerimiz kitapla haşir neşir olamadı.Kitap deyince ders kitabı,test kitabı geliyordu akıllara.Ana babalar da böyle düşünüyordu zaten.Öğrenci dediğin ders kitabını okur,dersine çalışır. Ders kitabı dışındaki kitaplar zihinleri bulandırır.Kafaları karıştırır.Düşünen,soran,merak eden kafalar buyurganın işine gelmez.Hani bir şair diyor ya:

“Düşünen kafalara zararlı fikirler üşüşür

Büyüklerimiz her şeyi elbet bizden iyi düşünür(!)”

Biz insanız.İnsan olmanın olmazsa olmazı düşünmektir. Düşünmeyen ,sormayan,merak etmeyen bir insana insan denir mi?

Günümüzde yasak yayın ayıbı yok.Ama bazıları hâlâ kitaba öcü gibi bakıyor.Bu ayıpla yaşayanlar var.Geçenlerde bizim köyün camisine birileri kitap getirmiş. İmam, cami cemaatine sormuş.Kitapları kimin getirdiği belli değil.Düşünüp taşınmışlar.Kitapların camide bulunmamasını uygun görmüşler.Çünkü bu kitaplar dini kitap değilmiş. Ansiklopedi,araştırma,inceleme türü kitaplarmış. Cami cemaatinden bazıları kitapları alıp gitmiş.

Garabete bakınız.Kitap korkusu karabasan gibi çökmüş üstümüze.Kurtulamıyoruz bu korkudan. Kitaptan korkulur mu? Okumadan neyin yararlı,neyin zararlı olduğunu anlayabilir misiniz? Keşke o kitaplar caminin giriş bölümünde okuyucusunu bekleseydi...Ah keşke!..

Okuyan uslar kitapla okyanus olur.Ummanlara kavuşur. Okumayan ne bilsin kitabın değerini?

Kitaba itibarını iade edelim dostlar.

07.12.2012
OKUR YORUMLARI
Yozgat'ta Günün Haberleri
YOZGAT'TA 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU
hava durumu
YOZGAT İÇİN GÜNÜN NAMAZ VAKİTLERİ